ICA Ugglebo - Mervärdet med att handla lokalt

ICA Ugglebo - Mervärdet med att handla lokalt

Ica Ugglebo har nu utsett de föreningar som kommer få utvecklingsstöd 2023. Utvecklingsmedel är en del av de sammanlagt 250000 kronor som livsmedelsbutiken sponsrar lokala föreningar med årligen i rena pengar. Sen sponsrar de även många event med varor och tillåter att föreningar och skolklasser bedriver försäljning kring butiken.

– Det är viktigt för oss att alla förstår mervärdet med att handla lokalt, säger Fredrik Holm, vd Ica Ugglebo.



Ica Ugglebo är ett av Sveriges äldsta aktiebolag och även en av ortens största arbetsgivare, med mer än 50 anställda. Ockelbobutiken är en unik ICA-butik. Istället för att en enskild handlare äger och driver butiken är det istället cirka 550 aktieägare som på bolagsstämman utser en styrelse, som i sin tur utser en vd. 

Fredrik Holm VD ICA Ugglebo, Ockelbo. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


– ICA är en sammanslutning av fria handlare, och av alla cirka 1300 handlare är det bara ICA Ugglebo och en till som har den här ägarformen, berättar Fredrik. 

Utvecklingsmedel är en del av de sammanlagt 250000 kronor som livsmedelsbutiken sponsrar lokala föreningar med årligen i rena pengar.


Fredrik förklarar att styrelsen inte har något med den dagliga driften att göra. Men styrelsen är ytterst ansvariga när det kommer till de beslut som tas om exempelvis butikens utveckling och sponsring.

– Vi måste bli bättre på att prata om alla de saker vi gör lokalt, förklarar Fredrik.




Inom just butikens utveckling har det senaste åren hänt mycket på Ica Ugglebo. De har moderniserat med självskanning/självutcheckning, elektroniska hyllkanter, nya pantmaskiner samt dragit igång onlinehandel som även inkluderade en utbyggnad.

– Det har hänt mycket under de senaste tre åren och allt som allt har det kostat ungefär 6 miljoner kronor.

– Vi har gjort dessa investeringar för att modernisera butiken och förbättra servicen till kunderna.

Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo, tar emot blommor av Emil Ivarsson och Magnus Persson, MP Bygg. Oktober, 2021. Foto: Henrik Westberg


ICA Ugglebo - föreningsstöd

Varje år sedan 2015 har ICA Ugglebo gett ut utvecklingsstöd till sökande föreningar. De senaste åren har Kuxabladet besökt de oilka föreningarna som visat upp sina olika projekt och på det viset fått visa upp sin verksamhet i tidningen. Här följer några exempel på några av de föreningar vi besökt under åren:



Sedan 2015 har Ugglebo delat ut utvecklingsmedel till lokala föreningar och det fortsätter även i år.

– Ockelbo släktforskarförening, Åbyggeby idrotts- och fritidsklubb, Ockelbo Expo, Jädraås AIK och Ulvsta fritidsförening har fått 10000 kronor var, berättar Fredrik.

Fem av sju ansökningar beviljades.

– Även dem som tidigare mottagit utvecklingsmedel är välkomna att ansöka igen. Vi tar ställning till varje ansökan, alla som söker behöver redogöra för hur pengarna ska användas.

Trots ökad omsättning med stigande livsmedelspriser och dyrare mat har butikens resultat sjunkit under 2022.


En förutsättning för att det ska gå att sponsra föreningar i den omfattning Ica Ugglebo gör är att det finns pengar över. Trots ökad omsättning med stigande livsmedelspriser och dyrare mat har butikens resultat sjunkit under 2022.

Anna Halvarsson, försäljningschef.
Bild från 2021. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

– Vår försäljningsmarginal har sjunkit med 1%, vilket beror på ändrat köpbeteende och att vi inte tagit ut alla höjningar till konsument, förklarar Fredrik.

– Vi är förberedda på att få lägre vinst, så ser det ut för de flesta handlare – och det kommer synas i boksluten för 2022.

Trots rådande ekonomi berättar Fredrik att Ugglebo inte behövt varsla någon ur personalen.


Utbudet på Ugglebo stort och det finns mellan 8000-10000 artiklar i butiken, att jämföra med exempelvis Lidl med 2000-3000 artiklar, Willys 5000-6000 artiklar eller Ica Maxi som har 20000 artiklar.

Ica Ugglebo tillhör profilen “Supermarket”. De övriga är Nära, Kvantum och Maxi.

– Vi har svårt att konkurrera i pris med lågprisaktörerna(Maxi, Willys och Lidl), men vi ligger så lågt man kan ligga prismässigt för att vara en Supermarket, säger Fredrik.

– Däremot tror jag inte att butikerna i städerna bidrar till att vår bygd utvecklas på samma sätt som vi gör.

– Däremot tror jag inte att butikerna i städerna bidrar till att vår bygd utvecklas på samma sätt som vi gör.

Lokala producenter
Fredrik nämner även att de gör vad de kan för att främja producenter från närområdet, med bra synlighet i butiken. 

– Vi säljer bland annat Mattes bröd, Bergmans fisk och under säsong Böle grönsaker och Ingemar Hammarlunds jordgubbar.

Kenneth Bengtsson, visar upp de digitala prisskyltarna, 2022.

– Alla lokala producenter som vill och blir godkända i leverantörsportalen är välkomna att höra av sig till oss. För vissa har det fungerat väl och andra upplever att det funkar bättre med egen gårdsförsäljning. Vilket kan ha att göra med att vi har ett så pass stort utbud av artiklar.


– Vi har ett brett utbud och vill hålla en god servicenivå till förhållandevis låga priser.


Fredrik vill poängtera att det är kunderna som gör det möjligt för Ugglebo att sponsra lokala föreningar och aktiviteter i den omfattning de gör.

– Jag förstår att många har det tufft ekonomiskt nu. Vi är tacksamma för alla som väljer att handla hos oss.


Handla lokalt - tema på Kuxa.se

Skolplanscher inventeras av Ockelbo kommun

Skolplanscher inventeras av Ockelbo kommun

Camillas Hälsa och Fritid har nu öppnat i Ockelbo

Camillas Hälsa och Fritid har nu öppnat i Ockelbo

0