Lingbolyran - i mer än 20 år

Lingbolyran - i mer än 20 år

Den 15 juli hölls den sedvanliga Lingbolyran i parken, i Lingbo. I år var det nära nog publikrekord , till och med hamburgarna tog slut i serveringen, berättar Jonas Lindblom som var en av initativtagarna till lyran, för mer än 20 år sedan. 



Jonas Lindblom var tidigare aktiv i styrelsen och fotbollen inom Lingbo IF. Men på lingbolyran är det nog många som hört hans stämma, då han är speaker. Han förklarar att det är många som behövs under en sådan här tillställning, men att Lingbo är en by med många aktiva som ställer upp. 

– Det behövs funktionärer, de som arbetar i serveringen och domare. 

Vinnarna 2023, var laget Scramble från Bollnäs. Foto Jan Killiner

Hur allting startade 

– Vid år 2000 var vi alla betydligt yngre och vi tyckte det var synd att parken mest stod tom om somrarna. Ordförande i föreningen då, Jarmo Kusmin, undrade om vi ungdomar inte kunde komma på något att göra. 

– Jag och Linda Lingwall kom på att vi kunde spela brännboll. Det är enkelt och passar alla. 

– Då körde vi även fest på kvällen, vilket vi inte gjort sista åren. Det var ett sätt att använda parken lite mer. Det är det här och midsommar som är de stora evenemangen i byn på sommaren. Det lockar också många hemvändare som träffas och umgås en hel dag. 

Foto: Jan Killiner


– I år har jag i princip enbart varit speaker. Det är Linda Lingwall som gör mycket av grundjobbet tillsammans med min bror Johannes Lindblom. Sen har Kur Persson varit domaransvarig. 

– Första året var det sju lag, året efter var det femton lag. Det har varit trettiotvå lag de flesta år, förutom de sista två åren efter pandemin. 

– Det ska vara minst åtta stycken i ett lag, men det går att ha avbytare. Sen har vi aldrig haft några krav på hur sammansättningen av killar och tjejer ska vara. 

– Tanken har alltid varit en familjefest, för alla som kan springa och slå en boll. 



Foto: Jan Killiner

Elitlag

– Tack vare att evenemanget har varit så välordnat har vi sett att allt fler lag även kommer utifrån, och folk har uppskatta det. Det har blivit lite större fokus på tävling de sista åren

– Många lag har kommit från Bollnäs, som tar det som träning för större turneringar exempelvis i Bollnäs. Band of Ballers är ett av bollnädslagen som vunnit fem år på raken. De var inte med i år, så att ett annat bollnäsgäng, Scramble, vann i år. 

– Det märks att taktiken blir allt viktigare ju bättre lagen är. Hur man ska slå bollarna, och lyror är väldigt viktigt. 



Jonas förklarar att de delar in fotbollsplanen i fyra ytor där således fyra matcher kan dra igång samtidigt. I år redan klockan 8.30 för att sedan pågå till 17.00. 

– Det har gjort att de värsta slagträna har sållats bort, men de bästa lagen slår ju långt även med de små slagträna om de vill. 

– Men jag tycker vi fick till en bra balans på yta och löpsträcka redan från starten. 

– Det är halvsvårt att varva, precis som de ska vara. 

Foto: Jan Killiner

Som så ofta i en by är det en liten klick som ofta gör allt, menar Jonas och därför har de dragit in på kvällsfestligheterna. 

– Jag hoppas på att lingbolyran och att vi kan få till festen på kvällen. Men Lingbo är en liten by och det är många som är engagerade i mycket. Vi orkar inte göra allt. Många ställer upp på dagen, som domare och till serveringen. Det är många som kommer utifrån för att det är så välarrangerat. 

– Lingbo IF är en bra förening som anpassar sig till vad folk vill ha. Jag hoppas det kommer en ny generation nu med yngre och att Lingbolyran fortsätter i alla fall 20 år till. 


Senaste på Kuxa.se

Blue DeVilles på Wij Valsverk

Blue DeVilles på Wij Valsverk

Populär Fotbollsskola

Populär Fotbollsskola

0