Boktips från Ockelbo Folkbibliotek

Boktips från Ockelbo Folkbibliotek

Sten Eriksson, Ockelbo Folkbibliotek. Foto: Henrik Westberg


Två boktips från personalen på Ockelbo Folkbibliotek.



Agent Sonya: Älskarinna, mamma, soldat, spion
Av Ben Macintyre



Ben Macintyre är historiker och författare till titlar som En spion bland vänner, Operation Mincemeat och Spion och förrädare. Agent Sonya är historien om världshistoriens främsta kvinnliga spion. –och ett liv som följde kommunismens uppgång och fall. Mrs. Burton alias Agent Sonya eller Ursula Kuczynski var tysk judinna, tre barnsmamma, kommunist, spion och överste i Röda Arme´n.

1942 i grevskapet Oxfordshire samlade hon in vetenskapliga hemligheter från en av landets mest framstående kärnfysiker med vars hjälp Sovjetunionen kunde bygga sitt första kärnvapen. Hon deltog också bland annat i att planera ett mordförsök på Hitler och spionerade på japanerna i Manchuriet. Boken bygger bland annat på arkivmaterial, intervjuer, och hennes egna memoarer och romaner.


Agent Sonya är en fackbok som ligger mycket nära det skönlitterära. Läsaren får en fascinerande inblick i vardagslivets kombination av familjeliv och spioneri

Inferno i snö
av Marie Bengts

Marie Bengts tillhör kanske inte gruppen av våra mest kända deckarförfattare. Inferno i snö är hennes tredje bok om klädskaparen Hannah Lönn. Varje bok är en avslutad historia, men de som absolut vill läsa hennes böcker i ordning ska börja med ”En sax i hjärtat” följd av ”Döden klär i domino”.

Hennes böcker om den egensinniga klädskaparen Hannah utspelas på 50-talet. Miljöer och tidsmarkörer är mycket tydligt beskrivna, inte minst kläderna.

Inferno i snö börjar dagarna före jul då Hannah och hennes faster Lilly sitter i Hannahs lilla folkvagn på väg till ett pensionat i Borgholm för att fira en lugn och avkopplande jul. De överraskas av ett fruktansvärt snöoväder som snart lamslår hela ön och gör vägar oframkomliga. De tvingas söka skydd på en gård tillsammans med en man de bokstavligen hittat i en snödriva.

Mottagandet på gården, där det redan samlats folk som på grund av vädret inte tar sig hem, är knappast hjärtligt. En något märklig samling människor med olika hemligheter tvingas nu vistas under samma tak. En av dem visar sig vara en mördare. Samtidigt tilltar ovädret och drivorna omger snart huset som liksom de flesta gårdarna på ön snart är utan elektricitet. En pusseldeckare med tydliga blinkningar åt de klassiska engelska författarinnorna liksom vår egen Maria Lang. En deckare som bjuder en gåta, små ledtrådar och utmärkt lätt klaustrofobisk miljö i den insnöade gården. Ett snyggt exempel på ”det slutna rummets gåta” i en deckare som är hyfsat oblodig men med ett färgstarkt persongalleri.

Trädgårdsministern - att tänka på vid anläggning av slänt

Trädgårdsministern - att tänka på vid anläggning av slänt

Boken kommer

Boken kommer

0