Odlings PT - "Jag behövde någon att hålla i handen"

Odlings PT - "Jag behövde någon att hålla i handen"

Åsa Holmberg, miljöstratet på VGS, hoppas att odlings-pt ska hjälpa till att få fart på odlandet i kommunerna. Hon vill se mer grönsaker och mindre gräsmatta. (Foto: VGS)

Idén om odlings-pt föddes en dag när Åsa Holmberg, miljöstrateg på Västra Gästrikland  samhällsbyggnadsförvaltning, googlade sig förvirrad om hur hon skulle komma igång med grönsaksodling i trädgården.


– Det fanns massor med goda råd och tvärsäkra, och motsägelsefulla, uttalanden om vad som är rätt och vad som är helt fel. Då slog det mig att jag vill ha en person att hålla i handen som är trygg och kunnig och kan berätta vad som passar mig och på just min tomt, säger Åsa

Holmberg.



Idén om en personlig odlingstränare var född. Åsa kontaktade Studiefrämjandet, som nu driver projektet, och tillsammans ansökte de om medel från Leader.


Nio personliga tränare finns på plats i Sandviken, Ockelbo och Hofors och 49 deltagare håller just på att slutföra block ett om att förbereda och komma igång med sin odling. Block två som tar vid nu är inriktad på den praktiska odlingen under sommaren. Det blocket är nu öppet för anmälningar. Längre fram kommer fler block som handlar om sätt att ta hand om och lagra sin skörd.


För Åsa som arbetar med hållbarhetsfrågor finns det flera dimensioner i varför vi ska odla mer egen mat där vi kan. 

– Redan nu är det problem med värmen i södra Europa som hotar odlingarna där. Det kan bli så att vår region kommer att få de bästa förutsättningarna för att producera mer mat till Europa. Då är det bra om alla som har en markplätt drar sitt strå till stacken och odlar eget.


Det är ett dystert perspektiv och Åsa Holmberg skyndar sig att tillägga att det faktiskt är en häftig och väldigt positiv känsla att odla sin egen mat. Och därmed känna makt över den egna situationen och privatekonomin.


Hopptävling hos Ockelbo ryttarförening

Hopptävling hos Ockelbo ryttarförening

Odlings PT - med en personlig tränare som stöd tog odlandet fart

Odlings PT - med en personlig tränare som stöd tog odlandet fart

0