Vad är rollspel?

Vad är rollspel?

Foto: Rollspelshög, Henrik Westberg, Kuxabladet

De första rollspelen såg dagens ljus i mitten av 1970 talet och är en form av sällskapsspel. Det kallas ofta för penna och papper rollspel, då de enda verktyg som behövs är just penna, papper tärningar och en god dos fantasi.


Alla spelare skapar en rollperson, en fiktiv person du som spelare bestämmer över. Du dikterar över vad din rollperson tänker och känner, gör och säger – men inte vad den råkar ut för. Själva berättelsen står spelledaren för. Spelledaren kommer sätta rollpersonerna inför många svåra val. Rollpersonen må vara en äventyrare i en fiktiv värld, men den har ändå känslor och drömmar precis som du. Hur skulle du reagera om du var i dennes skor? Vad skulle du göra? Rollpersonerna är berättelsens huvudpersoner. Det är dem spelet handlar om, deras beslut, deras liv.



I rollspel finns det ingen som håller dig i handen och visar var du ska gå, eller vad du ska göra. Rollpersonerna bestämmer var de vill vandra och spelledaren kommer ställa er inför utmaningar och upptäckter. På ett förtryckt papper kallat rollformulär definieras din rollperson i siffror. Rent tekniskt fungerar det så att spelledaren försätter rollpersonerna i en situation. Kanske behöver rollpersonen göra ett styrkeprov för att försöka slå upp en dörr med muskelkraft, då ska ett tärningsslag utföras. Spelledaren bestämmer hur svårt det är. 

Exempel: Rollpersonen har tre i styrka och använder en yxa som verktyg att försöka slå upp dörren. Styrkan ger 3 tärningar, tillhygget 1 tärning. Spelledaren bedömer att svårigheten är krävande vilket ger -1 tärning. Tre tärningar rullas och om någon av dem blir en sexa lyckas försöket och dörren slås upp.

Vad som kommer hända då ni spelar får ni aldrig veta på förhand, det är en viktig ingrediens i vad som gör rollspel unikt.


Mer om Rollspel på Kuxa.se

Speltest: King of Tokyo

Speltest: King of Tokyo

Speltest: Rollspelet Svärdets sång

Speltest: Rollspelet Svärdets sång

0