Opong Bramble till Ockelbo basket

Opong Bramble till Ockelbo basket

Foto: Henrik Westberg


Nu står det klart att Ockelbo baskets herrlag gjort klart med kanadensaren Opong Bramble.
– Folket här har verkligen omfamnat mig, jag längtar efter att få spela för laget, berättar en upprymd Opong Bramble då vi träffar honom i Kuxahallen.

Vi väljer att kalla honom för kanadensare, då det är vad som står i passet, men Opong har hunnit med att bo i flera andra länder också.
– Jag föddes på Saint Vincent, senare flyttade vi till Maryland i USA och Saskatchewan i Kanada.

Opong började spela basket vid åtta års ålder och drömde om NBA. Det var under high school tiden han började känna att basketen var något att satsa på.
– Kvaliten på basketen i Kanada där jag bodde var låg, betydligt lägre än här i Ockelbo, jag visste att jag skulle bli tvungen att flytta för att lyckas.

Opong kommer att bära nummer 8 och inte nummer 12 för Ockelbo. Linnet var i tvätten! Foto: Henrik Westberg

Han började studera i USA och såg nivån som fanns där, Opong berättar att han kände att han hade en chans. Senare blev det college vid New York institute of technology där han även spelade basket. Men 2020 blev det ett oväntat avbrott på grund av covid.
– Två veckor innan 2020-21 säsongen stängdes skolan på grund av covid. Vi spelare bodde på ett hotell och tränade, jag coachade även även ett gäng 8-9 åringar vilket var kul.

Under hösten i augusti 2021 fick Opong ett så kallat scholarship för att spela med Christian Brothers Buccaners i Memphis. Efter säsongen blev det till slut Ockelbo basket som kunde skriva kontrakt med den altetiske tvåmetersmannen.
– Än så länge har jag inte spelat med laget, men kemin på träningarna är toppen och jag var med på bänken vid hemmamatchen. Publiken var fantastisk och högljudd, det var inte alls samma stöd i mitt förra lag.
– Även fast jag inte var på planen hade jag mentaliteten att vara redo att hoppa in och dominera motståndarna. Game face on!
Anledningen till att Opong inte blivit spelklar ännu har med arbetstillstånd som icke EU medborgare att göra. Men till nästa hemmamatch den 22 oktober kan vi vara ganska säkra på att han finns med på planen.

På frågan om vad han tycker om Ockelbo som samhälle och vad han hade förväntningar svarar Opong att det faktiskt är livligare än han trodde.
– Det är ganska likt platsen i Kanada där jag bott, det är många barndomsvänner som fortfarande umgås med varandra och täta band i samhället.
– Människorna här är öppensinnade och jag känner mig verkligen välkomnad.

Den 9 september var Opong med som domare då nybörjarbasketturneringen Easy basket hölls i Ockelbo.
– Kul att se så många barn som lär sig spela basket. Många ville ha en high five och det var en rolig upplevelse.
Svenska språket är annars en riktig tungtvistare för Opong.
– Ja, det är främst uttalen som förvånar mig. Jag ser ett ord, Gävle, och tror att det ska uttalas ungefär som Gavel. Det är svårt för mig.

Som spelartyp beskriver han sig som en center och lagspelare.
– Jag gör det som laget behöver för att vinna, om det är att ta returer, passa eller göra poäng så gör jag det.
– Min spelstil är väl den av en traditionell insidespelare, jag spela gärna med ryggen mot korgen och är aktiv i pick and roll.

På assist från lagkamraten Pontus Oksman levererar Opong en alley-oop dunk Foto: Henrik Westberg

Han berättar att under tiden på college var utvecklande och att han utvecklade en spelstil där han även är bekväm i att attackera ansikte mot ansikte med försvararen.

– Men lyssna, jag älskar att passa bollen – det ger mig sann glädje att servera en lagkamrat en balja.

Även Ockelbos guard Pontus Oksman fanns med på dagträningen och de arrangerade en läcker dunk på volley inför kameran. Mer sådant hoppas vi få se i Kuxahallen under pågående basketsäsong.

Världens barn konsert - barn spelade till förmån för barn

Världens barn konsert - barn spelade till förmån för barn

Trädgårdsministern - att tänka på vid anläggning av slänt

Trädgårdsministern - att tänka på vid anläggning av slänt

0