Antonio Lopez, ny tränare för Ockelbo basket

Antonio Lopez, ny tränare för Ockelbo basket

Antonio Lopez. Foto: Henrik Westberg


Antonio Lopez är ny coach för Ockelbo baskets herrlag. Med 18 års erfarenhet som baskettränare har basketen alltid stått i centrum för Antonio och söndagen den 30 juli anlände han till Ockelbo från Spanien.
– Jag vill utveckla spelarna, hjälpa dem nå nästa nivå och vara redo för nästa säsong, berättar Antonio.

Antonio Lopez provsitter Kuxahallens läktare Foto: Henrik Westberg

Superettan är en serie som i år utökats till 16 lag, vilket medför hela 30 seriematcher samt deltagande i Svenska cupen för Ockelbo. Det tål att jämföras med Basketligan som denna säsong endast har nio lag i spel. För basketälskare blir årets spelschema en fröjd och basketfesterna i Kuxahallen kommer dugga tätt. Antonio inleder under veckan träningar och har träffat de flesta spelarna.
– Det är ett bra gäng som har bra lagkemi. Vi behöver bredda truppen med några bitar som komplement. Säsongen är lång och vi kommer kämpa för en slutspelsplats.
– Ockelbo har mycket talang och de älskar basket. Det är min uppgift att få ut 100% ur var och en av dem.

Förra säsongen kom Ockelbo på femte plats, i en serie med allt som allt tretton lag, och gick till slutspel där man slogs ut av Eskilstuna. Antonio har kommit till Ockelbo på rekommendation från den populära tidigare coachen David Torrescusa och han är väl medveten om Ockelbobornas kärlek till basketen.
– Det kommer bli kul. Jag coachade tidigare i Morón, det är också en riktig basketstad där folket älskar sitt lag och man blev igenkänd som coach.
– David har berättat för mig att klubben är som en familj och jag känner mig väldigt välkomnad. Det märks att organisationen bryr sig och då allt utanför sporten är så väl ordnat är det lätt för mig att fokusera på min uppgift.
– När folket pushar en kommer man bli redo. Det ger goda möjligheter att växa och utvecklas.

Antonio var sjutton år då han först började coacha, i samband med att han själv slutade som aktiv.
– Jag älskade att spela men känslan och ansvaret jag fick som coach gav mig mer som person och jag ville satsa på det.
Antonio blev en del av ungdomsutvecklingen för ACB klubben Sevilla (numera kallad Real Betis). Han coachade U15/U16 och ansvarade för spelare upp till 21 år gamla. Bland de mest kända spelarna som passerat genom dessa ungdomsled märks NBA stjärnorna Domantas Sabonis och Kristaps Porzingis. De senaste fem säsongerna har han varit huvudtränare för Morón i LEB Silver. Antonio har totalt 18 års erfarenhet som coach och känner sig redo för utmaningen att ta sig an Ockelbo.
– Detta är en bra möjlighet för mig att få en start ute i Europa.
– Det blir en process att hjälpa spelarna. Det viktigaste är att hitta balans mellan det taktiska och att få gruppen att må bra. Om spelarna inte mår bra kan de inte prestera.

I mitten av september inleds seriespelet och helgen innan det gästas Ockelbo av Uppsala från högsta serien för möte i Svenska cupen. Under den närmaste tiden ska Antonio lära känna spelarna och några träningsmatcher kommer arrangeras.
– Vi får en möjlighet att se vad vi har och vad vi behöver för att komplettera truppen, avslutar Antonio.

Alva Stark – baskettränare: Östersund, Danmark och Ockelbo

Alva Stark – baskettränare: Östersund, Danmark och Ockelbo

Kuxabladet besöker Elastic Gallery i Jädraås

Kuxabladet besöker Elastic Gallery i Jädraås

0