Hjältar i vardagen - ungdomar hjälpte äldre

Hjältar i vardagen - ungdomar hjälpte äldre

Från vänster: Astrid Alneberg, Ingrid Yamdee, Alexander Johansson, Kendra Beijner, Hugo Forsberg (Ej med vid fototillfället; Tea Forsling, Jennifer Löfgren, Lova Hedin)
Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


Det var under en vanlig idrottslektion för en klass 8b vid Perslundaskolan som elever fann en äldre man som fallit i ett dike och brutit benet. Kuxabladet har träffat eleverna som visade stort mod och handlingskraft i att hjälpa mannen och se till att ambulansen kom på plats.

– Han hade ramlat från en backe och brutit lårbenet. Man såg att han hade ont, berättar Alexander Johansson.

Medan några av ungdomarna hjälpte honom ur diket och försökte hålla honom lugn genom att prata sprang andra till campingen och fick hjälp med att ringa 112. Ungdomarna berättar att det syntes tydligt att benet var brutet och att det var allvarligt. Astrid Alneberg och Hugo Forsberg berättar att de båda var chockade.

– Men jag kände inte att jag var rädd, berättar Hugo.
– Vi skötte oss ganska bra tycker jag, inflikar Ingrid Yamdee.

Det stod även snart klart att mannen som ramlat inte bara hade ont, utan även svårt att uttrycka sig.
– Han hade afasi. Min morfar har också det så jag kände igen uttrycken, det blir ofta mycket svordomar i frustration då han inte får fram orden, berättar Alexander.

Utöver Alexander, Astrid, Hugo och Ingrid var även Kendra Beijner, Lova Hedin, Jennifer Löfgren och Tea Forsling på plats. Läraren Angelica Hoffman blev också tidigt informerad om vad som hänt och anslöt till platsen. Ungdomarna berättar att alla hjälpte till och fastslår att det är viktigt att hjälpa andra. Civilkurage är inte något de pratat om i skolan, men sannolikt får ungdomarna nu koll på vad det är – eftersom de visat upp en mycket hög grad av det i en riktigt allvarlig situation.

Den drabbade mannen har opererats och skickat ett tackbrev till klassens lärare och de satte även en dagens ros i Kuxabladet till ungdomarna och Angelica Hoffman.

Skördefesten 2022

Skördefesten 2022

Ny herrcoach för Ockelbo basket

Ny herrcoach för Ockelbo basket

0