Livet på landet: Mat på längden och tvären

Livet på landet: Mat på längden och tvären

Här på gården är det just nu ett väldigt fokus på mat. Mat som vi gör själva och mat som finns i vår närhet. 

Jag går en kurs i Mathantverk där vi deltagare kommer lära oss massor om mat under ett helt år. Det är allt från tillvaratagande, lagring, recept, handgrepp osv och kursen täcker in både korvstoppning, osttillverkning, syrning och torkning av olika produkter. Allt för att bättre kunna ta till  vara det vi både producerar på gården redan nu och sådant man kanske vill kunna producera i framtiden. 

Sist så torkade vi en massa saker på kursen och ni som följer mig i sociala medier såg att det sedan torkades både lök, vitlök och lite annat i min ugn. Kursen visade sig bli precis den inspiration och ”spark i baken” jag behöver för att ta mig tid till ett mer genuint mathantverkande  här hemma.



Skördefest 

I skrivande stund är jag precis hemkommen från en helt fantastisk Skördefest på Wij Trädgårdar där  otroligt många besökare fick chansen att köpa lokalproducerade produkter från närområdet.

Rebeca Carlander


Lukten av kolbullar som gräddades över öppen eld blandades med lukten av nybakade kokosbollar och nyplockade blommor. Luften dallrade av ljudet som skapades då hundratals besökare från när och fjärran utforskade allt från äppelmust, hemodlade grönsaker, fårskinn, chark, honung, rybsolja, fläskkött, ägg, ost, smör och vackra blombuketter. Ett utbud som får vilken saluhall som helst att stå sig slätt. Vackra hemgjorda hantverk som lyste ikapp med solen tävlade om uppmärksamheten med grönsakernas alla sprakande färger. Många av besökarna passade på att handla både det ena och de andra. Kassar, korgar och till och med famnar fylldes av fina fynd. 


Jag hörde att det hade varit svårt att hitta parkering någonstans i hela byn så det var onekligen många som ville njuta av skördefesten – otroligt roligt!


Jag hade många fina möten över äggkartongerna där samtalen tog alla tänkbara riktningar och skänkte glädje till båda parter. Det utbyttes recept på squashkaka, diskuterades hönsraser, pratades om sommarens väderpåverkan samt tankar om hur viktigt det är att handla lokalt luftades.

Såhär var det ju förr när man handlade - att relationen mellan köpare och säljare var viktig, att produkten diskuterades, man klämde och kände på varan

Jag som är lite av en medeltidsfantast tänkte att såhär var det ju förr när man handlade - att relationen mellan köpare och säljare var viktig, att produkten diskuterades, man klämde och kände på varan, luktade och smakade samt att man naturligtvis visste var osten, mjölet eller köttet kom ifrån.



Vi är rätt långt ifrån den upplevelsen dagligdags när vi handlar i ett nästintill obemannat snabbköp med självskanning, prefabricerade produkter och en väldigt lång livsmedelskedja. Jag menar inte att vi ska tillbaka till medeltiden men jag tror att om man vet varifrån maten kommer, vem som gjort den och hur den är gjord så uppskattar du den mer.



Sedan finns det fler vinster med lokal och småskalig mat. En grönsak som fraktas långt skördas innan den är helt mogen och får mogna under restiden. Grönsaken förändras under resan vilket gör att den tappar i näringsinnehåll, färg och smak. Däremot om du köper till exempel lokalproducerade tomater så är de mognade på plats vilket gör dem mer smakrika och näringstäta.



Handlar man närodlat bidrar du även till den egna bygden och det kan skapa fler jobb i lokalområdet. Tänk vilken kunskap, envishet, ihärdighet och kämpaglöd det finns hos varje enskild försäljare som sliter med allt från långvarig torka och ihållande ösregn eller brist på foder och ekonomiska förluster för att följa sin dröm om att kunna leva på det man själv kan producera. Så fortsätt nu för allt i världen att handla lokalt, och då menar jag inte på ICA i byn utan direkt från en bonde nära dig. För här i Ockelbo med omnejd finns det verkligen många att välja på!


Fixarna i Hambrunge - firade 10 år med första skörden

Fixarna i Hambrunge - firade 10 år med första skörden

Hon tog padeln till Ockelbo

Hon tog padeln till Ockelbo

0