Har dina  tomatplantor  blivit rangliga?

Har dina tomatplantor blivit rangliga?

Den här gånger tipsar jag om hur du enkelt kan få dina rangliga plantor stadiga och fina genom att plantera dem djupare.

Jag odlar de flesta plantor inomhus under extrabelysning, men tomaterna slarvar jag nästan lite medvetet med. Det går nämligen att få dem kraftiga och stadiga ändå.



Gör så här:

En fördel är att plantorna är torra och inte vattnade på någon dag. Då är risken mindre att de knäcks när du hanterar dem.

Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Ju sladdrigare plantan är, ju lättare är det att "snurra" ner dem djupare i en kruka som är en storlek större än föregående. Använd plantjord av bra kvalitet som innehåller mer näring än såjord.


Har de blivit rangliga innan du skolat dem första gången, så kan du även då sätta ner dem djupare. Jag sätter mina så djupt att de första bladen, så kallade hjärtbladen, hamnar under jorden.

Vattna sedan igenom jorden och ställ plantorna ljust och svalt. Ränner de iväg igen, är det bara att plantera ner dem djupare vid slutplanteringen.


Att plantera ner tomatplantor djupt var kanske ingen nyhet, men att du kan göra det med andra växter kanske du inte känner till? Kålar, chili, paprika, rosenskära och solrosor är exempel på sorter som också kan skolas om djupare. Dessa växter bildar nämligen nya rötter från stjälken.

Omplanterad tomatplanta. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


Varning!

Gurkväxter, melon och squash däremot får aldrig planteras med den metoden, då är risken att de ruttnar i princip 100 procentig! De har mycket känsliga rothalsar.


Nästa gång handlar det om potatis, så börja kolla in sättpotatis i butiken.

"Laura" heter årets potatissort. Men Amandine, Swift, Rocket, Asterix, Rosara, Princess med flera är minst lika spännande.


Gröna hälsningar
Trädgårdsministern


Fler artiklar med Trädgårdsministern

Odlings PT - redo att rycka ut i Ockelbo

Odlings PT - redo att rycka ut i Ockelbo

Förbud att elda löv och grenar från trädgården

Förbud att elda löv och grenar från trädgården

0