I förfädernas spår - Basketamerikan med rötter i Gävleborg

I förfädernas spår - Basketamerikan med rötter i Gävleborg

Bara veckor innan Jeremy Burright skrev på för Ockelbo basket fick han vetskap om att han hade rötter i Sverige. Det var genom en app kallad My Heritage han fann att hans morfars far Jonas Herman Olsson emigrerade tillsammans med sina föräldrar och två syskon från Sverige som tvååring 1903. Ungefär 1,2 miljoner svenskar emigrerade mellan åren 1821-1930, de flesta av dem till Amerika och det tog ordentlig fart under nödåren på 1850-talet.

Jeremy Burright och Margareta Östblom
FOTO: Henrik Westberg

Utöver Jonas namn och födelsedatum samt hans föräldrars namn, de som tog båten över Atlanten, visste Jeremy en sak till – att familjen kom från en liten ort kallad Forsa i Gävleborgs län. Att Ockelbo råkar ligga i nämnda län var inget Jeremy visste förrän han anlände till Ockelbo i september 2023. 

Kuxabladet hörde talas om Jeremys historia och tog kontakt med Ockelbo släktforskarförening, i hopp om att kunna hitta levande släktingar till Jeremy i Sverige. Den lilla spillra av fakta som fanns överlämnades till Margareta Östblom som är styrelseledamot i föreningen och även en erfaren släktforskare.
– Vi har försökt hitta levande släkt till Jeremy – och det finns, fastslår Margareta.
– Den delen av arbetet har varit svårt, då vi normalt jobbat bakåt i släktleden skulle vi nu försöka oss på att jobba framåt.

Tillsammans med Jeremy besökte Kuxabladet Ockelbo släktforskarförenings lokaler för att se om de kommit fram till några resultat.
–Jag vet inte alls vad jag kan förvänta mig, säger Jeremy förväntansfullt.

Margareta visar först upp ett papper som kallas antavla, som visar ett flertal led ner till gammelmorfar Jonas Helmer Olsson. 
– På mammans sida har vi hittat sex generationer bak i tiden. Jon Andersson och Carin Jonsdotter var båda födda 1775, säger Margareta.

Jeremy Burright, mitten med nr 8, på plan i matchen mot DIF. 2024-03-06
Foto: Henrik Westberg

Det mesta av informationen har stått att finna på digital väg genom riksarkivet.se (som är gratis om du skapar ett konto), Arkiv digital samt den fysiska programvaran Emigranten.
– Ibland kan bilder finnas på släktingar på siten porträttfynd, tillägger Margareta.

Jeremy rekryterades av Ockelbo baskets före detta coach Antonio Lopez, som kom till Ockelbo basket en månad tidigare än Jeremy under sensommaren. 
– Han sålde in Ockelbo hårt, skickade många bilder och gav lovord om basketklubben, berättar Jeremy.

Basketen har tagit Jeremy till många olika länder genom åren, bland annat Tyskland, Brasilien och Litauen. Att komma till Sverige beskriver Jeremy som den lättaste övergången han varit med om. 
– Mina lagkamrater delar min humor och mina intressen, kulturen är samma. Ibland känner jag mig mer hemma här än i USA.

Ibland känner jag mig mer hemma här än i USA

Under tiden i Brasilien fanns ingen som kunde ett ord engelska och han var tvungen att lära sig språket för att göra sig förstådd.  Jeremy pratar delvis svenska under intervjun och berättar att det känns viktigt för honom att lära sig.
– Jag vill lära mig svenska och har bett coacherna Jocke och Håkan att hålla träningarna på svenska. Är det något jag inte förstår frågar jag en lagkamrat.

Släktforskningen stannade inte vid att hitta gammelmorfars släktträd, Margareta och de andra har gjort ett stort jobb med att hitta andra släktingar till Jeremy. Margareta visar upp anteckningar om syskon och deras ättlingar som är i en ålder att de kan leva idag.

Det är handskrivna sidor där nära 90 namn listas, släkten bor över hela landet – men många finns kvar i Hudiksvallstrakten där Jeremys familj emigrerade från.
– Dessa namn kommer ur ett arkiv daterat 1990, vissa kan vara döda – men många av dem lever säkert, förklarar Margareta.

Underförstått kan det också finnas minst lika många personer till i familjeträdet, i form av barn och barnbarn till dem som släktforskningen fått fram.
– Det går att nysta i detaljer kring varje person. I papperen har vi tagit fram namn och födelsedatum.

Jeremy ser förbluffad ut då han försiktigt bläddrar bland papperen.
– Jag hade hoppats att det kanske skulle kunna finnas fem personer... Det finns så många fler, jag behöver tid att ta in detta, säger Jeremy.

Margareta berättar att Ockelbo släktforskarförening i regel varje år får besök från USA.
– Många söker sina rötter och hamnar här hos oss, förklarar Margareta.

Ockelbo som ort är extra svårt att släktforska kring då kyrkböckerna förstördes i samband med att kyrkan brann 1904. Den lokala släktforskarföreningens arbete har därmed varit extra viktigt för orten.
– Det är ett gigantiskt arbete som gjorts med att återfinna alla uppgifter, från mantalslängder, bouppteckningar och andra arkiv. Det är ett arbete som fortfarande pågår, en del uppgifter är förlorade för alltid.
– Släktforskning är intressant för alla. Vi håller löpande i kurser och hjälper alla som vill att komma igång, avslutar Margareta.

Trädgårdsministern: Sticklingar och kallsådd

Trädgårdsministern: Sticklingar och kallsådd

Ägg, kycklingar och höns

Ägg, kycklingar och höns

0