Ny herrcoach för Ockelbo basket

Ny herrcoach för Ockelbo basket

Basketsäsongen drar snart igång och på sidlinjerna för Ockelbo baskets herrlag finns en ny huvudcoach i form av David Torrescusa som axlar ansvaret efter coach Johan Persson. Vi har träffat David för att prata basket, Ockelbo och ge allmänheten en chans att lära känna honom lite bättre.
– Jag hade blivit erbjuden coachuppdrag i Latinamerika då chansen att coacha i Ockelbo dök upp, berättar David.

David har tidigare en del erfarenhet av livet i Sverige, då han verkat som assisterande coach för Wetterbygdens damlag (Huskvarna) i SBL. Där hamnade i han efter att ha besökt sin vän, och tillika basketcoach Boris Balibrea som då ansvarade för herrlaget i Wetterbygden. 
– Jag fick kontrakt för säsong 2019-20. 

David höll sig aktiv genom att coacha på diverse summercamps och det var vid Ludvig Håkansson camp i Stockholm han mötte Alva Stark, ursprungligen från Ockelbo och coach för Östersund.
– Alla coacher som var där pratade om framtiden. Jag övervägde som sagt ett jobb i latinamerika då Alva nämnde att Ockelbo sökte en ny coach.

– Hon berättade passionerat om byn och laget, hon tyckte att min energiska ledarstil skulle passa. Det kändes som en ärlig pitch och jag fick kontakt med Johan Stark som ansvarade för rekryteringen i Ockelbo basket.

Och nu är han här. David är 36 år och kommer ursprungligen från Barcelona, Spanien. Han började hjälpa till med träningar redan under tonåren då han själv var aktiv spelare.

– Det kändes som en naturlig övergång för mig, jag insåg att jag inte skulle bli basketproffs. Men känslan att coacha var fantastisk och jag fann stor glädje i att hjälpa barnen utvecklas.

David kände snart att det här med att coacha, det är något han kunde bli bra på. Via diverse ungdomslag och damlag i Barcelona ökade förfrågningarna. I Spanien är det inte vanligt med att unga människor får coachansvar, David uttrycker både en grad av tacksamhet och tycker sig ha haft en del tur som tog sig fram.

– Jag blev betraktad som professionell coach. 2009 ser jag som ett genombrottsår då jag följde med Boris Balibrea som assisterande coach till en annan stad. Efter det kom det fler jobberbjudanden till mig.

I Ockelbo har David även ansvaret för U14 pojklaget, de har väldigt nyligen börjat träna. David tycker det är både roligt och viktigt att ha den uppgiften inom föreningen.

– Min engelska är inte fantastisk och inte deras heller, det blir en liten språkbarriär. Men basketen är ett internationellt språk i sig så vi har hittat varandra.

– Jag har hört från föräldrar att pojkarna är glada och tycker det är kul att jag coachar dem.

Davids engelska är ändå klart godkänd tycker vi, intervjun flyter på fint. Så mycket svenska utöver artighetsfraser har det inte blivit än så länge.

– Men blir jag kvar här en lite längre tid ska jag lära mig mer, men nu under säsong är det full fokus på basketen.

David berättar om skillnaderna mellan spansk och svensk basket, det finns inga planer på att forcera in någon ”spansk stil” på laget utan David jobbar på att utveckla Ockelbo baskets egna stil.

– Svenska spelare har väldigt bra disciplin och stor respekt för coachen. Kanske lite för mycket ibland, menar David.
Han utvecklar tankegångarna med att berätta om vissa övningar där spelarna gör exakt som tränaren säger, utan att riktigt ta in vad försvaret gör.
– Det upplever jag som lite robotiskt, målet är att vi får göra poäng – de måste inte alltid utföra spelplanen exakt utan anpassa sig i situationer.

David har tittat på alla matcher från förra säsongen och det har blivit många timmar i videorummet. Där försöker David hitta situationer där Ockelbo spelat bra och jobbar med att hitta sätt att hamna i de situationerna.
– Målet är slutspel. Det är ingen omöjlighet, men vi måste även vara realistiska. I nuläget har ingen ersättare för fjolårets center värvats, Lukas Lind har ersatts av unga spelare.
– Samtidigt som sex vinster inte är orimligt att förbättra så är jag inte en trollkarl.
Laget är sig ganska likt, stommen är kvar och David tycker Ockelbo har många bra spelare.
 – Men med en till stor spelare tror jag vi kan överträffa förväntningarna.

Just nu jobbar föreningen med att få hit en 20-årig atletisk och lång spelare från Ukraina.
– Med honom skulle våra möjligheter öka rejält. Att han är ung ser jag som en fördel, han kan bli kvar i Ockelbo basket i flera säsonger. Spelaren är idag inte någon poängmaskin, men vi behöver hans storlek under korgarna. Det finns gott om andra spelare som kan göra poäng.

– Vi har kontaktat ukrainska myndigheterna om möjligheterna att få spelaren att slippa militärtjänstgöring. Det är såklart mycket annat som ligger före i prioritet i Ukraina som det ser ut idag, vi får ha tålamod och även kika på en plan B.

Premiärhelg för både dam- och herrlag sker lördagen 24/9. Här finns även info om hur du kan hjälpa Ockelbo basket få ihop resurser till den önskade värvningen.

I arbetet med laget jobbar David långsiktigt med att implementera vanor. Träningarna är intensiva, det jobbas med både det mentala och fysiska.
– Jag vill se energi på planen, talang finns - det är inget problem i Ockelbo.
En förhoppning är att alla på match ska kunna spela hårt hela tiden och att nyckelspelarna ska kunna få mer vila samtidigt som rollspelarna tar mer ansvar.

– En bänkspelare som kommer in måste ge 100%, funkar det för laget kanske en sådan spelare snittar 13-14 minuter per match istället för fem. Men givetvis, alla kan inte få speltid, sådan är basketen.

Ockelbo som ort då? David fastslår att det är ganska annorlunda jämfört med Barcelona, där det sker aktiviteter dygnet runt alla dagar i veckan.

– Det kommer jag sakna, men jag har erfarenhet av mindre orter tidigare så det är inget problem. Jag uppskattar verkligen naturen, det är helt andra färger här i Sverige.

I Ockelbo börjar David bli mer och mer igenkänd.

– Många säger hej och pratar lite med mig i affären eller ute på restaurang, det är kul och jag känner mig respekterad.

Försäsongen ser David som den viktigaste tiden på en basketsäsong.

– Nu testar vi olika spel som matchar lagets talanger.

Om det inte vore basket på schemat så är musiken en av Davids stora intressen. Han beskriver sin smak som väldigt öppen, men tvingas ändå välja tre artister som är bäst.

– Fråga mig igenom om tre månader så kommer jag svara annorlunda. Men nu lyssnar jag mycket på Imagine dragons, Macklemore och Kase o.

Den 24 september har både Ockelbos herr- och damlag hemmapremiär och det blir en riktig basketlördag i Kuxahallen.

Hjältar i vardagen - ungdomar hjälpte äldre

Hjältar i vardagen - ungdomar hjälpte äldre

Ockelbopresentkort  - Gynnar lokal handel

Ockelbopresentkort - Gynnar lokal handel

0