Ockelboborna trivs i kommunen - men inte med skolan

Ockelboborna trivs i kommunen - men inte med skolan

Klubbäcken, Lingbo Foto: Johan Beijer


I den nya upplagan av SCB:s medborgarundersökning framgår att invånarna i Ockelbo verkligen gillar att bo där de bor. De trivs med lugnet, närheten till naturen, sina politiker, barnomsorgen och hälso- och sjukvården i större utsträckning än vad människor gör i riket i genomsnitt. Men allt är inte bäst i Ockelbo. Missnöjet med grundskolan är enormt i jämförelse.

Medan i genomsnitt 73 procent av invånarna i Sveriges är nöjda med hur grundskolan fungerar i deras kommun är det bara 45 procent av Ockelboborna som är det.

Det dåliga resultatet kommer inte som en överraskning för kommunalrådet Magnus Jonsson (S). 
– Undersökningen bekräftar i stort sett det vi redan visste. Men den gör oss ännu mer beslutsamma att komma tillrätta med kvarvarande problem i skolan, säger han.

Statistikmyndigheten SCB:s medborgarundersökning är en attitydundersökning som genomförs på uppdrag av kommuner för att mäta hur invånarna ser på sin kommun och hur de tycker att kommunen sköter sin verksamhet. Några av de områden som undersöks med en mängd olika frågor är skola och omsorg, boende och boendemiljö, trygghet i samhället, integration samt förtroende.

Hela 92 procent tycker att Ockelbo är en bra plats att leva på

Undersökningen visar att Ockelbo hamnar på tredje plats, när det gäller svarsfrekvensen, av alla 163 kommuner som deltog 2023. Svarsfrekvensen låg på 35 procent i snitt och för Ockelbo var den hela 42 procent.
– Det är otroligt glädjande och visar på ett starkt engagemang hos kommuninvånarna. Det känns skönt att ha i ryggen, säger Magnus Jonsson.

Undersökningen pekar ut områden som invånarna är nöjda eller rätt nöjda med liksom områden där det inte står lika bra till, som har så att säga förbättringspotential.

Det som Ockelbos invånare är mest nöjda med, jämfört med invånare i andra kommuner, är boendet och boendemiljön; tystnaden och närheten till naturen. Men även äldreomsorgen, hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken (dock inte på kvällarna). Hela 92 procent tycker att Ockelbo är en bra plats att leva på och många (62 procent) kan rekommendera andra att flytta hit.

Till skillnad från i övriga Sverige ger invånarna i Ockelbo ett förhållandevis högt betyg åt politikerna och tjänstepersonerna inom kommunen. Till exempel upplever 50 procent av de svarande att politikerna arbetar för kommunens bästa, mot bara 43 procent i övriga kommuner; 45 procent av Ockelbos invånare tycker att kommunens politiker är ansvarstagande mot 35 procent i övriga landet.

En siffra som sticker ut handlar om förtroendet för kommunens politiker jämfört med förtroendet för riksdagspolitiker. Hela 45 procent av Ockelboborna har förtroende för sina kommunalpolitiker men bara 25 procent av dem har förtroende för riksdagspolitikerna.

Jämfört med i övriga landet är Ockelbos invånare även nöjdare med hur de bemöts av politiker och tjänstepersoner på kommunen, likaså med att de tycker sig ha stora möjligheter att påverka politiska beslut.

På minussidan toppar inte så förvånande den bristande polisnärvaron. På frågan om polisens närvaro är bra svarar bara 11 procent ja, mot 50 procent av invånarna i övriga kommuner. 

Inte heller kultur- och nöjeslivet i Ockelbo får något vidare beröm. Bra 32 procent säger att det är bra, mot 53 i övriga landet. Andra frågor som får förhållandevis låga betyg handlar om service/brist på service utanför centralorten, möjlighet att göra ärenden utan bil, åka kollektivt på kvällarna eller att hitta arbete inom rimligt avstånd från hemmet.
– Jag känner igen mig i allt. Här pekas förbättringspotentialerna ut. Det här är perfekt för oss att jobba med när vi ska ta översiktsplanen. Nu har vi fakta om hur samhället mår, säger Magnus Jonsson och tillägger att han också har ett värdefullt underlag för diskussioner och förhandlingar med dem somstyr över samhällets infrastruktur.

Publicerat 2024-03-9

Trädgårdsministern: Krukväxter

Trädgårdsministern: Krukväxter

Trädgårdsministern: Sticklingar och kallsådd

Trädgårdsministern: Sticklingar och kallsådd

0