Sveas Bageri & Tårtbutik har haft premiär i Ockelbo

Likt namnet antyder är det nya bageriet i Ockelbo centrum nära kopplat till Sveas kafé. Karin Magnusson, Keith Lindström och Yoan Lefevre driver sedan tidigare kaféet och Wij Trädgårdskök tillsammans. 

– Köket på Sveas kafé har blivit för litet, det finns inte utrymme eller tid att baka samtidigt som vi har öppet, berättar Karin.

I takt med att rörelsen vuxit behövdes mer utrymme för att ha möjlighet att hantera ett stadigt växande antal beställningar. Det är verkligen tal om en vändning i 180 grader, då Sveas för inte alltför länge sedan låg ute till försäljning.

– Jag ville satsa på Wij Trädgårdskök och hade inte kraft att samtidigt driva Sveas kafé.

I slutänden kom initiativet från Keith och Yoan att de skulle kunna driva även kaféet tillsammans.



– Det gjorde mig glad. Jag ville inte att kaféet bara skulle läggas ner och då rätt intressenter för rörelsen inte dök upp blev detta en perfekt lösning.

– När en verksamhet tvingas stänga på en liten ort är alla förlorare

I samband med att Mattes bröd var på väg att stänga sitt bageri var Karin där och hämtade bröd. Av en slump träffade hon då Catharina Frank, som är bagare och konditor och jobbade på Mattes bröd.

– Jag frågade henne rent allmänt vad hon skulle hitta på nu. Hon berättade att hon inte visste, men hon var verkligen inte sugen på att pendla till stan före gryningstimmarna för att baka.


– Då bestämde vi oss för att träffas helt förutsättningslöst och diskutera möjligheten för Catharina att börja jobba på Sveas kafé.


Mötet föll väl ut och Catharina blev anställd. Nu är hon, tillsammans med Karin och Lotta Högberg, trion som kommer baka i det nya bageriet.


– Vi har olika inriktningar, även om vi såklart samarbetar också då det behövs. Jag gör matbröd, Catharina tårtor och Lotta småkakor.


– Det känns så bra att ha fått in Catharina i verksamheten. Faktiskt så jobbade jag på Lindströms café som drevs av hennes föräldrar, och nu jobbar Catharina för mig.

Bageriet ligger i tidigare Centrumkioskens lokaler och bara drygt 30 meter från Sveas kafé.

– Läget är optimalt, vi kan ta upp bröd i kassar till kaféet till fots.

Smygpremiär

Sveas bageri kommer även att bedriva försäljning över disk. Några fasta öppettider har inte fallit på plats ännu, då Karin anser att det är bäst att “skynda långsamt”.

– Vi kan inte ha bråttom att öppna, utan låter alla delar av rörelsen falla på plats och sedan utvecklas bageriet successivt.

Men en tydlig efterfrågan på ett lokalt bageri har Karin redan märkt av, nyligen hade de smygpremiär och den lördagen ringlade kön lång redan tjugo minuter innan de skulle öppna klockan åtta.

– Vi hade bakat hur mycket som helst, men sålde slut redan klockan 9.45. Sen var det bara att grädda och sälja efterhand.

– Det blev en kanondag, folk var glada och uppmuntrande oss.

Karin berättar att den småskaliga och familjära rörelsen som Sveas blivit är precis vad hon drömt om.

– Närheten till kunderna är fantastisk. Det är enkelt att fråga dem om vad de tycker om våra bakverk och ta emot feedback. Vi vill utvecklas tillsammans med dem.

– Jag brukar fråga mig om man verkligen får ha såhär roligt då man jobbar. Känslan av att må gott av sitt jobb är fantastisk, avslutar Karin.


Mer om lokala företag på Kuxa.se