Wij Trädgårdskök blir  Ekbacken  – under Sarahs ledning

Wij Trädgårdskök blir Ekbacken – under Sarahs ledning

Bara ett par dagar innan säsongsöppningen kunde Ockelbo kommun gå ut med nyheten att man hade lyckats locka gävlekrögaren Sarah Johansson att ta över efter konkursade Destination Ockelbo. Stor lättnad rådde. Men för Sarah handlade det snarare om skräckblandad förtjusning.

För cirka tre veckor sedan funderade Sarah Johansson fortfarande över vad hon skulle göra med sin första lediga sommar på nio år. Hennes restaurang Sarahs har nämligen nya lokaler, utan sommaröppen uteservering. Då kom telefonsamtalet som skulle omkullkasta alla planer. Och som ledde till att hon gjorde sitt livs första resa till Ockelbo. Det var Mats Åstrand, som ringde, som är ordförande i både det kommunala bolaget Wij Trädgårdar och i Stiftelsen Wij Trädgårdar.

– Jag blev otroligt överraskad över frågan jag fick. Och nyfiken som jag är var jag tvungen att åka till Ockelbo för att ta reda på mer, berättar Sarah Johansson som togs emot av hela kommunledningen och stiftelserepresentanter.

Att komma till Ockelbo och i synnerhet till Trädgårdens hus var som att få en varm kram.

På plats nere på Wij fick hon också träffa flera medarbetare, inte minst trotjänarna Keith Lindström och Yoan Lefevre. Sen var hon liksom fast. Hon har beskrivit känslan att komma till Ockelbo och i synnerhet till Trädgårdens hus som att få en varm kram.
– Jag blev också så berörd av den förskräckligt sorgliga situationen. Den var ju sorglig för så många. Inte bara för dem som jobbade där utan även för alla som är verksamma vid Wij och även Ockelbo kommun.

Sarah berättar att hon överfölls av känslan att bara vilja sträcka ut handen och säga ”så här kan vi inte ha det, kom vi hjälps åt att reda ut det här”.

Bland det första hon gjorde var att byta namn på restaurang, hotell och butik till Ekbacken. Och det beror inte på att hon vill hålla sig på sin kant, utan om att skydda det som är Wij Trädgårdar och varumärket Wij Trädgårdar.
– Det ska inte behöva bli som nyss då många uppfattade att det var Wij Trädgårdar som hade gått i konkurs, vilket ju var helt fel. Det var ju bolaget som bland annat drev Wij Trädgårdskök som konkursade.

Sarah Johansson stannar upp en stund och tittar ut över den prunkande och doftande rosträdgården. I stället för biltrafik hör hon fågelkvitter och knastret i gruset när någon närmar sig. Kontrasten mot tillvaron i Gävle är stor.
– Den här platsen gör något med en. Jag känner ett sorts mentalt lugn här, trotsden extrema stressen och pressen att få allt i ordning, säger hon.

Sarah Johansson Foto: Henrik Westberg

Men speciellt lugnt kan hon inte ta det. Nu är utmaningen att snabbt se till att leverera det som alla konferens- och hotellkunder och andra besökare förväntar sig, vilket hon låter förstå inte är så lätt med tanke på den korta förberedelsetiden. Liksom bristen på personal. Många slutade i och med konkursen.
– Nu jobbar vi med att ta fram en enklare meny. Den måste anpassas till de resurser som vi har, annars blir det inte bra. Sen ska menyn i så stor utsträckning som möjligt bygga på råvaror från trädgården.

Hon understryker att hon inte tänker kompromissa när det gäller råvarornas kvalitet och ursprung. Det ska vara svenskt. Punkt slut.
– Sverige är min trädgård och mitt skafferi. Jag tycker att vi ska vara patrioter när det gäller mat. Det går inte att försvara, kvalitets- och klimatmässigt, att köpa exempelvis asiatisk kyckling.

Sarah Johansson talar gärna om begreppet hållbarhet. Det tycker hon är viktigt men menar att det ofta används alltför förenklat och begränsat i restaurangbranschen.
– Det kan bli för mycket fokus på hur grönsakerna odlas. Man glömmer att hållbarhet också handlar om hur personalen har det. Det handlar om god arbetsmiljö, vettiga arbetstider och löner som går att leva på.

När sommarens mest hektiska tider är över hoppas Sarah få tid att närmare analysera hur hon ska kunna driva verksamheten vidare på längre sikt, med en ekonomi i balans. Det kan handla om att öka beläggningen på hotellet om det går och att vidareutveckla mötes- och konferensverksamheten.
– Det viktiga är att vi kan få ekonomin att gå ihop och det har ju hittills visat sig vara väldigt knepigt. Men jag ger inte upp utan att ha försökt allt, säger Sarah Johansson väldigt bestämt och hastar in i restaurangköket.

Blue DeVilles spelar på Wij Valsverk

Blue DeVilles spelar på Wij Valsverk

Intressesfären - en annorlunda kulturkrönika

Intressesfären - en annorlunda kulturkrönika

0