Lokalhistoria: Fartygsolyckor i Norrsundets hamn och i närheten
Man uppskattar att det utanför Gästrikland och Norduppland finns minst 400 vrak. Att Gävlebukten är så hemsökt beror på alla grund och livlig sjöfart till Gävle. Även malm- och järnlastade fartyg till och från järnbruken i Hamrånge och Gävleområdet passerade Gästrikekusten.
På väg till och från Norrsundets hamn, även på havet utanför Norrsundet förliste fartyg. Aktualiserat nu i januari genom teatern på Fyren i Norrsundet om Nedjans förlisning. Här kommer ett urval av fartygsolyckor med fokus på Norrsundet.
Äldsta kända olyckan 1588
Det äldsta kända skeppsbrottet längs gästrikekusten inträffade 1588. Två skeppare från Sundsvallstrakten, Matz Oluffsson och Måns Olsson, skulle transportera virke till Älvkarleby och Stockholm då deras båt förliste vid Gåsholma. Det sägs att en del av lasten bärgades, en del stals och en del blev borta.
Vrak från järnbruksepoken i Hamrånge på 1700 och 1800 talen Axmar bruk fick merparten av sin järnmalm från Utö i Stockholms norra skärgård. Dessa skutor passerade Gävlebukten och inloppet till Norrsundet med destination Axmar. Från Bergslagen fick Vifors och Viksjö tackjärn via hamnen i Norrsundet. Stångjärn fraktades från bruken till järnvågen i Gävle för kontroll. På denna route förliste många fartyg, de flesta namnlösa och okända.
I närheten av Axmar är tjugotal vrak lokaliserade och en del fartygsnamn är kända.
Hilding 1852
Slupen Hilding sjönk den 10 augusti 1852 på väg från Södertälje till Axmar med en last av järnmalm. Hilding råkade ut för hård ostlig vind men besättningen kunde rädda sig till Esköklubb.
Bogserbåten S/S Norrsundet I, 1911
1911 inträffade en ohygglig olycka i hamnen då S/S Norrsundet I i full fart rände in i kajen och ångpannan försköts och det grova ångröret bröts och ånga och vatten strömmade ut. Maskinisten och eldaren lyckades ta sig upp från maskinrummet och ut på däck. Svårt brända fraktades de till Gävle lasarett där de båda avled. Vad som orsakade olyckan blev aldrig helt klarlagt. Det uppgavs att folk på kajen uppfattade kaptens order om full back. Kaptenen uppgav i sjöförklaringen att han 25 meter från land kommenderade stopp och back.
Däckskarlen märkte att något var fel och var på väg upp ur maskinrummet då olyckan hände. Vid inspektion av maskinrummet efteråt noterades att maskintelegrafen stod på full fart framåt. Missuppfattning av maskinisten eller tekniskt fel. Kaptenen friades helt till olyckan.
S/S Norrsundet II, 1914
Även 1914 hände en dödsolycka då Norrsundet II på väg till Gävle rammade fiskebåten Valne och en gosse på fiskebåten drunknade. Norrsundet II var på väg till Gävle. Fiskebåten Valne var ute och lade strömmingsskötar och kunde då inte väja, vilket den inte skulle behövt göra. Ombord på Valne fanns 2 fiskare och tre gossar ombord. Alla utom en av gossarna räddades. Vad hände egentligen? I domstolsförhandlingarna och sjöförklaringen fastslogs till slut att kaptenen hade varit vårdslös och försumlig i tjänsten och vållande till sänkningen av Valne och gossen Nylöfs död.
Degerfors 1910
Degerfors var på väg till Norrsundet från Raumo i Finland med träkol och drogs av bogserbåten Ottilia den 11 oktober 1910. Förutom Degerfors fanns ytterligare en pråm på släp. Degerfors låg sist i raden och hade 60-årige pråmskepparen J Jansson samt 18-årige Eriksson ombord. Utanför Finngrund märkte den första pråmen att Degerfors skar allt djupare ner i vattnet men de kunde inte kommunicera med de andra båtarna på grund av tjocka och hård sydlig stormvind. De kapade trossen och lämnade Degerfors för att inte själva dras med ner i djupet. I hamn märkte Ottilias besättning vad som hänt och återvände för att hämta Degerfors men de hittade inga spår av vare sig pråmen eller dess besättning.
Nedjan 1954
Nedjan, ett svenskt ångdrivet lastfartyg var 61 år gammalt och slitet när hon den 10 januari 1954 lämnade hamnen i Norrsundet för att gå till Ipswich i England med virke. Efter några timmars färd blåste det upp till hård snöstorm. Roderlinan gick av och handstyrningen var trasig. Nedjan drev redlöst. Kapten J A Jönsson anropade Härnösands kustradio och rederiet flera gånger.
Den då 14-årige Kurt Jonsson, från Härnösand, bandade samtalen. När Nedjan drivit i åtta timmar sattes en kutter från Bönan in men hon hade två timmars färd till Nedjan. Radioanropen tystnade och kuttern hittade inget fartyg.
Samtliga 17 besättningsmän omkom, bland dem matros Georg Dixon som sju år tidigare, som 15-åring, hittats fastkedjad i ett lastutrymme på en båt efter att ha rymt från Brasilien. Dixon var adopterad av landsfiskalen i Åhus.
Norrsundets hamn 2024
En av sjömännen ligger begravd på kyrkogården i Älvkarleby. Han var så illa tilltygad att han inte gick att identifiera.
Vrakplatsen var okänd ända fram till 1996 då dykare med hjälp av sonar hittade Nedjan på 32 meters djup norr om Eggegrund. Hon är välbevarad och står upp men saknar roder och propeller.
Granskär 1983
Kopparfors AB köpte 1972 en bogserbåt, som döptes till Granskär, för att användas som isbrytare och bogserbåt i hamnen, men även för att kunna frakta timmersläp till sågverk och massafabriken. I december 1983 skulle Granskär till
Gävle hamn och hjälpa till, men på vägen ut från Norrsundet grundstötte
Granskär, från början trodde man att hon skulle kunna bärgas från grundet,
men hon gled av och försöket att rädda henne övergavs eftersom hon ligger på djupt vatten utanför farleden.
Källor:
Dykbeskrivning över bogserbåten Granskär av Linda Haglund och Jonas Wadsten
Historierna bakom vraken Gefle Dagblad 5/7 2009
Gävlebukten en skeppskyrkogård Arbetarbladet 6 mars 2011
Carl-Axel Bergström Norrsundets historia (stencilupplaga)
Hamrångeboken 1970 redaktör Per Wikberg Gävle 1970
Axmar bruks hemsida