Livet på landet - När det inte blev som det skulle

Livet på landet - När det inte blev som det skulle

Till den här kolumnen var det tänkt att jag skulle skriva om min resa till Österrike för ett besök på Europas största mässa för småskaligt mathantverk men jag kom bara till Köpenhamn!

Jag hade tillsammans med två mathantverks-kompisar anmält mig till en resa som Länsstyrelsen i Västra Götaland anordnat där fokus låg på att besöka småskaliga lantbruk i Österrike, där traditionen att köpa lokalproducerat är väldigt stark och levande, för att se hur en gård odlar, förädlar, säljer och vidareutvecklar sina produkter. Mathantverksmässan var tänkt att erbjuda ett billigare sätt att köpa in olika sorters material till sin verksamhet, oavsett vad man sysslar med för sorts produktion.

Vi var så laddade! Biljetter till nattåget var fixade, shoppinglistan skriven, väskan var packad och stämningen var på topp. Två timmar innan tåget från Gävle skulle gå ringer kontaktpersonen på Länsstyrelsen upp och säger att det precis blivit tågstrejk i Tyskland och att vi inte kommer kunna åka!

Gissa hur snopet det kändes! Vi hade på var sitt håll ordnat allt som behövdes för att åka - det var djurvakter bokade, foder påfyllt, äkta makar hade tagit ledigt för att vara hemma med små barn och så vidare. Mycket jobb hade lagts på alla förberedelser för att kunna resa iväg såhär är inte alltid lätt att få till när man har en gård, så vi funderade i några minuter och sedan kom vi fram till att vi åtminstone skulle utnyttja våra bokade biljetter så långt det bara var möjligt. Sagt och gjort, vi hoppade på nattåget som planerat och vaknade upp i Malmö. Vi tog tåget vidare till ett lite regnigt men mysigt Köpenhamn och som ni säkert vet så är Danmark ett perfekt land om man gillar god mat, så det gick ingen nöd på oss alls! Solen kom fram till slut och vi fick två härliga dagar med lite vårvärme, trevliga ostar, vackra krokusar, goda skaldjur, smarriga bakelser och promenader i Nyhavn. Vi hade även mycket tid för att planera gemensamma mathantverksstunder, så resan var verkligen lyckad! Nu är vi taggade för en vår med korvstoppning, odling, brödbak och annat som kommer skänka mycket glädje till både er som handlar i våra gårdsbutiker och till oss själva också.

I förra numret skrev jag bland annat om kycklingar och hemma-i-trädgården-höns utifrån olika perspektiv. Flera av er har redan kontaktat mig om att antingen hyra eller köpa höns till sommaren vilket är otroligt roligt! 

Kuriosa: Visste du att höns har en väldigt bra syn och faktiskt kan komma ihåg upp till 100 stycken olika mänskliga ansikten!

Jag har kläckarna igång och kommer kunna erbjuda både lite äldre värphöns, unghöns och små kycklingar här framemot april, maj, juni.

Om man sedan vill ha sina höns kvar under vintern så behöver man fundera lite över sitt hönshus och kanske framförallt värmen i sagda hönsbostad. Höns härstammar nämligen från den röda djungelhönan (Gallus gallus) som fortfarande lever vild i Indien och Sydostasien och eftersom höns då egentligen är tropiska djur gillar de ett lite varmare klimat.

Evolutionen har anpassat olika hönsraser till olika miljöer allt eftersom vi människor flyttat oss över jordklotet och tagit hönsen med oss. De tidigaste arkeologiska fynden av domesticerade höns har daterats till cirka 3 200 år före Kristus. Tamhöns introducerades till Europa för cirka 3 000 år sedan och till Skandinavien under järnåldern. De hönsraser som räknas som lantraser, alltså raser som anpassat sig över lång tid till vårt lite bistrare klimat här i Norden, har utvecklat ett tjockare dunlager än andra mer ”sydliga” höns, så de kan överleva även mer norrut i världen. Det betyder dock inte att höns kan bo utomhus eller ha minusgrader i hönshuset under vintern men de behöver inte heller ha 20 plusgrader inomhus.

Vi håller kring 10 plusgrader hos hönsen under vinterns kallaste dagar och det fungerar fint. Våra höns är ute större delen av året och byter till en vintrigare fjäderdräkt på hösten innan de kommer in vilket gör att de klarar en lite svalare miljö inne utan problem även fast vi har värphöns som inte är lantraser.

Nu kanske ni undrar om höns inte kan vara utomhus på vintern? Jo – det både kan och vill de allra flesta hönor vara om inte snön ligger allt för djup i hönsgården. Om du däremot vill sälja dina ägg får inte hönsen vistas utomhus under den period på året det finns risk för fågelinfluensan, vilket allt som oftast infaller vintertid. Våra höns flyttar ut så fort faran för smitta är över enligt Jordbruksverkets rapporter och under tiden får de bo inne i värmen.

Rebeca Carlander hamnade i Köpenhamn

En annan sak som är viktig i hönshuset är stimulering av hönsens pickande. En vild höna letar mat hela sin vakna tid och att få picka, krafsa och leta efter godsaker i marken gör hönan lugn och glad. Så att ha lite morötter, vitkål eller potatis förutom hönsfoder åt dem att picka i är toppen som stimulering. De verkar ha en förkärlek för färgglada grönsaker så paprika och tomat är väldigt populärt. Likaså är det skoj för dem att det finns ett sandbad att både picka och bala i under

vintersäsongen. ”Bala” är när hönan gräver ner sig i jord, torv, sand eller annat och sparkar in det materialet under vingarna och in mellan fjädrarna för att sedan rulla runt lite och tillslut resa sig upp och skaka ut allt från fjäderdräkten i ett litet moln av damm. Det här gör hönsen för att tvätta sig, det är ett ypperligt sätt att bli av med ohyra och smuts ända in på skinnet.

Jag har många gånger trott att en höna dött när jag hittat henne djupt nedsjunken i torvbadet med slutna ögon och helt slapp kropp. När jag kommer närmare så öppnar hon ena ögat och blänger surt på mig, då vet man att man lyckats störa fröken när hon hade en väldigt avkopplande spa-behandling!

Konsumentuppror mot rovfisket

Konsumentuppror mot rovfisket

Härlig start på arrangörsföreningens vår - konsert med Trio Wendel Dominique Johansson

Härlig start på arrangörsföreningens vår - konsert med Trio Wendel Dominique Johansson

0