Saras begravningsbyrå  - familjeföretag i 60 år

Saras begravningsbyrå - familjeföretag i 60 år

Vi träffar Sara Olsson som driver begravningsbyrå i Ockelbo, Järbo och Ovansjö – samlade under företagsnamnet Saras Begravningsbyråer och Juridik. År 2021 hade verksamheten funnits i Ockelbo i 30 år och det fanns all anledning att fira.

– Men då var det covid-tider. Nu är vi tillbaka med ett nytt jubileum, det är nämligen 60 år sedan mamma och pappa startade verksamheten, berättar Sara.




Allt började i Järbo och senare expanderade företaget till Ovansjö 1987 och strax senare till Ockelbo 1991. I Ockelbo fanns tidigare Norrmans, som drevs av Jonas Åkerlund. 

Sara Olsson. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

– De hade allt från kisttillverkning till en anställd som ansvarade för svepning och verkade centralt i Ockelbo.


Sara har varit på Ockelbo begravningsbyrå sedan starten 1991 och har på nära håll sett hur begravningen förändrats under bara de senaste 30 åren.

– Det har hänt mycket. Idag är urnbegravning en stor trend. När jag började 1991 var det mestadels jordbegravningar här, medan i exempelvis Sandviken var kremering det vanligaste alternativet.



Sara berättar vidare om att begravningen ofta är mycket personligare idag, medan det tidigare byggde mer på traditioner.

– Man tittar på hur personen var. Om det var en vildmarksperson kan det finnas en korg med svamp, lingonris och liknande personliga detaljer.

– Det blir även vanligare med personliga viljor. Med hjälp av livsarkivet kan den avlidne ha uttryckt sin vilja och planera litet och stort.


Livsarkivet är ett dokument begravningsbyrån tillhandahåller, där kan man fylla i sin vilja. Livsarkivet är enkelt att fylla i på vår hemsida. Om man exempelvis önskar bli kremerad eller vill vila i en särskild kyrkogård och liknande.

– Men det är ett viktigt dokument även för äldrevården, om man inte längre kan uttrycka sig så kan livsarkivet hjälpa mycket. 

Att verka som begravningsentreprenör gör att en person som Sara hela tiden har mycket sorg runt sig, hur hanterar man det?

– Man ska bli berörd, annars är man i fel bransch. Det påverkar en, men i grunden är det inte min sorg. 

– Att vara där för människorna som jobbar sig genom en sorgeprocess är viktigt. Ibland är man den ende de har.

Begravningsbyrån har ett nära samarbete med församlingen.

– Vi jobbar nära präster, de har precis som vi tystnadsplikt och vi kan prata och stärka varandra.

– Genom SBF (Sveriges auktoriserade begravningsbyråer) har vi även tillgång till samtalsstöd. 

– Man vet aldrig vad man möts av. I vissa fall har jag ställt in mig på att det kommer bli jättejobbigt, men mött sörjande som endast är lättade att den jobbiga och tuffa tiden i en svår sjukdom är över.

Idag ligger Saras begravningsbyråer och juridik tvärs över gatan från kyrkan, ett perfekt läge menar Sara.

– Att bara kunna gå över gatan och titta på lokalerna eller se olika gravstenar underlättar verkligen.



På Ockelbokontoret är det Pernilla Hägglund och Sara som sköter arbetet kring begravningarna, sen är Carolin Granath ansvarig för det övriga pappersarbetet, som till exempel bouppteckningar, arvskiften och testamenten.

– Det ingår mycket medling. Vår roll är att försöka se det utifrån och ge råd baserat på vår erfarenhet. Valen ska vara kundens och vi lägger ingen värdering i dem.

– Vi erbjuder den hjälp som efterfrågas. Många förstår inte riktigt hur mycket jobb som ligger kring en begravning, saker man kanske inte vill göra själv i sitt sorgearbete.

Förutom själva ordnandet och representationen på ceremonin behöver lokaler bokas, pappersarbete utföras, förtäring ordnas, musik och annonser ska bestämmas och kistor eller urnor beställas. 

– Det är mycket som tillkommer och det jobbet kan vi göra bakom kulisserna.



Snart är det dags för 60-års jubileum med öppet hus. 

– Det blir kaffe, tårta och presentpåsar så långt det räcker och musikunderhållning med lokala förmågor.

– I Ockelbo kör vi onsdag den 6 september mellan 10.30-13. Dagen innan firar vi i Storvik och under torsdagen i Järbo.

– Tårtorna får Kattis tårtdesign i Ockelbo göra i ordning till Ockelbo och Järbo. I Storvik är det Berglunds Bageri som gör tårtorna.  Jag vill passa på att önska er alla varmt välkomna, hälsar Sara.


Fler som jubilerat genom åren

Kontaktpersoner/familjer sökes - Ockelbo kommun

Kontaktpersoner/familjer sökes - Ockelbo kommun

Fotbollens dag

Fotbollens dag

0