Gör din egen Nötmjölk!

Gör din egen Nötmjölk!

För en månad sedan kunde ni läsa om vad raw food är för något och ni fick även lite olika recept på råa rätter från mitt kök. Denna gång kommer jag att fokusera på alla dessa härliga nötter och fröer, hur man gör egen nötmjölk och varför man bör blötlägga vissa men inte andra. Men först tänkte jag berätta om uppkomsten av raw food och lite historia.

Forskningen kring raw food började 1897 då doktor Max Bircher-Benner blev inspirerad av Pythagoras diet och började experimentera med råkost för att bota sjukdomar i sin klinik. Under hela 1900-talet finns en rad spännande exempel på forsking och praktiskt tillämpning av råkost inom läkarvetenskapen. Under 1960-talet introducerades begreppet levande föda av Ann Wigmore som har skrivit flera böcker om levande föda och drev även Hippocrates Health Institute, ett institut för levande föda i Boston. Det var först då dieten blev populär för allmänheten.

Så, raw food alltså har funnit med sedan länge och kanske inte bara är en trend som människor väljer att följa. Som tidigare nämnts så är ju hela tanken bakom detta att bevara så mycket näring som möjligt i råvaran. Grunden i denna kosthållning kommer alltså från växtriket, till exempel som nötter och fröer.

På Livsmedelverkets hemsida beskrivs nötter och fröer som nyttiga, rika på magnesium, zink, antioxidanter och fibrer. Man skriver också att dessa har en positiv effekt på hälsan och ett dagligt intag kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De nyttiga fetterna tillsammans med alla fina näringsämnen ger oss alltså mycket gott. För personer som äter vegetarisk kost kan dessa spela en extra stor roll då de även innehåller kalcium och järn, som vi annars får i oss genom animaliska råvaror.

Som ni vet, sedan tidigare, frigörs enzymer när fröet blötläggs och det vaknar till liv. Det brukar kallas att man aktiverar dessa. Det varierar hur lång tid detta tar från de olika nötterna. Mandel ska helst ligga i blöt över natten medan cashewnötter bara behöver fyra till fem timmar på sig. Hasselnöten behöver inte blötläggas över huvud taget så den inte innehåller enzymhämmare.

Nötmjölk är fantastiskt på så många vis! Det är gott, enkelt att göra och kroppen tar lätt upp alla näringsämnen … dessutom så kan denna mjölk vara ett perfekt alternativ till personer som är laktosöverkänsliga. Välj den nöt eller det frö du gillar bäst och prova dig fram. Använd den i dina smootihes, mixa med bär eller frukt, använd den till din gröt eller drick den precis som den är…

krämig och god!

Blötlägg natten innan, skala för att få bort viss bitterhet. Mixa i omgångar. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB


Grundrecept Nötmjölk

 •  ca 1 liter Mandelmjölk

 • 2,5 dl blötlagd mandel

 • 1 liter vatten

 • En nypa salt

 • Cashewmjölk

 • 2,5 dl blötlagda cashewnötter

 • 1 liter vatten

 • En nypa salt

 • Kokosmjölk

 • 2,5 dl riven kokos

 • 1 liter vatten

 • En nypa salt

 • Hasselnötsmjölk

 • 2,5 dl hasselnötter

 • 1 liter vatten

 • En nypa salt

Blötlägg nötterna kvällen innan. Sila bort vattnet som stått under natten och skölj nötterna ordentligt. Det finns ofta mycket jordrester kvar på många nötter, speciellt mandel. Jag föredrar även att skala mina mandlar innan jag mixar dem då det blir en lenare smak. Skalet går ofta lätt att ta bort efter blötläggning. Mixa med nytt vatten tills alla nötter är finmalda.

Om du använder dig av hasselnötter så behöver du inte blötlägga dem då de inte innehåller enzymhämmare. Även kokosflingor och skalade hampafrön mixas direkt.

Sila sedan mjölken i en nötmjölkspåse eller en saftduk, som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälsokostbutiker. Kläm ut så mycket vätska som möjligt. Förvara mjölken i en glasflaska i kylen så håller den i ca 5 dagar.

Grundrecepten är från René Voltaires bok: Juice, power and detox.


Mixa, salta, häll i silpåse, tryck ut nötmjölken. Häll upp i förslutningsbar flaska och drick eller använd till din smoothie. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Mandeldryck med choklad och dadel (ca 2 glas)

 • ½ liter mandelmjölk

 • 4 st urkärnade kletiga dadlar

 • 1,5 msk kakao

 • ½ tsk äkta vaniljpulver

Häll alla ingredienser i en mixer och mixa så att dadlarna söndras.

Om man gillar lite hetta så kan man och tillsätta en nypa cayennepeppar. Perfekt att ta med på utflykten eller att dricka vid någon festligt tillfälle. Väldigt populär hos min treåring!


Hannas Guldmjölk

 • 1 tsk pasta av gurkmeja

 • 2,5 dl valfri nötmjölk

 • 1 msk kokosolja

 • ½ tsk äkta vaniljpulver

 • ½ tsk kanel

 • En nypa kardemumma

 • En nypa cayennepeppar

 • En nypa svartpeppar

Gör en pasta av gurkmejan. Om du har pulver av kryddan så häller du ½ dl krydda i en kastrull med ca 1 ½ dl vatten och tillsätter ½ tsk svartpeppar.

Låt sjuda i ca 10-15 min. Den ska bli tjockare i konsistensen.

Om du använder färsk gurkmeja så skalar du de små rötterna, en förpackning brukar motsvara ca ½ dl. Låt rötterna koka i ca 2 dl vatten tillsammans med ½ dl svartpeppar tills de blir mjuka och vattnet kokat bort.

Mosa sedan gurkmejan till en pasta. Förvara din pasta i en glasburk i kylskåpet. Håller sig fräsch i ca 2-3 veckor.

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Om man vill ha en sötare variant, tillsätt 1-2 tsk honung

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm blandningen fingervarm så att kokosoljan och eventuellt honungen blir flytande.

Häll upp i en mugg och njut av den solgula drycken.

Bilma Cup - segermål & segervrål

Bilma Cup - segermål & segervrål

Årets Julklapp - det återvunna plagget

Årets Julklapp - det återvunna plagget

0