Slåtterdag på Pålsgården i Ockelbo

Slåtterdag på Pålsgården i Ockelbo

Den 19 augusti anordnades en slåtterdag i Ockelbo. Det var ett flertal olika händelser som flätades samman till mer eller mindre ett heldagsprojekt. Först gick de drygt trettio deltagarna på en biologisk vandring på Wij trädgårdar guidade av Peter Ståhl, därefter var det dags för lie-slipning vid Eko-torget och på eftermiddagen slåtter och hässjning vid Pålsgården.

Mattias Ahlstedt från Naturskyddsföreningen Dalarna


I backen som leder upp till Pålsgården hade deltagarna slagit med liar och räfsat. Allt skulle senare hässjas och hängas på tork. Deltagarna fick en inblick i de gamla metoderna där A-stolpar användes. I våra trakter kallas de för roer - men just terminologin på vad de olika beståndsdelarna heter skiljer sig markant bara mellan deltagare från Ockelbo, Nordanstig, Ångermanland och Dalarna, vilket inbjöd till en rolig diskussion mellan de olika expeterna på området. 



Torsten Hansson och Ärling Selling från Nordanstig instruerar kring metoden och utbyter sina erfarenheter med flera kunniga deltagarna.

– Vi har varit med varje år, detta är femte gången, berättar Ärling som är ordförande i Nordanstigs Naturskyddsförening.  

– Det är viktigt sprida den gamla kunskapen.

– Det är viktigt sprida den gamla kunskapen. I Hassela har vi slåttrat ett område i 31 år, det är en gammal betesmark i skogen. 


Ärling Selling, ordförande i Nordanstigs Naturskyddsförening och Torsten Hansson från samma förening. 

Men det handlar inte enbart om att föra kunskaper vidare till framtida generationer, arbetet är även viktigt för miljön. Ängsmarkerna krymper och enligt Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna, finns det mindre ängsmark än det finns urskog. En skillnad är att vi fortfarande kan göra något åt ängsmarkernas utbreddning. Idag är dikeskanten och kraftledningsgator tillflyktsorter för många växtarter och insekter. Sättet människan brukar jorden, i och med maskinernas intåg, har radikalt förändrats och den magra ängsmarken som många arter behöver är försvinnande liten. 

– Förr i tiden behövdes mycket mer fodermark för att föda alla arbetsdjur, när traktorn kom behövdes inte längre detta.

Lisen Ehrlin slipar lien med en trampslipsten. – Det är kul att få slå med en vass lie.




Naturskyddsföreningen har startat ett projekt kallat 100 mil blomsteräng i samarbete med postkodlotteriet. Under projektet kommer Naturskyddsföreningens medlemmar och andra engagerade aktörer runtom i Sverige att förvandla svenska vägkanter från bortglömd spillyta till ett blomstrande nätverk där bin, fjärilar och andra arter trivs och förökar sig, för att i sin tur sprida pollen som ökar växtligheten och räddar hotade arter.

Vid slåtterdagen stod även gemenskap i fokus. Ett nyttigt miljöarbete utfördes där många engagerades och arbetade tillsammans. Efter att hässjevirket kommit på plats hängdes allt gräs för att torka och förhoppningen är att det ska bli foder till en lokal hästägare som redan kontaktats. Slåtterdagen arrangerades av Naturskyddsföreningen, Wij Trädgårdars utbildningscenter, Ockelbo hembygdsförening, Ockelbo kolonilottsförening, Eko-torget och studiefrämjandet. 



Vill du läsare skapa ängsmark?

– På bara en yta på tio kvadratmeter kan 100 arter av växter finnas, berättar Mattias.

– Bland många hotade växtarter kan jag nämna fältgentiana, låsbräken och darrgräs... 

– Vill man börja småskaligt hemma kan man låta allt växa upp till mitten på juli och sen slå, helst med lie. Ta bort som slagits genast, det kväver annars marken under.  

Text: Johan Beijer

Foto: Henrik Westberg


Mer på Kuxa.se

Lokalhistoria: Axmar gravhög - med Olov Thunman

Lokalhistoria: Axmar gravhög - med Olov Thunman

Ockelbo Kycklings framtid

Ockelbo Kycklings framtid

0