Odlings PT - redo att rycka ut i Ockelbo

Odlings PT - redo att rycka ut i Ockelbo

Förutom att vara odlings-PT och jobbet med Wij Trädgårdars utbildningsverksamhet, vikarierar Maria Torung Fagerlund i sommar som projektledare för ”Växtplats för alla” i Bergby. Foto: Eva Bingel, Kuxabladet

Fjolårets succé med en personlig odlingstränare – odlings-PT – återkommer även i år. Den odlingssugne kan få personlig hjälp att komma igång eller att ta sina odlingar till nästa nivå. I år står nykomlingen Caroline Jäderberg och den redan rutinerade PT:n Maria Torung Fagerlund redo att rycka ut med stöd och goda råd.

Idén med personlig tränare i odling i Västra Gästrikland blev ordentligt uppmärksammad i media runt om i landet, bland annat i Sveriges Radios populära program Odla med P1. Och nu börjar det komma efterföljare på andra håll i landet. Ett 50-tal personer deltog 2023 och nu har en ny omgång dragit igång i Ockelbo, och det går fortfarande att hoppa på. Den som anmäler sig får hembesök och personlig hjälp av en erfaren och kunnig odlingstränare.




Hoppa in när du vill och kan

Hela Odlings-PT-projektet är uppdelat i sju olika block och man väljer själv det som känns mest intressant eller ligger bäst i tid. Blocken är plantera, odla, tillaga, förvara, planera, förså och tillaga i säsong. Just nu pågår block ”förså”. Därefter kommer blocket ”Tillaga i säsong” som kröns med en dag på temat ”Tillaga högtidsmat på grönsaker och rotfrukter”, söndagen den 28 april. Under ledning av en proffskock får deltagarna då laga huvudrätter, sidorätter och dessert. Och sen äta dem tillsammans.


– Det går bra att anmäla sig till bara den delen, du behöver inte ha deltagit i något annat block inom projektet för att vara med, säger Maria Torung Fagerlund och tillägger att man anmäler sig hos Studiefrämjandet.


PT:ns första fråga

Både hon och PT-kollegan Caroline Jäderberg säger att den första frågan som de kommer att ställa till deltagarna är ”Vad vill du ha hjälp med?”. Därefter kommer de med stor sannolikhet börja utreda var odlingsbädden ska anläggas; om det ska vara en pallkrageodling eller en grävd markbädd; vilken sorts jord det är på platsen; hur trädgården ser ut; vad ska odlas var; finns det häckar och sly nånstans att ta hänsyn till. Och hur ser eventuella framtidsplaner ut.



– Sen kan vi naturligtvis ge tips på grödor och sorter som fungerar i vår växtzon, säger Maria och understryker att själva poängen med en odlings-PT och det som skiljer det här projektet från en vanlig kurs i grönsaksodling är att deltagarna får precis den hjälp och det stöd som just de behöver, just då.


– Vi utgår från deras förkunskaper, hur just deras odlingsplats ser ut, hur mycket tid som de vill ägna åt odling och vad de vill uppnå med odlingen, säger Maria Torung Fagerlund.



Att beskära fruktträd hör också till Caroline Jäderbergs verksamhet numera. Foto: Eva Bingel, Kuxabladet

Odling är ingen materialsport

Hållbarhet är en viktig aspekt i projektet Odlings-PT. Det innebär att de tips som ”tränarna” delar med sig av är inriktade på resurshushållning. För i takt med att odling har blivit ett allt starkare intresse i mer välbärgade kretsar har utvecklingen av diverse specialverktyg, specialjordar och specialgödselmedel skenat iväg. Odling har börjat bli något av en materialsport. Ve den som använder chiligödsel av misstag till sin tomatodling…

– Det är förstås jättestressande. Men här vill vi sprida lugn genom att visa på allt du kan göra med det du har omkring dig, säger Maria.


Hon pekar som exempel på all den jord som vi köper i säckar och att åtminstone en del av den jorden går att ersätta om man tar tillvara allt avfall från trädgården. Det kan vara blast från rotfrukter, vissen sallat, löv, grenar, gräsklipp, gammal jord från krukor och allt skräp som finns kvar i odlingarna på hösten. Gödsel från eventuella smådjur som kaniner, marsvin eller hamstrar passar också att använda, liksom komposterade skalrester från köket.


– Det enda nya du kan behöva är en liten planteringsspade, trädgårdshandskar, en balja att ställa under stupröret och en vattenkanna, säger Maria Torung Fagerlund.



Caroline - ny som PT men gammal som odlare

Caroline Jäderberg har alltid odlat, om det nu var potatis och broccoli hos farfar och farmor som barn eller de egna blomsterodlingarna hon hade som tonåring, eller krukodlingarna på första egna balkongen eller squashodlingen på komposten vid radhuset. Men yrkesmässigt så blev det apotek ända till 2022. Då tog längtan till växterna överhand och hon började på trädgårdsmästarutbildningen på Wij. Då hade hon redan byggt växthus och odlat upp villatomten i Gäveränge.

– När jag gick utbildningen så blev jag inspirerad av flera andra deltagare att starta företag och bedriva egen odlingsverksamhet, berättar Caroline.


Hennes svärmor upplät en försummad åkerplätt i Åmot som Caroline började odla förra året med 600 kvm potatis och 1 500 kvm grönsaker. Hon säger att det var ett ”klurigt” år. Andra skulle nog kalla det för ett ”skitår”, med en sen, kall vår och en torr försommar som följdes av ett oavbrutet regnande.


– Jag fick ändå fin kål, framförallt spetskål och grönkål i olika färger. Bra bondbönor och sockerärtor, lök, dill och persilja. Och helt okej potatis och morötter, säger Caroline som byggde en liten ”Swishbod” av gamla lastpallar och ett begagnat plåttak där hon sålde sina första grönsaker.



Den tuffa odlingsstarten förra året har inte avskräckt henne. Tvärtom tar hon ett steg till och utvidgar sina odlingsdomäner till Bergby. Där kommer hon att vara en av odlarna på ”Växtplats för alla”. Där, liksom antagligen hemma i Gäveränge, kommer hon att ha plantförsäljning även i år.


Håkan Alkberg  tar pension -  Ockelbo kommuns trotjänare tackar för sig

Håkan Alkberg tar pension - Ockelbo kommuns trotjänare tackar för sig

Har dina  tomatplantor  blivit rangliga?

Har dina tomatplantor blivit rangliga?

0