Skördefesten 2022

Skördefesten 2022

Skördedagar på Wij Trädgårdar pågick under lördagen den 10 september. Likt i fjol var vädrets makter med arrangörer, försäljare och utställare, till stor njutning för alla besökare. 

Under läsåret har trädgårdseleverna i olika grupper odlat en lott utifrån ett tema. Intryck för alla sinnen bjuds vi på bland elevernas uppställda stånd längs med odlingen på Wij Trädgårdar. Sinnen var också grunden för de teman som eleverna i år arbetat utifrån i sina odlingslotter. 

Camilla Svensk  och Maud Meijers bord är ett av de första i raden som möter besökarna.
– Vi har arbetat utifrån sinnen, och i vårt fall synen, berättar Camilla. 
– Sedan har vi flera underteman, som de fem elementen, och Pride! fyller Maud i. 

De säljer kronärtskockor som de odlat, och en besökare frågar efter tips vad de kan tillaga med grönsaken. Maud och Camilla berättar glatt innan de återvänder till oss.  
–  Vi fick gruppen asteraceae, där ingår bland annat Kronärtskockor 

Malin Olsson, Patrich Wikström, Simon Grönberg FOTO: Henrik Westberg, Kuxabladet

Lite längre nedåt raden av bord möts vi av ordet ”Blomorkester” och det väcker ju ens intresse. Det är Patrich Wikström, Simon Grönberg och Malin Olsson som arbetat utifrån temat Hörsel.
– Vi skapade en blomsterorkester och det här är en mini-version av den som vi hade i vår odlingslott här i trädgården bakom oss, berättar Patrich. 
– Vi arbetade dels utifrån hur växterna såg ut, men också med namn som anspelade på ljud. Som till exempel Lejongap. 

På bordet står det uppdukat med pumpor. De små vita heter Baby boo, och sedan har de även vanliga orangea. De tycker verkligen att trädgårdsutbildningen givit dem mersmak. 
– Passionen har växt fram. Glädjen i att odla, säger Simon. 

Förutom trädgårdselevernas uppdukade bord av all sköns grönsaker och blomster, är skördedagen även ett tillfälle för den lokale producenten av grödor och livsmedel att visa upp sig. 

LRF var på plats även i år, Böle grönsaker, Nyholms Lantgård, Fotstugan, Glada gården, Mattes bröd, Honung från Ockelbo, och många fler.  Det visades upp jordbruksmaskiner, det erbjöds ponnyridning och även ett gäng veteranbilar stod utställda. 

Livet på landet: Slakt, skörd och skötsel

Livet på landet: Slakt, skörd och skötsel

Hjältar i vardagen - ungdomar hjälpte äldre

Hjältar i vardagen - ungdomar hjälpte äldre

0