Åbyggeby-tältet  på marknaden

Åbyggeby-tältet på marknaden

En nytändning för Åbyggeby idrotts och fritidsklubb när en ny generation anordnar tältet i Kyrkparken under marknaden. 
– Jag och Wilma kom med idén, säger Sophia Almér då vi alla tre träffas i Kyrkparken för att prata om årets tält

De är fyra personer i marknadskommittén, Karin Olsson, Emmeli Ädel och Kuxabladet träffar Sophia (20 år) och Wilma Frank (23) som står för den nya generationen som nu vill göra sitt och ge tillbaka till föreningen. 

– Vi har varit med sen vi var små och vi spelar båda fotboll i ÅFK. Det här är en möjlighet att ge tillbaka till föreningen som givit så mycket till oss, säger Sophia. Som när vi fick åka till Spanien på fotbollsläger med laget, som föreningen stod för. 

– Nu vill vi skapa den där härliga stämningen som tältet alltid bjudit på, säger Wilma. Vi har ju alltid varit med i tältet, sen vi var små och till nu. 

– På fredagen träffade man kompisarna där, lördagen var det släkten och på söndagen hängde man med familjen. Det är lite av en tradition, säger Sophia. 

Under 2020 och 2021 var det ingen marknad på grund av pandemin och när marknaden kom tillbaka 2022 anordnades inget Åbyggeby-tält.
– Det kändes lite tomt och mycket därför kände vi att det är dags att vi tar tag i det. Men vi unga har haft väldigt mycket hjälp av de äldre och mer erfarna i föreningen, säger Sophia. 
 – Det är oerhört mycket att tänka på. Serveringstillstånd, alkoholtillstånd, planlösning ska redovisas… säger Wilma och Sophia tar vid: 

– Sedan ska brandbilen kunna ta sig fram och ambulans. Sen allt det administrativa kring volontärer, material, menyn och underhållning. 

Sedan ombyggnationen av parken med väg till fastigheten Hästens kooperativ är det nu lite mindre yta än förr om åren. 
– Vi samsas med tivolit, förklarar Wilma. Vi har tänkt till lite med planlösningen i år och vridit och vänt. Vi har kommit med en hel del nya idéer. 
– Just närheten till tivolit och att vi ligger mitt i marknaden är perfekt för barnfamiljer och andra under dagen som vill ha något gott att dricka och äta. 

Sophia Almér, Wilma Frank - ÅFK

Sophia och Wilma erkänner att de var något sena i uppstarten med planeringen av tältet. 

– Vi började nu i mars, normalt har de börjat hösten innan marknaden. Men vi kommer hinna, säger Wilma. 

– Det har blivit lite verkligare nu när sommaren kommit, säger Sophia. Nu är vi i slutfasen av att planera menyn och ta emot matleveranser. 

Byggnationen av tältet kommer ske under onsdag och torsdag inför marknaden. Wilma Frank jobbar till vardags för Åkessons El och kommer dra all el. 

– Det kommer bli nya kassor, kontantlöst. Sen kommer vi inreda tältet och ha olika mysiga ytor där gästerna kan sitta, säger hon. 

– Vi kör vidare på det gamla beprövade konceptet, säger Sophia, men tillför en hel del nya idéer. Exempelvis kommer vi köra med öl på flaska. 

– Det är mycket godare, förklarar Wilma och skrattar. 

Menyn kommer bestå av spjäll, hamburger tallrik, korv och pommes, pannkakor och paj. 

– Vi försöker erbjuda god och enkel marknadsmat, perfekt till en barnfamilj som kanske inte behöver ruinera sig. 

Under fredagen kommer trubadur Jonas Norling spela och under lördagen blir det dansmusik live.(Se faktaruta för tider)

– När vi inte hade något tält förra marknaden var det många som hörde av sig och sa att de saknade det. Det har varit jättekul att jobba med det här under året och nu ska vi se till att inte göra dem besvikna. 

ICA Ugglebo - en engagerad personal en del av framgången

ICA Ugglebo - en engagerad personal en del av framgången

Boktips för unga: Freja och huggormen och två andra böcker

Boktips för unga: Freja och huggormen och två andra böcker

0