Kulturskolan är hotad – skarpa föräldraprotester

Kulturskolan är hotad – skarpa föräldraprotester

Oron över vad som ska hända med kulturskolan i Ockelbo sprider sig bland föräldrar, lärare och elever. Upprörda föräldrar har nu gått samman för att försöka stoppa kommunens planer att bland annat flytta verksamheten till Perslundaskolan och lägga all musikundervisning utanför skoltid, något som sägs försvåra för barn utanför centralorten att delta i undervisningen.

Jonas Willems är en av föräldrarna i den nybildade gruppen ”Rädda kulturskolan” och han säger att han blev upprörd och arg när han fick höra om kommunens agerande gentemot kulturskolan.

– Det känns som man aktivt försöker förstöra förutsättningarna för en bra kulturskola i Ockelbo. Snart finns det inga lokaler, inga lärare och inga elever heller för den delen. Det är chockerande, säger Jonas Willems. Han oroas och förvånas både över brist på öppenhet och över det som han uppfattar som stor brådska att klubba besluten.


Jonas Willems förstår att kommunen har dålig ekonomi men tycker att det är kortsiktigt att spara in på barn och kultur.

– Det är bland det absolut sista vi bör göra, säger han vars två söner utvecklas och har en fristad i musiken och på kulturskolan.

Kulturskolans musikundervisning bedrivs idag i lokaler i Kulturstation och här lär sig cirka 120 barn i åldrarna fem år till 19 år att spela piano, fiol, cello, sopranblockflöjt, altblockflöjt, tvärflöjt, akustisk gitarr, elgitarr, elbas, slagverk samt sång. De bidrar till att vitalisera musik- och kulturlivet i Ockelbo, bland annat med regelbundna konserter och de säkrar också den kulturella tillväxten i kommunen.


Verksamheten inom kulturskolan har varit skakig under en längre tid och man saknar ordinarie chef. Det kan ha bidragit till att medarbetarna på kulturskolan upplever att de varken blir informerade eller lyssnade på. Via mejl för ett par veckor sedan fick de höra om planerna på en flytt av kulturskolan och fritidsgården till Perslundaskolan, likaså om en planerad omorganisation. Och det var via ett protokoll från Utbildnings- och kulturnämnden som de fick veta att kulturskolan hädanefter ska ligga utanför skoltid.

Det är oroande besked tycker kulturskolans lärare.

– Det är problematiskt om inte alla elever får chansen att delta i kulturskolan och vi riskerar att tappa många elever som bor utanför centrala Ockelbo om undervisningen måste läggas utanför skoltid, säger Tove Lindström som är lärare i sång och piano.

I en artikel på kommunens webb från 8 maj framkommer att kommunen väljer att tolka skollagen som att det inte är tillåtet att ha kulturskola under skoltid. Men vid en närmare undersökning som Kuxabladet gör framstår Ockelbos tolkning som väldigt strikt. Skolverket gjorde nämligen ett förtydligande av lagen i december 2022, som tvärtom säger att det möjligt för elever att gå ifrån en lektion för att vara med i kulturskola efter ansökan om ledighet. Skolverket skriver så här: ”Skolan får bevilja ledighet för enskilda angelägenheter. Det gäller även elever som önskar delta i den kommunala kulturskolans verksamhet under skoldagen. De behöver alltså ansöka om ledighet för att delta i kulturskolans verksamhet under skoldagen och rektorn behöver göra en samlad individuell bedömning.”

Det är problematiskt om inte alla elever får chansen att delta i kulturskolan

I artikeln på kommunens webb står även att lokalerna i Kulturstation inte är tillgänglighetsanpassade och i behov av underhåll. Liksom att en utredning har visat att det finns plats för både fritidsgården och kulturskolan på Perslundaskolan. Enligt artikeln är förhoppningen att en flytt kan bidra till ökad samverkan mellan verksamheterna och grundskolan, förutom till en ekonomisk besparing. Det här är uppgifter som kulturskolans lärare ställer sig något frågande till.

– Till oss säger lärarna på Perslunda att det är fullt, säger Åsa Pettersson som är lärare i fiol, cello och blockflöjt. Hon påpekar att kulturskolan har en stor verksamhet, stor i den rent fysiska bemärkelsen att de har väldigt mycket utrustning som förstärkare och en mängd instrument, även stora instrument som pianon och trumset som används hela tiden.

– Dessutom låter vi rätt mycket när vi håller på.

Skolchefen Malin Larsson säger till Kuxabladet att lärarna har informerats enligt samma rutin som vanligt. När det gäller frågan om det finns tillräckligt utrymme för kulturskolan på Perslunda säger hon att den preliminära bedömningen är att det finns plats så det räcker men att det nu görs en riskbedömning inför ett eventuellt beslut.

Malin Larsson håller inte med om att kommunen gör en ovanligt strikt tolkning av skollagen när man säger att det inte är förenligt med skollagens bestämmelser att bedriva kulturskola på dagtid.

– Vi förhåller oss till skollagen och vi har låga resultat bland eleverna och måste säkerställa att alla elever får den undervisning de ska ha. Men det behöver inte betyda att kulturskolan måste ligga på kvällstid utan den undervisningen kan ske i samband med skoldagens början och slut, och på håltimmar, säger Malin Larsson.

På frågan om vad hon har att säga till alla oroliga föräldrar säger hon:

– Jag tycker att de ska lyssna till den information som kommunen går ut med och de får gärna höra av sig om de har frågor.

Vi besöker Blodtrailern - vikten av att ge blod

Vi besöker Blodtrailern - vikten av att ge blod

Wij trädgårdshandel - en Pärla

Wij trädgårdshandel - en Pärla

0