Boken kommer

Boken kommer

Sten Eriksson, Ockelbo Folkbibliotek. Foto: Henrik Westberg


Kuxabladet har träffat Sten Eriksson, biblioteksassistent på Ockelbo Folkbibliotek, som berättar om Boken kommer. 

– En del av min tjänst är att jag ansvarar för tillgängligheten. Boken kommer är en kostnadsfri service för dig som på grund av hög ålder, långvarig sjukdom, rörelsehinder eller funktionsnedsättning inte själv kan komma till biblioteket. 

 – Du får det du önskar låna levererat hem till dig, berättar Sten.
Liknande tjänster har erbjudits av Ockelbo Folkbibliotek sedan 90-talet, då Sten skötte det mesta över telefon med låntagaren och hemtjänsten levererade. Idag är det Sten själv som står för leveranserna och även är huvudansvarig för tjänsten på Ockelbo Folkbibliotek.
– Många utbrister överraskat ”Va, det är ju helt otroligt”, då de pratat med mig i samband med hemleveranser för "boken kommer".

 Att Sten verkat på Ockelbo Folkbiblioteket sedan mitten av 1980-talet gör att han är ett välbekant ansikte för många.

För att ta del av tjänsten "Boken kommer" behöver låntagaren ha någon form av nedsättning. Men det kan även röra sig om tillfälliga skador, som till exempel ett benbrott. Behöver du hjälp med att låna – då finns möjligheten.
– Vi lär känna låntagaren och vad de gillar. Materialet kommer i många olika former beroende på hur behovet ser ut. För läsplatta, som ljudfil, på cd eller fysisk bok... Det finns alla möjligheter. Vi hjälper låntagaren hitta bland e-tjänsterna, kort sagt är det samma service som vi erbjuder på biblioteket. 

Just nu är det mest talböcker, som också kallas DAISY-böcker, som efterfrågas. Sten berättar att i princip allt utgivet på svenska finns inläst som talbok, som alltså skiljer sig från vanliga ljudböcker. – Alla får inte låna talböcker.

Men prata med oss för att komma igång om du har någon form av nedsättning. Du behöver inget intyg eller diagnos, berättar Sten.

Tjänsten Boken kommer är givetvis kostnadsfri för låntagaren och materialet kan fås i den form som önskas.
– Storstil- och lättläst böcker är andra exempel på vad som finns att låna.

Vill du att "Boken kommer" även till dig?
Kontakta Ockelbo Folkbibliotek för mer information.

Boktips från Ockelbo Folkbibliotek

Boktips från Ockelbo Folkbibliotek

Enkel träning - Träning utan tydliga mål

Enkel träning - Träning utan tydliga mål

0