Utställning i Ockelbo kyrka - presseningsikoner

Utställning i Ockelbo kyrka - presseningsikoner

Mellan den 27 februari och 19 april ställer prästen och konstnären Mats Hermansson ut sina ovanliga Kristusbilder i Ockelbo Kyrka. Bilderna väcker till eftertanke och öppnar för nya tankebanor. 

Det finns till exempel ikoner föreställande Greta Thunberg och Pride-Jesus, med regnbåge på bröstet. Bilder med urgammal inspiration – men högaktuella i vår tid.

– Detta är ett samarrangemang med Missions-församlingen. Även kulturskolans bildgrupper kommer delta med en egen utställning kring förebilder under några av veckorna. Likaså kommer våra egna barngrupper i församlingarna att få ställa ut bilder, berättar Marianne Lundin, präst i Ockelbo församling.

Det kommer även arrangeras några kvällssamlingar, där talare kring temat Min bild av Jesus bjudits in. Ikoner är heliga avbildningar som normalt målats på trä, men andra media såsom mosaik, textilier och även skulpturer förekommer. Mats Hermansson målar inte ikoner.

– Jag är på tok för otrogen och experimentell i mitt målande för att platsa i ikonmålarnas skara. Däremot är jag sedan ungdom fascinerad av ikonmåleriet, berättar Mats.



– Den östliga kyrkans rika bildspråk är inspirerande att ta spjärn emot. Jag tar till mig en del av det klassiska ikonmåleriets lagbundenhet men bearbetar det genom att bryta upp, utelämna, möblera om. 

Mats bilder är även en demonstration av återbruk. Mats målar på gamla presenningar som han fått till skänks av regementen, bönder och åkerier.

– De är lagade och lappade – ett fint hantverk. De är slitna och härjade – men ändå så vackra. Eller kanske just för att de haren historia så är de vackra. Som människor. Jag vill visa att det som ansetts förbrukat är vackert och användbart. Återbruk är en from gest, menar Mats.



Mats är präst och måleriet ser han som rekreation. Sedan cirka tio år tillbaka är Mats församlingspräst i Örebro S:t Nicolai och är även missionsteolog på Kyrkokansliets, internationella avdelning i Uppsala i sju år. 

– Hösten 2007 flyttade jag till Visby för att verka som domprost fram till hösten 2019. I mitt jobb har det varit mycket papper som ska skrivas och läsas, möten och sammanträden. Då är det skönt att få sjunka in i denna bildvärld. 

– Just nu målar jag dessa bilder på deltid och är präst i Alfta Ovanåkers församling i Hälsingland.

Presenningsikoner har Mats målat i 25 år och har haft många utställningar runt om i Svenska kyrkan. 

– Över 100 av mina bilder hänger i kyrkor. Jag tror på bildens möjlighet att kommunicera kyrkans budskap som ju egentligen är outsägligt. Bilden behövs vid sidan av orden.

Utställningen i Ockelbo inleds med en vernissage den 27/2 direkt efter gudstjänsten klockan 11.00, där Mats Hermansson även kommer predika.

Text: Johan Beijer

Bilder: Mats Hermansson


Mer utställningar på Kuxa.se

Vi testar Linas Semla - försvinnande gott

Vi testar Linas Semla - försvinnande gott

Blir det vintermarknad i Ockelbo? JA

Blir det vintermarknad i Ockelbo? JA

0