Billie Eilish  - Världen är lite suddig just nu

Billie Eilish - Världen är lite suddig just nu

Allting började med en enkel låt, inspelad tillsammans med brorsan i hans sovrum. Hon lade ut online och som över en natt hade flera tusen lyssnat, gillat och kommenterat hennes låt. Låten heter Ocean Eyes och artisten är Bille Eilish. Nyligen kom hennes dokumentär Billie Eilish - the world's a little blurry regisserad av R.J Cutler

Billie Eilish O'Connel växte upp i ett musikaliskt hem. Hennes pappa spelade piano och mamma gitarr. Hennes äldre bror Finneas fastnade också för musiken och är hennes producent och bandmedlem. Och allt det här, uppväxten, tillfällena och just det ögonblicket när en låt kommer till eller Billie kommer på något, det finns på video. För Billie är uppväxt i mobilkamerornas tidevarv och allt finns filmat i någon form.

Dokumentären börjar med hur Billie sjunger in nämnda Ocean Eyes och sedan hur familjen hör hur den spelas på radio. Billie är 13 år och året är 2015. Tre år senare möter hon fans vid ingången till en av hennes konserter. 

I dokumentären visas hur viktiga fansen och familjen är för henne.

Hon berättar hur hennes familj var ”en enda stor sång”. Hur hennes mamma och pappa tog med henne på talangjakter, och hur hennes bror också höll på med musik. 

 
FOTO: Från albumet “When we fall asleep where do we go”

FOTO: Från albumet “When we fall asleep where do we go”

 

Det är ändå stort att få vara med i sovrummet då Billie gör sångpålägg påhejad av sin bror Finneas och hur idéer testas och en låt växer fram. Jag menar, hur ofta har det inte yttrats ”jag önskar jag fick vara en fluga på väggen när den och den låten gjordes” — här får vi vara det. 

Det som görs tydligt om och om igen är Billies drivkraft, till exempel då hon gör en regissörs-video med instruktioner till musikvideon som ska spelas in till låten When the Partys Over.  Det visar på en väldig vilja och vision och också en skönt avväpnande självkänsla. Billie bestämmer. 

Men självkänslan kan också vara självtvivel. Vad är äkta, vad är sant? Billie visar på en konstnärlig integritet, som kulminerar i en diskussion med familjen i köket om ”att sälja ut sig” och vart gränserna för det går. 

Men dokumentären visar också en tonårings liv. En ovanlig tonåring, för all del, men vi får följa med under övningskörningen (från 16 år i USA), och även den hjärtkrossande första (?) kärleken. Det är äkta och avskalat när hennes kille får biljetter till Cochella men inte ens träffar henne och vi får se hennes besvikelse under telefonsamtalet. 

Scenen när Billie Eilish, som avgudat sin stora idol Justin Biber sedan barnsben, äntligen får träffa honom är storslagen.

 
billie_eilish the worlds a little blurry.jpeg
 

Som två magnetiska poler som inte kan mötas, står de vid scenen på en festival och Billie kan inte tro att det är sant, att han står framför henne. Den kramen som sedan uppstår bygger på år av känslor, tankar och längtan. 

Billie Eilish The Worlds a little blurry är en fantastisk dokumentär. Oavsett om du hört hennes musik, ogillar den eller älskar henne sedan dag ett, bör du se den.

Dokumentären är helt enkelt en fascinerande inblick i ett kreativt och musikaliskt livsöde. Finns på Apple TV plus. 


Tre korta fakta om Billie Eilish

  1. Bad Guy - har för närvarande 1.7 miljarder lyssningar på Spotify och en miljard visningar har videon på Youtube. 

  2. Billie och Finneas har skrivit  titelmelodin till nästa Bond-film, vars premiär försenats. 

  3. På Grammy-galen i USA 2019 vann Billie och Finneas sammanlagt fem priser. Bland annat för årets skiva, årets låt (Bad guy) och bästa nya artist. 

  4. 2020 vann hon åter igen årets skiva och för titelmelodin till Bond.


Är du 40-50 plus och känner dig utanför? 

Var lugn, regissören Peter Jackson kommer släppa filmen Get Back om Beatles snart!

Där han fått tillgång till 70 timmar osläppt material som han klippt ihop. Den filmen har blivit försenad på grund av pandemin men kommer om något år.

Redan nu kan du se ett SMAKPROV PÅ YOUTUBE.


Människor från förr - Börje Grönberg berättar om Molinspelle

Människor från förr - Börje Grönberg berättar om Molinspelle

Gädd-Johan Jansson - Människor från förr

Gädd-Johan Jansson - Människor från förr

0