Ockelbofamilj erbjuder sitt hem till Ukrainska flyktingar

Ockelbofamilj erbjuder sitt hem till Ukrainska flyktingar

Lana Sushko, här stående med de ukrainska mödrarna som flytt från Ukraina.

Kuxabladet har träffat Lana Sushko som kom från Ukraina till Sverige 2010. Tillsammans med sin sambo Jhonny Sjökvist har hon öppnat parets hem för tre ukrainska familjer som flytt kriget.
– Det känns som en mardröm jag inte kan vakna från. Det är bättre för mig att hålla mig sysselsatt, berättar Lana.

I Jhonny och Lanas kök bjuds vi på kaffe av Masha, som kommit till Ockelbo tillsammans med sonen Makar. Vid hennes sida finns systern Vika och hennes två barn Karina och Denis. Vika heter även den tredje modern som kommit till Ockelbo med sin tiomånader gamla dotter Arina. Hon är gift med Mashas mans bror, alla tre familjerna har alltså starka band sedan innan. 

Vika och Karina och sonen Denis (ej med på bild)

– Allt som allt finns just nu 22 personer från Ukraina i Ockelbo, berättar Lana och hon har hjälpt dem komma i kontakt med två andra värdar som också erbjudit boende. 


Lana lärde känna Mashas man Denis då han jobbade i Sverige i somras. Vid invasionens första  explosioner i Ukraina kontaktade de Lana, som erbjöd familjerna plats. Staden Zhytomyr, där familjerna kommer ifrån, ligger ungefär två timmar norr om Kiev och militärbasen i staden attackerades i ett tidigt skede. Att ta beslutet att lämna allt och åka var inte lätt, men de hade inte mycket till val. 

– Åk direkt, sade Mashas man Denis, det var tufft. De ville inte åka men männen insisterade, berättar Lana som tolkar vårt samtal.

Bilresan med tre vuxna och fyra barn ombord tar enligt en gps 28 timmar, resan delades upp i etapper, med fler stopp och mycket trafik den första delen.
– Det har varit mycket tårar, men vi var tvungen att samla oss inför barnen, berättar Masha.

– Men trots situationen har det har varit bra stämning hos oss, berättar Lana.

I Ukraina är kvinnornas makar aktiva inom säkerhet. De jobbar aktivt med att byggs blockader längs vägarna och med att förhindra plundrare. 


Innan Ryssland inledde invasionen av Ukraina hoppades  och trodde gemene man in i det sista, att det rörde sig om en styrkedemonstration från Rysslands sida. Efter invasionen har även civila mål attackeras.
– Det är svårt att prata om, säger Lana. 

– Men det är bra att alla hjälper till på det vis de kan, allt från kläder till vapen behövs.



Masha och sonen Makar.

Under samtalet går Lanas telefon varm, meddelanden, frågor och önskemål kommer hela tiden. Att kunna kommunicera både på svenska och Ukrainska gör Lana till spindeln i nätet. Under nästa vecka planeras ett besök vid migrationsverket, de har uppmuntrats att vänta en vecka av myndigheten.
– Jag multitaskar mycket, men företaget får vila ett tag vi lägger all vår tid på detta, säger Lana efter ytterligare ett utbyte av meddelanden i mobilen.

  

Lana och Jhonny är till vardags framgångsrika bröllopsfotografer med hela världen som marknad i egna företaget Clarity Sweden.

– Det finns fler förfrågningar om boenden i Sverige, berättar Lana.

Att göra en så stor insats och skillnad som Lana och Jhonny valt att göra kostar tid och pengar. Det är mycket resurser både i form av saker och pengar som behövs. Lana berättar att hon fått gott gensvar de gånger hon vänt sig till sociala medier om hjälp, men att det känns svårt att dagligen be om hjälp.

Vika och Arina

– Jag väntar på svar från Ockelbo kommun, vi vill prata med dem. Vi har fått en del mat och bröd av Sjöbacken och Mattes bröd. Jag har även lovats hjälp av ICA Ugglebo, berättar Lana.

Lana vädjar till alla som vill hjälpa till med saker eller kan bidra med ekonomiskt stöd att höra av sig.
– Det finns egentligen behov av allt...

– Från dag ett har de ukrainska tjejerna frågat om de kan arbeta med något. Jobba med att städa, eller vad som helst där språket inte behöver bli en barriär.


Vill du hjälpa flyktingarna komma till rätta i tillvaron kan du kontakta Lana på 073-9809897, det går även bra att skicka pengar med swish på samma anknytning.


Fler nyheter på Kuxa.se

Ockelbos arkiv har blivit bok - intervju med författaren

Ockelbos arkiv har blivit bok - intervju med författaren

Vintermarknad i Ockelbo - med bland annat Fotstugan

Vintermarknad i Ockelbo - med bland annat Fotstugan

0