Vår, höns och studiebesök - Glada Gården

Vår, höns och studiebesök - Glada Gården

Alla bilder är tagna av och använda med tillstånd från Glada gården

I denna Livet på landet lyfter vi en lokal producent 

Kuxabladet vill genom Rebeca Carlander och Livet på landet lyfta lokala producenter och lantbrukare. För att på så vis låta dem nå ut till hela bygden – det är vårt sätt att hjälpa till i en värld där allt kostar mer och blir dyrare. 

Vill du som företag vara med och sponsra oss i vårt arbete och samtidigt bidra till en ökada synlighet för lokala bönder, hör av dig till redaktion@kuxabladet.se


Från att ha haft lite vintervila så har nu gården växlat upp till en lite snabbare takt, nu när ljuset kommer så ska massor av saker göras. Det för-odlas, byggs nya hagar, klipps får, börjar bygga nya trädgårdsland, pysslas och plockas. Precis som det ska vara i april när livsandarna börjar återkomma.

Vi har tagit emot en stor grupp nya höns som kommer börja lägga ägg inom någon månad vilket akänns bra då de äldre hönsen tagit en liten paus i äggläggandet. Nu väntar vi bara på att Jordbruksverket klassar årets fågelinfluensa som ”Faran över” så hönsen kan knalla ut på grönbete igen. Det och lite mer sol och värme faktiskt. Gräset har inte riktigt vaknat ännu vilket inte är så konstigt när snön yr i luften med jämna mellanrum.

Jag brinner verkligen för att man ska handla lokal mat och i vår gårdsbutik finns flera olika småproducenter representerade, men vilka döljer sig egentligen bakom respektive företagsnamn?

Häng med när jag framöver kommer göra några besök hos olika småbönder i området - och vi börjar faktiskt direkt hos Glada Gården i Ulvsta.

Glada Gården drivs av det holländska paret Timo och Anne Eekhoudt som bott på gården i 5 år. Huset de bor i ligger högt på en skogbeklädd kulle mitt i det böljande åkerlandskapet i Ulvsta och det första man ser när man kör in på den branta uppfarten är en massa grisar i olika storlekar som njuter av vårsolen. Här finns även 10-talet Gutefår och deras små lamm skuttar glatt runt och busar i hagen.

Timo arbetar heltid på gården medan Anne arbetar på Gävle sjukhus. Tillsammans har de en son på dryga året som tultar omkring på gården och leker med en alldeles underbar mjuk och klappvänlig flatcoated retriver. Katten Willie som gärna stryker sig mot mina ben arbetar också heltid med att både jaga möss och retas med hunden.

Glada gården är lite ovanlig eftersom att alla djuren alltid är utomhus, året runt. Det främjar ett mer naturligt och stressfritt liv vilket inte hör till vanligheterna när man framförallt pratar om grisuppfödning. En utegris som har trynet i marken och har gott om plats att både leka och böka blir en mycket lyckligare gris än de grisar som föds upp mer konventionellt. Grisfarmar i vanliga fall har sina grisar inomhus i små boxar, på betonggolv, året runt.

Grisarna är sociala och kommer glatt fram för att bli klappade. Det kraftiga trynet känner igenom hela mig och det smakas på skosnören, byxor och jackans nederkant. Alla ska fram och lukta på den främmande. Det grymtas besviket när mina fickor inte innehåller något gott och efter ett tag är nyhetens behag över och de knallar bort till sina sov-hyddor för att återuppta solbadandet. Hagens staket består av två låga eltrådar vilket grisarna respekterar, men så fort strömmen stängs av så är trynet där och undersöker ifall man skulle kunna ta sig en promenad på utsidan. Allt som oftast stannar de inne i hagen men i vintras när snön låg hög och drog ur strömmen ur trådarna var flera av dem ute på små strapatser på gården berättar Anne. Då möttes hon av en grupp väldigt glada grisar som tyckte det var mycket roligare att springa runt och busa än att stanna i sin hage. Gården omgärdas i sin helhet av ett rovdjursavvisande stängsel så det var ingen fara på taket men det blev ett smärre projekt att sortera in rätt gris i rätt hage sedan!

Fåren på gården delar sin tid mellan bete i hagarna runt huset men de är även ute på Kusön, en ö utanför Norrsundet, där de arbetar för länsstyrelsen i ett betesprojekt för att hålla gamla kulturmärkta slåtterängar öppna. Det är spännande med båtresan berättar Anne, när tackor och lamm lyfts ner från bryggan till en fiskebåt som kör dem ut till ön och det blåser lite så det går vågor är fåren lugna och nyfikna. Lammen lägger sig på durken och sover medan tackorna vädrar havsluft.

Sedan när båten lagt till vid bryggan vallas fåren till den stora hagen mitt bland bebyggelsen på ön och här får de stanna tillsammans med sommarstugeägarna ända till hösten då båten tar dem hem igen.

Glada gården säljer fläskkött, lammkött och lammskinn. Deras julskinkor och bacon är riktiga smakupplevelser där det märks att grisarna levt ett fint liv.

Timo och Anne syns ofta på lokala matmarknader och finns på REKO i både Gävle och Sandviken. Vill du prova deras goda produkter kan du antingen handla i gårdsbutiken på Säbyås Gård, läsa mer på
www.gladagarden.se eller ringa Timo på 072-9721408

Livet som bonde är dygnet runt, året runt, oavsett influensa, snöstorm, gassande sol eller hällande regn så ska djuren ha mat, vatten och omsorger. Det här är verkligen en livsstil säger Anne. En underbar sådan - vilket grisarna definitivt ser ut att hålla med om!

Black Sabbaths bortglömda röst

Black Sabbaths bortglömda röst

Ockelbo IF förlorade i premiären

Ockelbo IF förlorade i premiären

0