Trädgårdsministern: Krukväxter

Trädgårdsministern: Krukväxter

Så får du fart på dina krukväxter.

Först ut en Monstera Deliciosa med en lite för liten kruka med alldeles för näringsfattig jord, får ny större kruka och ny jord. Större kruka får den för att det fanns plats för den att växa sig större, annars går det bra med samma kruka.

En övervattnad garderobsblomma får omsorg och har flyttats från en solig plats till mer skugga.

Jag har satt mina gröna fingrar i ett par av våra vanligaste krukväxter och hjälpt dem till en bättre tillvaro.
Först ut en Monstera Deliciosa med en lite för liten kruka med alldeles för näringsfattig jord. Har nu fått torra blad bortplockade och en större kruka. När jag planterar om till större kruka brukar jag inte försöka ta bort den befintliga jorden, vilket kan riskera att man har sönder viktiga rötter.

Vill man inte att ens växter ska bli större så byter man bara jorden och planterar tillbaka den i samma kruka. I det här fallet fanns det utrymme för monsteran att växa, så därav större kruka.

En Zamiakalla, även kallad garderobsblomma, fick flytta längre in i rummet, då den klarar en mörkare placering. Växten i det här fallet hade blivit övervattnad och får nu torka upp rejält innan nästa vattning.

En välmående Fredskalla omplaceras i samma rum, de tål att stå mörkare än de flesta krukväxter. Viktigt att toppvattna efter omplantering.

Fredskallan var i gott skick och fick flytta in i rummet en bit. De tål att placeras lite mörkare än de flesta andra krukväxter. En större kruka även här så den kan fortsätta att växa och bli stor.

  • Generellt om krukväxter:

    • Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Lyft krukan och känn om den är lätt/ tung. Ibland kan det vara torrt på ytan och dyblött i botten. 
    • Vattna med rumstempererat vatten.
    • Vattna underifrån om det är möjligt, alltså på fat eller i ytterkrukan. Då slipper man stående vatten runt växtens stammar, vilket kan orsaka att växtdelar ruttnar i onödan.
    • Gödselvattna med jämna mellanrum, exempelvis 1 gång i månaden, med uppehåll under vintern.
    • Tjocka blad/stjälkar= vattnas sällan
    • Tunna, smala blad = vattnas oftare.
    • Läs på om växten, och placera den i rätt ljusförhållanden.
    • Ger renare inomhusluft.


Mer Trädgård på Kuxa.se

C startar skola för att rädda demokratin

C startar skola för att rädda demokratin

Ockelboborna trivs i kommunen - men inte med skolan

Ockelboborna trivs i kommunen - men inte med skolan

0