Östen med resten - till Ockelbo marknad

Östen med resten - till Ockelbo marknad

Foto: Pressbild.

Ockelbo marknad gör i år comeback efter två år i dvala till följd av pandemin. Det märks att det finns ett sug och längtan till den klassiska sommarmarknaden som nu går av stapeln för 40:e gången. Bland artisterna som kommer uppträda gästas marknaden under söndagen av Östen med Resten. Kuxabladet har intervjuat Östen Eriksson som inte heller han direkt är en debutant på Ockelbo marknad.

– Vi har spelat där två-tre tillfällen tidigare.

– Ett av mina starkaste minnen är från första gången, då hade de hyrt in en turnéscen som Povel Ramel hade turnerat med på 50 talet. Det var häftigt att få stå på samma scen som en av mina inspirationskällor stått på.



Östen med Resten har varit aktiva ända sedan 1985. Var kommer egentligen drivkraften ifrån?

– Kamratskap. Ett spelsug och glädje. Vi i bandet är vänner och umgås privat och semestrar ofta ihop, ett kamratgäng som har förmånen att kunna leva på vår hobby.

Vad kommer åhörarna som kommer till er spelning att få uppleva?

– Det blir en resa med både humor och allvar.  Vi är väldigt inriktade på att underhålla och att hålla publiken alerta. De vet aldrig om det blir en allvarlig låt eller en rolig låt.


– Vi leker mycket musik, det är inte så mycket sånt nuförtiden. Povel Ramel är en influens, han var en fantastisk ordkonstär. Vi kan blanda Taube och Magnus Uggla. Hur skulle de låta om de bytte genre med varandra? Det är mycket musikalisk lekfullhet.




Det har blivit ett antal album genom åren. Är det några särskilda låtar ni alltid spelar?


– Vi har så mycket låtar nu. Jag tror vi kan spela åtta konserter utan att repetera en ända låt. Men för att nämna några; Hon kommer med solsken, Pessimistkonsulten (det går åt helvete i Hudiksvall) och Gunnar Vägman – den har vi nog spelat flera tusen gånger. Vaje gång vi spelar de här låtarna känns de som nya. Publiken vill ha dem och vi älskar att spela dem. 


– Man måste gilla det man gör annars är man ute och cyklar tycker jag. 

– Av det nyare gillar jag just nu låten Dellen som Emma Härdelin gjort. Den är riktigt bra producerad av Rickard Nilsson. Men det varierar lite från dag till dag vad jag gillar.

– Känslan att gå in i en gammal bygdegård där det luktar lite gammalt och samtidigt nybakta bullar är magiskt. 

Under pandemin har Östen med resten spelat in ett flertal låtar.

– Vi har kunnat jobba hela tiden även fast vi bor lite utspritt. Våra album har genom åren spretat rätt mycket rent musikaliskt. Nu på slutet är vi lite smalare, skriver mer eget material och vi tänker lite på genren. Vi kör mycket aukustisk underhållningsmusik. 


Som exempel på kreativ drivkraft lyfter Östen fram sin traktor, en Volvo Buster 400 från 60-talet.

– Den har ett väldigt speciellt ljud. Jag mickade upp den och spelade in rytmen som får agera trummaskin på en låt.. ..som givetvis kommer heta Buster 400.


Förutom turnerandet undrar vi om det finns några andra planer för sommaren?

– Nja, jag trivs bästa hemma på gården, på landet, det är idylliskt och passar mig bäst. Där har jag det bra med en härlig innergård och höns samt växthus. 

– Jag snickrar även på musikintrument. Bygger gitarrer och mandoliner och reparerar en del instrument. Jag ser till att få jobba mycket med händerna, för mig är det viktigt. När man spelar och sjunger är man mycket uppe i huvudet, och det är ett bra sätt att jorda sig på. 

Bland framtidsplanerna för Östen med Resten är han lite hemlighetsfull. Men berättar om ett spännande projekt som är på gång.

– I höst ska vi göra något vi längtat efter. För tjugo år sedan hade vi en turné där vi gick in på små bygdegårdar och folkets hus och spelade på ställen som inte har mycket verksamhet. Mycket mindre byar och socknar. I år ska vi göra det igen, bland annat i Gästrikland och Hälsingland. Vi räknar med en tio-tjugo ställen, omfattningen är inte fastställd. 

– Känslan att gå in i en gammal bygdegård där det luktar lite gammalt och samtidigt nybakta bullar är magiskt. 

Östen avslutar med en hälsning till Kuxabladets läsare.

– Ta till vara på sommaren, för snart är det jul! 


Missa inte att se Östen med Resten uppträda på Ockelbo marknad söndagen den 3 juli.


Fler artiklar på Kuxa.se

Kuxbo motionsbingo - 30 år bland tomtar och troll

Kuxbo motionsbingo - 30 år bland tomtar och troll

Världsmästare i Kyokushin Karate - Agnes Westrin

Världsmästare i Kyokushin Karate - Agnes Westrin

0