Håkan samlar på Åkerdal - Småfolk för hela slanten

Håkan samlar på Åkerdal - Småfolk för hela slanten

Håkan Jakobsson samlar på alster av Hamrångekonstnären Ellen Åkerdal. Något han började med i samband med sin mammas, Solbritt Jacobsson, bortgång 2003.

– Hon hade fått en specialbeställd tavla som Ellen Åkerdal målat av sina jobbakompisar då hon fyllde 50. Både jag och brorsan ville ärva den, vi spelade kort om den och jag vann, säger Håkan.


Vid först anblicken är Hålans hem fyllt med målade troll. Men Ellen Åkerdal målade vad hon kallade för “småfolk”, på allehanda ting som till exempel träspadar, stenar och skärbrädor. Men senare även på tavelduk och träskivor. Håkans samling uppgår idag till hela 147 olika föremål. Vissa har han köpt och andra har han fått. Att han samlar är allmänt känt i Norrsundet, efter att Håkan i sommar bjöd in till öppet hus.

– Jag började sprida det i sociala medier och det var ett trettiotal besökare hos mig. Jag hade en liten insamling som jag skänkte till Norrhams fotbollsdamer.

– Många tog med sig sina egna “småfolk” och visade mig. Jag har såklart intresse av dem, men det är fler än jag som verkligen gillar Ellens konst.



För Håkan är det ingen tvekan om att det är konstverk det handlar om, med drag av både teckning och allmoge. 


Även om första föremålet har stort sentimentalt värde eftersom den tavlan kom från mamma, har Håkan i takt med att samlingen vuxit fått många fler småfolksmotiv han verkligen tycker om.

– Jag tycker de är kolossalt fina. Sätter mig ofta här och tittar och fantiserar, alla objekt är unika. Inget är det andra likt.




Under samtalet kommer vi in på Håkans personliga favorit, en tavla med lite dovare toner. 

–Den är nog favoriten, förutom den jag ärvt efter mor min då förstås, för den har så fina färger som går i samma ton. 




Ovanför altandörren hänger en avlång tavla som föreställer ett brudpar som gifter sig, omgiven av gäster på vardera sida. 

– Den  köpte jag på tradera, säger Håkan. Men då hade de bara zoomat in på brudparet och när jag fick den blev det en positiv överraskning att det fanns fler småfolk på bilden. 


Vi börjar gemensamt fundera över om det var ett beställningsverk, om brudparet hade någon förlaga i verkligheten. Att brudparet någonstans är helt omedveten om att de nu hänger på Håkans vägg. 

På en central plats i rummet hänger tavlan som Håkan ärvt efter sin mamma. 


Ellen Åkerdal gick bort 1998. Håkan, som är född och uppvuxen i Norrsundet, minns att han i yngre dar besökte Ellen och tittade på hennes skapelser. Nyligen träffade Håkan även hennes son Bert-Olov, som nu är i sjuttioårsåldern. Redan som liten berättade Bert-Olov att han varit med och samlat stenar och stubbar som Ellen målade och att hon var aktiv i många år.

– Vi pratade länge. Vi kom fram till att det måste finnas tusentals verk därute.

Något exakt värde på Håkans samling vet han inte, men ett försäkringsbolag har tagit på sig att värdera den.

– Jag har fått en del till skänks och en del föremål har jag betalat typ tusen spänn för.



Intresset för samlingen verkar vara stort och Håkan planerar att tillsammans med ABF göra en offentlig utställning.

– Den kommer bli på folkets hus här i Norrsundet.


Samlandet har Håkan inga planer att sluta med, snarare tvärtom.

– Jag vill bara fortsätta och är sugen på att hitta flera objekt. 

– Känner man inte igen dem på stilen så har hon signerat dem alla med initialerna EÅ, förklarar Håkan. Jag ska spana in några loppisar i Ockelbo närmast för jag har vägarna förbi. 


Utställningen på folkets hus får vi återkomma till då ett datum är satt.


Senaste nytt på Kuxa.se

Ett besök hos Pärlans bygghantverk

Ett besök hos Pärlans bygghantverk

Ulvsta Fritidsförening 40 år

Ulvsta Fritidsförening 40 år

0