Boktips - för unga

Boktips - för unga

David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek delar aktuella boktips med Kuxabladets läsare. Denna gång ett nedslag i bra läsning för- och tillsammans med barn i lågstadieåldern.

Viggo och rädslolistan

Lisa Bjärbo

(från 6 år)

Den första boken i serien om Viggo handlar om hur det känns att vara rädd för otäcka saker och om

hur svårt det kan vara att prata med andra om sina rädslor och få dem att förstå. Sjuåringen Viggo har en hemlig lista som han gömmer på sitt rum. På den skriver han upp allt han är rädd för. Eller egentligen så ritar han de läskiga sakerna för han har inte riktigt lärt sig att läsa och skriva ännu. Han tänker att om han gör en lista med det han är rädd för så kanske han inte behöver tänka så mycket på det, då kan det vara på listan istället för i huvudet.

I Viggos klass har det börjat en ny kille som heter Malte. Han har håret i spikfrisyr och ser ofta lite arg ut. Malte och Viggo blir kompisar men de är väldigt olika varandra. Malte verkar inte vara rädd för någonting. Han tycker det är roligt med otäcka spel och filmer och han vill att Viggo ska följa med honom på ”bus eller godis” på halloween, helt själva i mörkret. Viggo får ont i magen bara av tanken men vill inte erkänna det för Malte. Han försöker hitta på en ursäkt för att slippa.

(Läs också: Viggo och mammalivet)


Vampyris börjar skolan

Anna Hansson

(från 6 år) 

Roligt skrivet om den 109-åriga vampyrpojken Vampyris som vill börja gå i skolan med vanliga barn.

Han har inte så mycket gemensamt med andra vampyrer eftersom han inte gillar att suga blod utan är vegetarian. Hans föräldrar förstår sig inte på sin son. Vilken sorts vampyr vill inte suga blod utan istället äta massa äckliga grönsaker? 

Hur kan man hellre vilja vara vaken på dagen än på natten? Och varför vill han gå i skolan och lära sig massa dumt? Det måste ha hänt något när han var liten som gjorde honom sådär konstig.

Men Vampyris har bestämt sig. Om han går i skolan så får han något att göra på dagarna och kanske hittar han en kompis. Så han snörar på sig en snygg mantel, går till närmaste skola och knackar på dörren till klass 3B. Redan första dagen i skolan skaffar han tre kompisar som han bjuder hem till sig, hoppas nu bara att hans föräldrar inte vaknar och försöker suga deras blod.

(Läs också: Vampyris och övernattningen)


Du hittar Ockelbo Folkbibliotek här!

 
KUXABLADET - Nr 171 - 2019

KUXABLADET - Nr 171 - 2019

Linda Hellström - den kreativa trädgårdsmästaren

Linda Hellström - den kreativa trädgårdsmästaren

0