Jobbmässa i Ockelbo

Jobbmässa i Ockelbo

Mimmi Ekström och Carina Söderbäck, Ockelbo kommun. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Den 23 februari anordnade Ockelbo kommun jobbmässan betitlad Ockelbo Jobb & Framtid. Ett tjugotal olika utställare hade gjort sig tillgängliga för dem som är på jakt efter jobb eller vill studera. Carina Söderbäck och Mimmi Ekström från Ockelbo kommun fanns på plats och höll i trådarna vid jobbmässan.


– Det började med sex anmälda företag, men stannade på 20, uppslutningen är fantastisk och vi är så nöjda, berättar Carina.



Under dagen besökte 265 personer jobbmässan, som hölls på Gläntan i centrala Ockelbo. Många kom med sitt CV i handen och pratade med företag och kommunens olika representanter, samt lyssnade på många olika verksamheters presentationer som hölls enligt ett fastslaget schema.

– Jobbmässan blir vad vi gör den till. Idag närvarar företag och våra kommunala verksamheter. Det här är ett bra tillfälle att visa upp sig och marknadsföra sig, säger Mimmi.


En annan avsikt med jobbmässan är att få igång en bättre samverkan mellan företagen samt med kommunens verksamheter som exempelvis vuxenutbildningen och arbetsmarknadsenheten. 

– Vuxenutbildningen tillsammans med Arbetsmarknadsenheten erbjuder redan idag några förberedande jobbspår i samverkan med arbetsgivare för att prova på yrken vilket är en bra möjlighet genom att kombinera teori och praktik, berättar Carina.

– Det finns mycket utvecklingspotential med detta initiativ. 

– Idag hoppas vi att det knyts nya kontakter och att kännedomen om vad som finns i kommunen ökar, säger Mimmi.




Sofia Hålén driver restaurang Sjöbacken i Ockelbo, Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Bland de många företagen som närvarade vid jobbmässan pratade vi med Sofia Hålén, som driver Restaurang Sjöbacken.

– Vi söker bland annat en kock för vår a la carte meny, egentligen är det behovet året runt även om det kan börja som sommarjobb, förklarar Sofia.

– Det är kul att prata med ungdomarna. Jobbmässan är en bra mötesplats där de som är intresserade av att jobba kan prata direkt med företagsledare.

En riktig klassiker bland lokala sommarjobb är jordgubbsplockning hos Ingemar Hammarlund, som hållt igång sin odling i 40 år.

– Jag har fortsatt ett sug och driv för detta. Det är en salig känsla att gå ute i ett jordgubbsland i full blom, berättar Ingemar.






Ingemar Hammarlund, jordgubbsodlare.Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Sommarjobb kan han erbjuda många, då det brukar delas upp i skift.



– Behov finns för två gäng om cirka 20 personer. Det blir för mycket att plocka varje dag, säger Ingemar.


Det är primärt skolungdomar som får plats hos Ingemar.

– Det händer att jag tar in någon som är lite äldre. En del som plockat tidigare och som det fungerat bra med brukar jag själv ringa upp och erbjuda jobb.






Elis är namnet på tvätteriet som finns i Ockelbo. Produktionschefen Griztko Barlari Lobos och produktionsledaren Anders Frank var med på jobbmässan och informerade.

Anders Frank och Griztko Barlari Lobos, Elis.  


– Vi växlar upp på sommaren och behöver 25-30 personer som kan jobba i 2-skift, förklarar Gritzko.

Anledningen till att det är mer jobb än normalt hos Elis på sommaren beror på avtalen inom turism.

– Vi har alltid vården som ger samma mängd arbete året om, men på sommaren peakar hotellsidan och vi behöver utöka bemanningen.

Vi växlar även några ord med Ockelbogårdar som representeras i form av Ida Järnkrok och Johanna Eriksson.

Johanna Eriksson och Ida Järnkrok, Ockelbogårdar AB. 

– Vår verksamhet går ner på sommaren, vi är mest här för att synas, berättar Ida.


De säger att många har kommit fram och intresserat sig och lämnat CV.

– Det är nyttigt för oss att personer kommer och presenterar sig. Vi får ett första intryck och en möjlighet att bygga upp en buffert av potentiell framtida personal, säger Johanna.


Tempo i Åmotsbruk och ICA Ugglebo är kommunens två största livsmedelsaffärer och fanns båda representerade på jobbmässan. Tempo var primärt på jakt efter sommarvikarier i form av kassapersonal, med en del tidigare arbetslivserfarenhet. 

Från Ugglebo fanns Wilma Lindström och Fredrik Holm på plats vid jobbmässan. 

– Vi tar in ett tjugotal sommarjobbare, det är många återkommande och det är en populär arbetsplats bland unga, säger Wilma Lindström.


Näringslivschefen Mimmi Ekström berättar att hon upplever att företagsklimatet inom Ockelbo kommun verkligen bubblar just nu, trots att det är tufft och utmanande för många.


– Ockelbo är på gång känner jag. Vi blir himla glada över att se en så fantastisk uppslutning idag, avslutar Mimmi.

20 företag och kommunens egna verksamheter var representerade på jobbmässan. Här pratar några nyfikna ungdomar med representanter från Ockelbo Drilling Tools. 


Fler artiklar på Kuxa.se

Trädgårdsministern: En perfekt rund krans

Trädgårdsministern: En perfekt rund krans

Latmasken

Latmasken

0