Enkel träning - Träning utan tydliga mål

Enkel träning - Träning utan tydliga mål

Lena Östman Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


Att träna styrketräning för att bli starkare, att utföra töjningar för att bli smidigare eller att cykla för att få bättre kondition, är lätta ekvationer. Lättförståeliga syften och önskade mål. Men vad händer när man blir berövad möjligheterna för dessa mål? Hur fortsätter man att motivera sig till träning då? Det finns bergis lika många svar på dessa frågor som det finns omständigheter. Detta är min historia.

Jag skrev före sommaren om min lunginflammation och hur den närmsta tiden efter den var. Nu har det gått ytterligare några månader och jag är inte i närheten av att vara helt återställd. Detta har naturligtvis hämmat min träning och de tydligt uppsatta mål jag hade i början av året. Inte för att jag har kasserat dem, men jag har fått magasinera dessa mål i långtidsförvaring, som jag förhoppningsvis kan få hämta ut i början av nästa år. Den senaste tiden har jag fått jobba hårt med att hitta glädjen, eller snarare icke-tristess, i att träna för att upprätthålla någon form av allmänhälsa. Det är jag inte alls van vid och därmed har den kampen varit tuff för mig. Jag har verkligen fått leta efter motivation och lämplig träningsnivå.

Som till exempel har jag fått byta ut mina älskade tvåtimmarspass av tung styrkelyftsträning fem gånger i veckan mot en halvtimme med lätta vikter och enklare övningar, de dagar energin tillåter.

Följ @enkeltraning på instagram!

Tidigare tränade jag kondition pliktskyldigt för att få bättre utveckling i styrkelyftandet, nu måste jag höja pulsen med promenader eller långsam jogging för att överhuvudtaget komma igenom dagarna på ett vettigt sätt.

För mig är detta en period av mitt liv och jag vet att jag kommer att få träna och leva som jag vill igen, även om det verka dröja längre än vad mitt tålamod godkänner. Men under denna period vill jag ändå få ut så mycket som möjligt av det jag faktiskt klarar av. Jag vill känna glädje i det jag åstadkommer och det har jag fått trixa ännu mera med för att få till. Det har varit många ledsna, uppgivna dagar de senaste månaderna och många starter av lugna träningsprojekt som både har testats och förkastats. Jag har fått dykt djupt ner i min egen verktygslåda med trix som jag annars använder för mina kunder. Provat och provat igen, men skam den som ger sig!

Det som passar mig bra just nu, är att skriva minidagbok med dagens fysiska aktivitet. Vissa dagar skriver jag ner några kilometers löpning eller ett styrketräningspass, andra dagar kan det stå att jag har städat köket. Sedan en tid tillbaka har dessa noteringar fått sällskap av ’dagens övriga glada händelse’, alltså en mental hälso-notering. Jag skriver till exempel att jag vaknade pigg, att jag hade en bra hårdag eller att tomaterna i växthuset hade mognat. Jag har verkligen inga regler för denna dagbok, bara flexibla tankar. Det hjälper mig att hålla humöret uppe och det är förmodligen det viktigaste för mig just nu.


Tips att tänka på när träningen känns hopplös:

• Styr om siktet till en träningsform och nivå som passar dig just nu

• Prova dig fram tills du hittar din bästa metod, ge inte upp efter första idén

• Du bestämmer VAD, HUR, NÄR

• All träning är bättre än ingen träning

• En glad kropp får en glad knopp och tvärtom



Fler artiklar på Kuxa.se

Boken kommer

Boken kommer

Krisberedskapsvecka - med mat i fokus

Krisberedskapsvecka - med mat i fokus

0