Sött utan socker

Sött utan socker

Socker, vad tänker du när du hör det? Idag väljer allt fler bort det vita, billiga och lättillgängliga sockret. Varför? Hälsofördelarna med ett minskat sockerintag är stora och många vittnar om att man helt enkelt blir piggare och mår bättre.

Längre tillbaka i tiden så har sockret setts som en lyxprodukt som man använt i begränsad mängd och vid speciella tillfällen. Som mycket annat i vårt samhälle så har tillgången av livsmedel förändrats och idag har vi tillgång till nästan allt som vi önskar. Sockret är väldigt billigt och finns överallt, både i sötsaker men även i livsmedel. Då pratar vi om det tillsatta sockret, vilket är en stor bov i dramat då vi får i oss mycket mer av det söta än vi vet och reflekterar över. Det kan handla om flingor, yoghurt, hel- och halvfabrikaträtter, ketchup och massor med andra livsmedel som vi äter dagligen.

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Enligt WHO (World health organization) så ska ett dagligt intag av socker inte stiga över 25 gram, vilket är cirka 6 teskedar. Alltså inte speciellt mycket. En 33 centiliters läskburk innehåller nästan dubbelt så mycket. Varje år äter en genomsnittlig svensk 40 kilo socker. Livsmedelsverket klassar sockerkonsumtionen som ett stort folkhälsoproblem.

Det finns många anledningar till att dra ner på det raffinerade sockret. Som många redan vet så bidrar för mycket socker till övervikt vilket i sin tur ger större risker för att utveckla sjukdomar på sikt.

Om man är van att äta mycket socker kan det vara både svårt och jobbigt att ställa om och dra ner på konsumtionen. Många kan känna känslan av att man blir sjuk. Huvudvärk och trötthet är också vanligt. Visa forskare menar att socker är otroligt beroendeframkallande, där av symptom som dessa.

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Det finns många söta och goda alternativ till socker som innehåller bra med näringsämnen. Visst påverkas ditt blodsocker även av dessa, vilket gör det viktigt att äta med måtta. Några exempel på naturliga sötningsmedel kan vara honung, torkad frukt, till exempel dadlar, aprikoser och fikon, agavesirap, kokossocker och björksocker.

Dadlar är en personlig favorit som är väldigt användbara. Medajooldadlar, alltså de kletiga som man oftast köper i fruktdisken, är toppenbra att använda i bakning. Eftersom att vi går mot påsk och det är en helg då vi tenderar att äta gott och mycket så skulle jag vilja bjuda på två recept som ger er en gott, sött och nyttigt alternativ till efterrätt eller fika.

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Den kladdiga dadelkakan är ungefär som en kladdkaka, den får en bakad lite krispig yta och om du tar ut den ut ugnen i tid så blir den även kladdig och god inuti. Till den kan du servera mangosorbén som finns med som recept. Det blir ett friskt och fräscht inslag till den smakrika chokladkakan. Dessutom får sorbén en härlig solgul färg som passar perfekt till påsk… och även alla anda dagar på året!


FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Kladdig chokladkaka

 • 10 dadlar

 • 1,5 dl mandelmjöl

 • 1 dl riven kokos

 • 4-5 msk kakao

 • 1 tsk bakpulver

 • 2 msk smält kokosolja

 • En nypa salt, eller två

 • Smaksättning:

 • ½ tsk äkta vaniljpulver

 • 3 msk starkt kaffe

 • 1/2- 1dl valnötter

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 100 grader. Mixa dadlar, kokos och mandelmjöl i en matberedare. Smält kokosoljan påsvag värme tills den blir flytande, häll i och tillsätt resten av ingredienserna och mixa igen. Smaksätt smeten med det du gillar bäst! Jag brukar använda valnötter, men det gör lika bra utan eller med andra nötter. Dadlar är söta och goda men om man vill ha lite extra sötma i kakan, rör i en matsked honung.

Använd en klick kokosolja för att smörja formen. Tryck ut smeten i formen och grädda i ca 20min. Ta ut den innan den blir allt för välgräddad. När du gräddar kakan på 100 grader behåller den mer näring än om du gräddar med högre temperatur. Låt svalna, ät och njut!


FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Mangosorbé

 • 1 pkt frusen tärnad mango, eko såklart!

 • 3 st kletiga dadlar

 • ½ dl kokosmjölk

 • 1/2 lime, saften

Gör såhär: 

Mixa mango och dadlar med en stavmixer eller blender. Häll i kokosmjölen och pressa i limen, mixa en stund tills de värsta klumparna försvunnit. Voilá! Mangosorbén är färdig att avnjutas till kladdkakan eller precis som den är.

Om du planerar din sorbé i tid så rekommenderar jag att du köper en mangofrukt som du skalar, tärnar och fryser in. Det blir mycket mer smak på det viset, samt att mangon som du köper i frysdisken ibland tar smak av förpackingen den ligger i.

Konsert - Triakel besöker Wij Trädgårdar

Konsert - Triakel besöker Wij Trädgårdar

80-tals show i Norrsundet

80-tals show i Norrsundet

0