Trädgårdsministern: Sticklingar och kallsådd

Trädgårdsministern: Sticklingar och kallsådd

Den här gången skriver jag om pelargonsticklingar, kallsådd.

Jag brukar alltid ta nya sticklingar på mina pelargoner och tillämpar oftast någon av följande två metoder.

Av en lång stam kan man få ut flera stycken. Jag klipper strax ovanför ett blad och sparar 2 blad på sticklingen.



Det gamla hederliga att sätta sin stickling i ett glas med vatten. (Se till så att inga blad hamnar under vattenytan). Med denna metod ser man tydligt när det bildats rötter och dags att sättas i jord.

Oftast sätter jag mina sticklingar direkt i så-jord. Jag stoppar flera i samma kruka och vattnar så att jorden sluter runt sticklingen. När det efter nån vecka syns nya blad betyder det att de rotat sig och då får de flytta till egna krukor.


När jag jobbade på en handelsträdgård för många år sedan berättade ägaren att sticklingar tar sig lättast om de legat och torkat nån dag innan man sätter dem i jord. Han menade att sticklingen då är så ivrig att överleva att den snabbare sätter rötter då det varit "synd om den" en stund. Jag har testat det, och det fungerar precis som han sa.

Ute i växthuset...

...har jag påbörjat årets kallsådd och först ut är kålar av olika slag, astrar, rosenskära, zinnia och blomstermorot. Jag använder godislådor som jag bottnar med plantjord och toppar med såjord. På med frön, snö och lägg locket lite på glänt. Sedan är det bara att vänta på att det första gröna ska titta upp. Kolla till sådderna varje vecka. Läs Farbror Grön's tips på nätet, så kan du som jag spara massor av tid och plats inomhus. Plantorna blir fantastiskt fina med denna metod som baseras på att efterlikna naturens eget sätt att föröka sig.


Mer om odling på Kuxa.se

Ockelboborna trivs i kommunen - men inte med skolan

Ockelboborna trivs i kommunen - men inte med skolan

I förfädernas spår - Basketamerikan med rötter i Gävleborg

I förfädernas spår - Basketamerikan med rötter i Gävleborg

0