Fixarna i Hambrunge - firade 10 år med första skörden

Fixarna i Hambrunge - firade 10 år med första skörden

Anna-Stina och Kaj Hammarberg plockar potatis med glädje. De har medverkat till att Växtplats för alla kunde köpa åkern de står på.

Det var strålande sol och varmt när ABF och Fixarna i Hambrunge bjöd in till fest en fest med päran i huvudrollen. Samtidigt firade Fixarna både sitt 10-årsjubileum och att projektet ”Växtplats för alla” nu kan bärga sin första skörd. På plats var även länsstyrelsen med Potatisuppropet i Gävleborg. Och inte minst mängder med potatis-, grönsaks- och fikasugna Hamrångebor som samlats på den stora åker som köpts in till projektet.



– Parkeringen är fullsatt, konstaterar Alexander Viberg, för dagen en mycket nöjd projektledare för Växtplats för alla. 



Det är med ett stor leende som han tittar på när den inhyrde bonden Håkan Segerkvist kör upp potatisen med hjälp av sin fina ”Grålle”. I hans spår följer rader av sugna  potatisplockare som fyller sina hinkar och påsar med potatisen Ditte.


Men det har inte varit en rak och smidig väg för projektet. Så sent som i våras var det oklart om de ens skulle klara att få ner något i backen. Mycket byråkratiskt krångel har gjort att hela projektet som startades 2021 har försinkats. Det har handlat om markinköp, strandskydd och bygglov etc. Men det är inget som lägger sordin på feststämningen idag.


– Nu har vi det mesta på plats så det är bra att köra. Och vi har redan börjat leverera grönsaker till Matbolaget i Norrsundet och Ica Bergby, säger Alexander och berättar om visionen där det finns en skogsträdgård och där det är flera olika aktörer som odlar på åkern och man har gemensam kompost och bevattning. Han ser framför sig hur de också bedriver så kallad grön rehabilitering.

Rebecka Wikström från Länsstyrelsen

Medan barnen kastar potatisar i hink och de vuxna provsmakar olika potatissorter under ledning av länsstyrelsens Rebecka Wikström och Torbjörn Träff, pustar parhästarna Ulrika Källström och Therese Metz ut efter att ha förrättat den formella invigningen av festen. De båda hade nyckelroller när Fixarna etablerades för tio år sedan då Stora Ensos sågverk i Norrsundet lades ner.

Ulrika Källström, ABF Hamrångebygden


Ulrika Källström på ABF Hamrångebygden anlitade Therese Metz för att göra en förstudie som sedan resulterade i bildandet av arbetskooperativet Fixarna där Therese blev styrelseordförande.

– Det har varit tufft, roligt och utmanande att som ideell förening ha arbetsgivaransvar för 10-20 personer åt gången, fixa jobb åt alla och få ihop ekonomin, säger Therese Metz.

– Det har varit enormt belönande att kunna ge människor som aldrig tidigare har haft ett riktigt jobb en utbildning och praktik så att de har kunnat gå vidare och få jobb på andra ställen.

Therese Metz, tidigare ordförande och numera styrelseledamot i Fixarna, är stolt över att Fixarna kan ge jobb åt dem som tidigare inte kommit in på arbetsmarknaden och kan bedriva verksamheten, utan bidrag och på marknadsmässiga grunder.

Therese och Ulrika berättar att de kom fram till att det inte räcker att förlita sig på främst hushållsnära tjänster som Fixarna länge har gjort.

– Vi behövde ett ben till att stå på och tyckte att det kändes naturligt att hänga på intresset för närodlat och grön rehabilitering, berättar Ulrika Källström.


Sagt och gjort ansökte de och fick Leaderstöd till satsningen Växtplats för alla. Efter att ha anställt  Alexander Viberg som projektledare har de genomfört provodlingar vid Sound Garden i Norrsundet och en ettårig utbildning i grön rehabilitering i samarbete med Brunnsviks folkhögskola. Och inte minst har de genomfört den första odlingssäsongen på den nyinköpta åkern utanför Bergby.

Projektledaren Alexander Viberg är glad för att de har fått igång en viss kommersiell odling men han drömmer om ett stort växthus så det kan bli riktig fart på verksamheten.


Mer om Växtplats


Senaste nytt på Kuxa.se

Dagens två avfallsbehållare blir åtta

Dagens två avfallsbehållare blir åtta

Livet på landet: Mat på längden och tvären

Livet på landet: Mat på längden och tvären

0