Trädgårdsministern - att tänka på vid anläggning av slänt

Trädgårdsministern - att tänka på vid anläggning av slänt

Slänten är ofta ett problemområde i trädgården,  den är ofta svårskött då framkomlighet brukar vara det största besväret. Att ha en gräsmatta i en slänt brukar ofta sluta med att det blir oklippt, vilket snart resulterar i en ovårdad yta. 


Även att hålla vatten kvar när man vattnar kan vara svårt. Och det blir torrt och eländigt för växterna. 


Hur du ska tänka när du anlägger en slänt

Genom att välja växter som skapar breda rotsystem så kan man stabilisera jorden och därmed minska erosionsrisken.





Beroende på hur stor yta man har får man anpassa tillvägagångssätt.

Är det en liten slänt på ett par kvadrat kan man välja att blanda Buskar och perenner.  Är det däremot en stor slänt så är kraftigväxande yviga Buskar att föredra. Man kan även dela upp slänten i flera delar och börja med den del som man oftast ser. Exempelvis vid en infart, eller kanske utblick från altanen.

Här till höger på bilden är en slänt som skapades av trädgårds-mästarelever 2010. Många olika sorters Buskar och träd. Bilden är tagen på Wij Trädgårdars parkering, 2022 av Henrik Westberg.

  

Val av växter

Att välja växter som är  rödbladiga eller har stora uppseendeväckande blad brukar kunna trolla bort övriga tråkigare ytor. Blicken liksom dras mot det som sticker ut. Likaså växter som växer upprätt, Exempelvis höga Prydnadsgräs eller pelarformade träd. Att täcka marken med markduk minskar skötsel avsevärt,  tänk på att inte välja växter som sprider sig med rotsystem om du vill täcka med duk, då de inte kan tillämpa sitt naturliga växtsätt om det ligger en duk över. 

Exempel på växter i en liten slänt:

Rödbladig smällspirea

Tuvrör

Aronia

Benved

Ullvide

Nävor

Funkia

Krypthuja

Fågelbogran

Krypmalört

Silverpäron


Vad gäller val av markduk tycker jag att de vita grova som är lite luddiga i ytan funkar bäst när man vill täcka med täckbark eller flis. Tar man en glansig duk är det svårt för täckmaterialet att ligga kvar när man behöver röra sig i ytan. Är ytan stor så tycker jag att det blir fint att plantera ihop växter i små öar och lämna mellanrum,  på så vis går det inte åt så många växter. Har man tillgång till lite större natursten är det fint att placera ett par tillsammans. Skötselfria dessutom.

En trädgård som gör sig redo för vintern. Hos Trädgårdsministern, september, 2022. Foto: Henrik Westberg


För att underlätta vattning kan man ringla ut en droppslang som fästs i marken med mälor,  den kan enkelt mullas ned ibland växternas jord och kan ligga kvar år efter år. Man kan justera vattenflödet efter behov och en trädgårdsslang  kopplas på när det behövs.


Fler artiklar med Trädgårdsministern

Opong Bramble till Ockelbo basket

Opong Bramble till Ockelbo basket

Boktips från Ockelbo Folkbibliotek

Boktips från Ockelbo Folkbibliotek

0