Ockelbo jaktskytteklubb anordnade sin första tävling - ett SM

Ockelbo jaktskytteklubb anordnade sin första tävling - ett SM

Tom Söderlöv och Tom Sjöberg, Ockelbo jaktskytteklubb. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

PCC SM 2023 är precis avklarat. PCC står för dynamiskt korthållsgevärs-skytte med kalibern 9 mm, och tävlingarna hölls vid Häbbergs skjutbana i Ockelbo. Tävlingen arrangerades av Ockelbo jaktskytteklubb och vi intervjuade ansvarige Tom Sjöberg och Tom Söderlöv från klubben strax efter det att tävlingen avslutats på söndagsförmiddagen. 




Tom Söderlöv skjuter till vardags i Ockelbo jaktskytteklubb men är boende i Skutskär. Han har varit match-director och högsta ansvarig för tävlingen. 

– Jag har varit projektledare för tävlingen, med kontakt mot förbundet och hur vi ska lägga upp och tävlingen och bygga stationerna. 

– Vi hade en ambition att bygga upp dynamiskt skytte i klubben och här är vi nu. 

– Vi hade ingen erfarenhet av att arrangera tävlingar förut, men vi gick på en så kallad level 3 tävling direkt. 

Niclas Carlsson och Tom Söderlöv gratulerar varandra till ett lyckat evenemang.


Tävlingen höll till nivå 3 och Tom Sjöberg förklarar: 

– Level 1 är klubbnivå, level 2 är cirka 100 personer. 3 är SM-klass. 4 är Europamästerskap och 5 är VM-klass. Så det här är level 3, men vi har fått feedback av skyttar som reser jorden runt och skjuter att den här tävlingen höll level 5 klass. 

– Det är väldigt kul att höra, säger Tom Söderlöv. 


– För 1,5 år sedan pratade vi om att kanske starta dynamiskt skytte, i oktober blev vi medlemmar i förbundet och i augusti i år lägger vi ett SM. Det är en oerhörd utveckling. 

Hur känns det nu efter de här dagarna? 

– Det är svinroligt, säger Tom Söderlöv. 

– Nu har luften gått ur, säger Tom Sjöberg och skrattar. Men det känns otroligt roligt. Vi är ändå en kärntrupp på tio personer som har gjort ett hästjobb. 

– För 1,5 år sedan pratade vi om att kanske starta dynamiskt skytte, i oktober blev vi medlemmar i förbundet och i augusti i år lägger vi ett SM. Det är en oerhörd utveckling. 

– När vi startade hade vi fyra väderbitna väggar, nu har vi 200 nytillverkade. 

– Vi slutade räkna vid 4000 arbetstimmar, berättar Tom Sjöberg. 

Tom Söderlöv fyller i:

– Det har varit perioder då det varit tungt, absolut. Men med det här resultatet känns det värt det. 


Båda är ense om att utan funktionärerna hade de inte gått att genomföra evenemanget. 

– Vi vill rikta ett stort tack till de 60-tal personer som hjälpt till. Susanne Gunnarsson och Carina Dahl har bakat i tre veckor. 

– Inte bara det att de bakat varje dag och natt, de har även varit markservice åt oss när vi varit här och byggt, fyller Tom Söderlöv i. 

Men ni måste byggt varje kväll i månader? 

– Jag själv, säger Tom Sjöberg, har nog inte skjutit ett skott sen i juni. 

– Inte jag heller, vi har jobbat hårt. Vi har byggt målspel, väggar som i sin tur fraktats hit för att sedan monteras ihop. Sista tre veckorna har någon varit här på plats varje dag och jobbat. 

– Danne Pettersson är en eldsjäl som jag måste lyfta, säger Tom Sjöberg. Han har jobbat både på arbetstid, kvällar, nätter och helger. Vi la nog inte under 14 timmar per dygn någon av oss, sista veckan. 



PCC - Pistol-caliber carbine 

– Det går också under namnet dynamiskt skytte. Det är små karbiner, ett halvautomatiskt gevär med pistolskott (9 mm). Det är ett billigare skytte, berättar Tom Sjöberg. 

– Enklare att arrangera säkerhetsmässigt. 

 – Skytten får själv lägga upp hur denne ska lösa problemet. Bra träffar så snabbt som möjligt.

– Det här är den snabbast växande formen av skytte idag, säger Tom Söderlöv. 




Bästa skyttarna? 

– Sveriges bästa skyttar stod på pallen idag. Visst vet vi att det finns några namn där ute som kunde ha tampats med dem. Men ställer man inte upp kan man inte vinna heller. 

– Nej, så är det, håller Tom Söderlöv med om. Det finns fler bra skyttar där ute. Men alla gör det på hobbynivå och alla kan inte lägga fyra dagar och åka iväg på en tävling. 

– Sedan tror jag vädret skrämde några också. Men vi fick inte en droppe regn under hela tävlingen. Vi fick hjälp från högre makter, säger Tom Söderlöv och skrattar. 

– Det har varit många stationer som vi byggt som inte är inom normen. Det har varit många olika lösningar på stationerna och det är det som är det dynamiska. 

– Vi har sett en enormt hög nivå på skyttet.


100 procent

För att visa på hur små marginaler det varit under tävlingen berättar Tom Sjöberg att den bäste skytten under tävlingen får 100%. 

– Då pratat man procent nedåt efter det. 2:an ligger på 99,87%. I slutänden är det de små marginalerna.  Det visar också på att vi lyckats göra en bra tävling. 

Det har varit ett stort intresse bland ortsbor och vi har redan trettio stycken som skrivit upp sig på intresselistan för att prova dynamiskt skytte. 

– Det är många äldre och många kvinnor, det tycker vi är superroligt. 

– I klubben har vi jobbat hårt för att få till jämställdhet. Det är en mansdominerad sport, men vi har 50/50 i föreningen. Där tror jag vi är lite banbrytande. 



Tom Sjöberg och Tom Söderlöv är överens om att de nu ska låta den här tävlingen få sjunka in, innan de planerar något för framtiden. Men idéer finns det gott om i föreningen. 

– Vi la en stor match och stack ut näsan med att göra ett SM som första tävling.  Men det blev topp på allt. 

– Men vi har pratat igenom alla tänkbara scenarion innan, hur gör vi om det blir såhär. Sen har vi lagt grunden nu. Vi har allt material vi behöver för att arrangera större tävlingar på årsbasis. Det skulle generera bra kassaflöden för föreningen. 

– Men nu ska vi landa i det här. Sedan starta kursen i dynamiskt skytte där vi utbildar våra medlemmar. Lite som ett körkort. Då får vi in fler drivna människor. 

–  När vi fått in dem, då tar vi upp om vi ska ha en årlig stormatch, en lite mindre. Det här ska vi diskutera i föreningen. Men nu har vi fått en oerhört positiv feedback och en erfarenhet av att hålla en tävling som vi kan bygga vidare på. 


Senaste nytt på Kuxa.se

Ett återbrukskalas där växthusen imponerade

Ett återbrukskalas där växthusen imponerade

Ödmårdens Dag - en viktig dag för Oklagård

Ödmårdens Dag - en viktig dag för Oklagård

0