Ockelbo Kycklings framtid

Ockelbo Kycklings framtid

Vi har träffat Siw Persson som driver Ockelbo kyckling, hon berättar om framtiden och det tunga året 2021. Tankarna på att avsluta verksamheten har funnits, men lyckligtvis har Siw och maken Curt funnit en annan hållbar lösning.

– Jag har grubblat mycket men är glad att ha kommit fram till ett beslut, berättar Siw.


Både Siw och Curt är pensionärer och då styckaren slutade blev arbetsbördan tung. Sonen Martin hade tänkt ta över men insåg att schemat skulle bli svårt att få ihop som nybliven förälder. 

– Men istället för stängning har vi bestämt oss för vinteruppehåll i verksamheten, berättar Siw.


Från början fanns inte tankarna på att Ockelbo kyckling skulle ha en året runt öppet gårdsbutik. Det dröjde även länge innan de började sälja till restauranger. 

– Nu kommer vi inte längre sälja till restauranger och det blir ingen uppfödning alls under vintertid. Elräkningen i december låg på 42000 kronor, vi sparar inte bara på arbetsbörda med den här lösningen.



Ockelbo kyckling kommer ha öppet som vanligt så länge det finns produkter att sälja, just nu finns det mycket kvar och några datum för då dörrarna kommer slås igen för vintern finns ännu inte.

– Nej, kunderna är välkomna till oss och kan handla som vanligt. Nästa säsong planerar vi att ha öppet ungefär från juni till september, berättar Siw.

I SM i mathantverk har Ockelbo kyckling sex titlar och har även ett flertal andra prestigefulla utmärkelser. Vilken är då egentligen storsäljaren?


Ockelbo kyckling har nu funnits i 17 år och Siw hade med sig en utbildning i styckning redan från start.

– Ja det hade jag sedan lång tid tillbaka. Men jag hade inte förstått att det här var min grej. Jag fastnade särskilt för produktutveckling och att tävla inom mathantverk.

Ockelbo Kycklings välkända logotyp, och en rad utmärkelser.

I SM i mathantverk har Ockelbo kyckling sex titlar och har även ett flertal andra prestigefulla utmärkelser. Vilken är då egentligen storsäljaren?

– Det är min rökta kycklingfilé, den går inte att göra från en liten kycklingfilé du hittar i butiken. Den röker vi med alspån och kryddar med havssalt, enkelt och otroligt gott.




I år ska Siw inte tävla, då arbetsbördan har varit extra hög sedan styckaren slutade. 

– Jag hittar på något nytt i framtiden. Nu ligger fokus på att hitta någon som kan göra Curts jobb, han är en bra bit över pensionsåldern och även jag är pensionär egentligen, säger Siw, men det här är så roligt och det är min drivkraft.


Under 2021 behandlades Siw för cancer i bukspottskörteln, en diagnos som oftare än inte har dödlig utgång.

– Jag hade tur att det upptäcktes i ett tidigt stadie, men hade jag inte haft den här rörelsen och det här drivet att fortsätta tror jag ärligt talat att jag inte klarat mig. 

– Därtill föll jag och fick en spricka i höften samt att jag haft en stroke, 2021 var minst sagt ett skitår!


Med sjukdomar och olycka i backspegeln känner Siw att det väl vore försmädligt om företaget inte skulle kunna klara sig efter allt detta. 


– Det känns otroligt skönt att ha kommit fram till beslutet om vinterstängning, då kommer vi orka fortsätta mycket längre.

Siw Persson har drivit Ockelbo Kyckling i 17 år.

Flera intressenter har hört av sig om att kunna låna lokalerna under vintertid, men Siw kan ännu inte avslöja några detaljer. Inga åtaganden är gjorda i dagsläget.

– Att vi kan använda vintern till att planera inför säsong känns jättebra. Nu kommer jag även att kunna vara farmor oftare, min tid har inte räckt till åt detta så mycket som jag skulle viljat.




Text: Johan Beijer

Foto: Henrik Westberg


Fler artiklar på Kuxa.se

Slåtterdag på Pålsgården i Ockelbo

Slåtterdag på Pålsgården i Ockelbo

Ena halvan av Kuxabladet släpper musik

Ena halvan av Kuxabladet släpper musik

0