Dags att ansöka till Vuxenutbildningen

Dags att ansöka till Vuxenutbildningen

Vuxenutbildningen fortsätter att utvecklas och nu tas ansökningar till höstens kurser och utbildningar emot. Förutom utbildning i svenska för invandrare (SFI) och kurser på grund- och gymnasienivå erbjuds nu ännu fler möjligheter för den som vill studera.


Flexibelt upplägg 

För dem som vill kombinera jobb med studier erbjuder Vuxenutbildningen ett flexibelt upplägg i alla ämnen. Det nya flexibla upplägget innebär att du som elev har större möjligheter att anpassa dina studier efter dina behov. Therese Söderholm, lärare i svenska och svenska som andraspråk, berättar att flera elever uppskattar att kunna lägga upp studierna på ett sätt som passar dem och deras livssituation.

– I det nya flexibla upplägget erbjuds eleverna lektionstillfällen där det alltid finns lärare på plats som hjälper och stöttar eleven där hen befinner sig i kursen. Eleven väljer själv hur snabbt hen vill och kan studera kurserna. Det finns också större möjligheter i det nya upplägget att studera delvis på distans. Vissa prov genomförs på plats på skolan, och eleverna får själva boka in tider som passar dem. Vi erbjuder kontinuerliga studiestarter och de har möjlighet att välja den studietakt som passar.



Att läsa inom det nya upplägget innebär att man som elev får ta ett större ansvar i hur man lägger upp och genomför sina studier. Jim Stefansson, lärare i engelska och svenska, säger att det finns fler möjligheter nu att få hjälp av lärarna på skolan.

– Vi har startat upp något som vi kallar för Studio. Till den kan eleverna komma för att få hjälp och stöd med såväl ämneskunskaper, IT, studieteknik med mera. Till studion kan man komma oavsett vilken kurs man studerar.

– Vi ser att många elever idag kommer till studion för att sitta och studera tillsammans med varandra även om de studerar olika kurser. Det ger också oss lärare bättre möjligheter att lära känna våra elever lite närmare. Studion är bemannad med personal från skolans alla olika yrkesgrupper.



Lärcentrum

Vi har ställt några frågor till Christina Lindström som har varit med och utvecklat Lärcentrum i Ockelbo. Vi vill veta vad ett Lärcentrum är och det korta svaret överraskade oss delvis. 

– Det är som en bortamatch fast på hemmaplan svarar Christina och fortsätter med några frågor till oss. 

– Är du en lärare med en halvfärdigutbildning? Går du i tankar att plugga vidare? Du kanske vill jobba med något helt annat? Du kanske vill skaffa dig en yrkesutbildning? Då kan du först komma till Vuxenutbildningen för samtal med en studievägledare och sedan när du har kommit i gång med dina studier kommer Lärcentrum in i bilden. 

Christina fortsätter att berätta om fördelarna med Lärcentrum.

– Om man läser en distansutbildning och vill träffas i en studiegrupp går det jättebra att göra det på Lärcentrum. Studiegruppen kan träffas en gång i veckan, en gång i månaden eller egentligen när man vill. Studenterna ger varandra råd och tips, diskuterar gemensamma frågor eller bara ingår i ett socialt sammanhang. Vi har en studievänlig miljö hos oss och det finns även tillgång till internet, möjlighet att låna en dator på plats samt utskriftsmöjligheter.

–  Tentamensservice är en annan viktig service på vårt Lärcentrum. Genom bra rutiner och samarbete med lärosäten kan en tentamen genomföras på ett rättssäkert sätt om du läser på distans eller av någon anledning inte kan närvara på ordinarie tentamensplats. Tentamen här sker på samma tider som vid den skola du studerar mot.

– Jag rekommenderar verkligen att ni startar studiegrupper avslutar Christina.



Ny vårdutbildning startar till hösten 2023

Sedan tre år tillbaka har Vuxenutbildningen utbildat undersköterskor, och till hösten 2023 startar vårdutbildningen ytterligare en gång. I klassrummet har vi möjlighet att både undervisa teori och utföra praktiska moment tillsammans med eleverna.

– Det är viktigt att man får träna även på de praktiska momenten under utbildningen så att man känner sig trygg när man kommer ut på arbetsplatsen. Vår utbildning är också väldigt konkurrenskraftig eftersom vi har språklärare som kan stötta och hjälpa eleverna när det blir svårt med olika ämnesspecifika ord och begrepp, säger Zara.

Vår vård- och omsorgsutbildning är certifierad och en del av Vård- och omsorgscollage. Efter genomförd utbildning får den studerande ett diplom som är en kvalitetsstämpel. Möjligheter till validering kan finnas och mer information kan fås av studievägledare Anna-Lena Bång.



Ansökan

Ansökan till någon av Vuxenutbildningens utbildningar eller kurser görs på ockelbo.se/vux

eller genom att kontakta studie- och yrkesvägledare. Ansökningar tas emot i första hand till den 15 maj. Sena ansökningar mottages och beviljas i mån av plats.


Senaste nytt på Kuxa.se

Pål och Finnarna - återförening efter 40 år

Pål och Finnarna - återförening efter 40 år

Trädgårdsministern: Potatis till midsommar (då är det dags)

Trädgårdsministern: Potatis till midsommar (då är det dags)

0