80-tals show i Norrsundet

80-tals show i Norrsundet

På Fyrens restaurang Lyktan i Norrsundet har det bjudits på 80-talsshow två helger i mars. Fredagen den 29 mars var Kuxabladet på plats lite tidigare för att följa med under förberedelserna inför kvällen. 

Björn Sjöberg möter upp mig och lotsar mig genom lokalerna. Nu, timmen innan insläpp är han i full gång med att göra soundcheck på scenen i bortre änden av restaurangen. 

– Allting fungerar, konstaterar han och fortsätter: 

– Igår satt jag och Krister Lundkvist i tre fyra timmar och finjusterade ljudet. Eftersom vi har spelat in föreställningarna kan vi spela upp dem igen och det blir precis som om bandet står på scenen. 

Björn Sjöberg vid spakarna. FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Björn har varit med sedan 1994 berättar han, då han gick i nian och blev involverad att ordna med ett disco. Teknikintresset har varit den drivande kraften och på senare år har NATF köpt in en hel del välbehövligt ljud- och ljusutrusting via bidrag. 

– Det var verkligen behövligt, sen kanske vi inte gjorde rätt val men nu har vi det vi har och det fungerar bra. 

Under kvällen sköter Bo Silén ljuset och Krister Lundkvist är ljudtekniker. 

I restaurangen dukas det och Stig Edvinsson kommer rullande med en vagn full av tulpaner. I köket förbereds uppläggningen för förrätten av Sofie Källström, Ingrid Karlsson, Britt-Marie Edvinsson. Mikael Hyvärinen dirigerar de andra i personalen och har koll på kvällens bokningar. 

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Bakom kulisserna börjar artisterna i NATF komma en efter en. Det märks att det är tredje föreställningen av denna uppsättning, det är inga premiärnerver. 

I logen sitter Ami Fransson och Linnea Rockman och sminkar sig. Det råden en hög stämning och de skämtar med Emil Westerberg som packar upp sin plastkasse på bordet. 

Vicky Gustafsson målar sina naglar i skrikande 80-talsfärg som matchar hennes scenkläder. Då dyker 

Eva Edin upp, en av drivkrafterna bakom showen. Hon är dock orolig då både ensemblen och hon själv lidit av influensan den senaste veckan. 

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

– Oj oj, hur ska det gå, säger Eva då hon sätter sig i stolen. Men hon får genast peppande ord från omgivningen. 

Restaurangen fylls med gäster och när alla borden är fyllda drar showen igång. Bandet är lika tajt som jag minns dem från showen Döda poeters sällskap under hösten. Eva och Vicky sitter undanskymda på två stolar längst bak vid mixerbordet. Snart är det deras tur att gå upp på scenen, och deras tankar går att läsa i deras ansikten. Hur ska det gå. 

Väl uppe på scenen märks ingen oro eller spår av influensa och när bandet når låten Sommarnatt i första setet av tre, då lyfter stämningen i restaurangen och publiken sjunger med. 

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

När varmrätten serveras i pausen efter första setet av låtar förbereder sig Linnea inför nästa omgång låtar, i en av sidogångarna. 

– Det är Eva som valt ut låtarna och hon ville nog att jag skulle sjunga fler sånger, men jag var tvungen att säga nej. Jag har bara hunnit repa sex gånger och det gäller ju att komma ihåg texterna. 

Under kvällen sjunger Linnea fantastiskt och med en imponerande scennärvaro. 

– Jag har inte stått på scen sen jag gick på Rockskolan i nian, det är längesen. Sen har jag bara sjungit i duschen, säger Linnea och skrattar. 

Själv hann hon med att uppleva två år av 80-talet men hon saknar många av artisterna, som Queen till exempel. 

– Men de andra har ju kört många av 80-talets stora låtar i tidigare shower, och vi vill ju inte köra samma låtar igen, vi vill ju lära oss nytt och utvecklas. 

Då var det dags för det andra setet och kvällen fortsätter. I mitten av det andra setet av tre lämnar vi lokalen och ser fram emot fler shower i Norrsundet.

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Sött utan socker

Sött utan socker

BK Framtiden på hemmaplan

BK Framtiden på hemmaplan

0