Ungdomsgården Källar´n

Ungdomsgården Källar´n

Förra året drog Missionsförsamlingen och Ockelbo församling igång en ny ungdomsverksamhet betitlad Källar´n. Inför säsongsstarten träffar vi Niklas Levin, pastor i Missionsförsamlingen, och Annsofie Åström som verkar inom Ockelbo församlings barn- och familjeverksamhet.
– Inför första tillfället för ett år sedan tänkte jag att vi är nöjda om det kommer tre ungdomar, det kom femton, berättar Niklas.

Niklas berättar att idén kring att ha en ungdomsgård uppstod som en önskan av att hitta en fortsättning efter konfirmationen. Vare sig Missionsförsamlingen eller Ockelbo församling hade riktigt resurserna att skapa något på egen hand utan drog igång initiativet tillsammans.
– Lokalen finns i Missionskyrkan och Ockelbo församling har mer personal och ekonomiska muskler. Tillsammans kan vi ha den här ungdomsverksamheten och det har verkligen burit frukt.

Axel och Esey spelar pingis och utmanade även Kuxabladets utsände

Bland ledarna finns förutom Niklas även Gustav Brandt, Annsofie Åström och Ida Levin. Källar´n har alltid fyra ledare på plats och involverar andra volontärer om de ordinarie ledarna inte kan.
– Det generationsmötet är fint, med äldre ledare på plats och att se hur de förhåller sig till varandra.
– Källar´n är ett komplement till det som finns att göra på fritiden. Vuxennärvaron är viktig och nu kommer det nya sjuor som de andra ungdomarna får hjälpa till att skola in. Ledarna är noga med att välkomna alla nya ansikten och lära sig namn. Källar’n har öppet varannan fredag mellan 17.30-22.00 och har en fast, men varierad, struktur. 
– Det är ungdomarnas källare. Vi har kommit överens om reglerna och byggt rutiner, säger Annsofie.

Det är ungdomarnas källare. Vi har kommit överens om reglerna och byggt rutiner

Ungdomar som börjat sjuan är välkomna och någon exakt uttalad övre åldergräns verkar inte vara satt, en del gymnasieelever kommer också.
– Vi kan se att äldre deltagare på sikt kan bli ledare och ta ansvar, säger Niklas.
– Åldersspannet är mycket positivt, många som normalt inte brukar umgås träffas här och det byggs många nya relationer.

Agnes, Astrid och Tuva hänger på Källar´n

Under en kväll på Källar´n finns utrymme för frilek och en del av kvällen blir en gemensam aktivitet, fika och andakt.
– Det finns alltid en tanke med kvällen. Gemenskap står i fokus och alla som är här deltar i aktiviteterna, förklarar Niklas.
– Vi har ett fast schema och 18.30 sker vår aktivitet, är man här så är man med och annars går det bra att komma senare.

Under vårt besök är det en uppstartskväll med enklare rust och målning på schemat. Ida Levin leder arbetet och har hjälp av deltagaren Tuva, det tejpas runt lister och eldosor för att undvika färgfläckar på oönskade detaljer. I köket håller ungdomarna Esey och Axel på att byta ut beslagen på lådor och skåp. Vid ett bord sitter Astrid och Agnes och käkar lite snabbmat de tagit med sig. Stämningen är god, medan Johan spelar lite pingis med Esey och Axel pratar Henrik med de andra ungdomarna på plats.
– Det är roligt här, säger Astrid.
– Och vi har de bästa ledarena, utbrister Agnes.

Esey skruvar dit nya beslag på luckor och lådor

En av aktiviteterna många tyckte var rolig var ett fotorally, där deltagarna fick olika uppgifter att lösa och skicka in med mobilen.
– Jag skulle göra enkla saker på ett krångligt vis, berättar Tuva.
– Jag fick sjunga en dikt för thaivagnsgubben, säger Astrid.
– Att hitta på udda lekar är vi experter på, säger Niklas.

Ungdomarna tycker att Källar´n är en bra plats att hänga på och hoppas att ännu fler börjar komma dit. Men någon brist på deltagare har det aldrig varit. Redan från första tillfället var besöksantalet högt över förväntan och vissa kvällar har deltagarantalet varit runt 40 personer.
– Många följde med på sommarläger i Rättvik, vilket äger rum varje sommar, berättar Niklas och ber Axel berätta om sin erfarenhet från lägret.
– Det var kul. Vi spelade brännboll och badade. Det anordnades en löptävling där sponsorer skänkte pengar till välgörenhet, berättar Axel, som gärna skulle åka på det lägret igen.
– Kyrkorna arrangerade en insamling för en fotbollsskola i Kongo-Kinshasa, 14000 fick vi ihop på lägret, fyller Niklas i.

Målandet inleds och det är ett första steg i att utveckla ungdomarnas källare. Mer planer och önskemål av investeringar finns. 
– På sikt kommer vi även dra igång en samtalsgrupp som heter Let’s talk, men det blir en annan verksamhet, berättar Annsofie.
– Allt som sker på Källar´n är gratis, det kostar inget att vara med, fortsätter hon.
– Vi skulle vilja köpa in ett biljardbord och nya soffor, säger Niklas.
– Att locka så många som möjligt är en prioritet. Epa-ungdomarna är också hjärtligt välkomna till oss, vi vill lära känna alla ungdomar i Ockelbo, vädjar Niklas.

Niklas har mycket erfarenhet av att arbeta med ungdomsverksamheter i flera församlingar förut.
– Jag älskar det. Det här är det som ger mig energi, avslutar han.

En händelserik dag i Åmot

En händelserik dag i Åmot

Kören Konvaljerna firar 40 år med en konsert

Kören Konvaljerna firar 40 år med en konsert

0