Latmasken

Latmasken

Det har gått snart två månader sedan nyårslöftena om 2023 års hälsoprojekt utlovades. Har det gått bra eller känns det som om latmasken har slagit rot i kropp och själ?

Det är inte alldeles ovanligt att man utropar sin nya hälsoplan vid årsskiftet och att planen hålls till punkt och pricka hela januari, eventuellt en bit in i februari. Sen blir det jobbigt och allehanda anledningar uppkommer som hindrar.

Känner man igen sig i ovan beskrivning är det dags att ställs sig frågan; Var mitt hälsoprojekt rimligt eller behöver det revideras? Om planerna var alltför stor förändring jämfört med tidigare så får man faktiskt tänka om och tänka rätt! Det finns ingen nyårslöftesmyndighet som kommer avge någon form av straff, nämligen. 

Det positiva med revidering av planerna, är att om man lättar på krav och ansträngning till en rimlig nivå så kommer man att göra en positiv förändring. Klöser man sig fast vid ursprungsplanen men misslyckas dag ut och dag in så blir det förmodligen totalt mindre tränat och mindre antal hälsosamma måltider i slutändan.

Så i stället för att tro att man har fått latmasken i sig, bör man tänka att man kanske hade lite väl mycket hybris på nyårsafton. Nu kopplar man in den mer sunda tankebanan att anpassa hälsoprojektet till sina individuella behov och möjligheter.

Om man gör man en summering av alla hälsoförbättrande åtgärder som skedde under hela året 2022 och ökar det en aning under detta år så gör man en positiv utveckling över tid. Med denna tankegång så kan resterande del av innevarande år bli det hälsosammaste året någonsin. Anpassning till ens egen nuvarande situation. Man kan börja med att ställa sig själv några frågor för att underlätta planerandet.

Exempel:
•  Hur mycket tid har jag att avvara till ytterligare träning?
•  Hur mycket tid har jag att laga egna lunchlådor?
•  Har jag en promenadkompis på jobbet?
• Finns det möjlighet till att köpa färdiga hälsosamma måltider i omgivningen?
• Har jag tänkt på att ökad träning bör innebära ökad återhämtning?
• Vad får jag för vinning med förändringen?
• Är vinningen värd insatsen?
Planering är naturligtvis basen i det hela, men överplanering kan göra det alltför krångligt och e genomförbart. Så i vissa lägen är det bara att göra som i ett sportmärkets slogan översatt till svenska:

BARA GÖR DET!

Jobbmässa i Ockelbo

Jobbmässa i Ockelbo

Bohlins Rör i Bergby

Bohlins Rör i Bergby

0