Berg av textilavfall – kaos på återvinningsstationerna
Sedan i januari växer högarna med textilavfall på återvinningsstationerna i Ockelbo. Och den container som Missionskyrkans Second Hand har på återvinningscentralen innehåller numera säckvis med textilavfall som närmast är att betrakta som rena sopor. Gästrike Återvinnare som har ansvar för insamlingen vädjar till hushållen att – om det är möjligt – vänta med att lämna in textilier ”tills situationen har förbättrats”.
Från första januari 2025 är det otillåtet att kasta textilavfall i hushållssoporna, eller restavfallet som det egentligen ska kallas. Det hela är ett resultat av en ny lag som regeringen beslutat om och som är en anpassning till ett EU-direktiv.
Syftet med den nya lagen är att minska textilavfallet och göra det lättare att återanvända eller återvinna kasserade textilier för att i slutändan minska miljö- och klimatpåverkan. Textiltillverkning – med hela produktionskedjan från odling och fram till avfallshanteringen – är nämligen en av världens största miljöförstörare.
Kommunernas ansvar
Anna Granath, Missionskyrkans second hand
Foto: Henrik Westberg
Ansvaret för att sköta insamlingen har lagts på kommunerna. I Ockelbos fall betyder det kommunalförbundet Gästrike Återvinnare, som å sin sida, liksom många andra kommuner i landet, anlitar organisationen Human Bridge för att hantera insamlingen.
Så långt, så gott. Men intressant nog verkar ingen ha förstått hur laglydiga vi är i Ockelbo och resten av landet. För knappt hade lagen börjat gälla förrän insamlingskärlen började fyllas i en sådan takt att Human Bridge inte hinner tömma dem. Och nu växer bergen av påsar med gamla textilier på återvinningsstationerna.
Missionskyrkans Second hand i Ockelbo har en stor container inne på återvinningscentralen i Ockelbo där de tar emot begagnade grejer som kan få ett andra liv hos nya ägare. Men deras container har på senare tid fyllts med mängder av osäljbart textilavfall. Även utanför butiken har människor dumpat säckar med textilavfall efter stängning.
– Det här har blivit ett stort problem för vi får in säckar som bara innehåller sopor. Det är ibland säckar som verkar ha stått i källare eller uthus och där vi hittar råttbon bland trasiga och smutsiga kläder, omaka skor och mögliga handdukar.
– Vi har verkligen ingen möjlighet att hantera andras sopor, säger Anna Granath som är chef för Missionskyrkans Second Hand.
Hon berättar att de får ägna tid åt att packa om avfallet enligt instruktioner från Human Bridge och överlåta åt dem att hantera skräpet.
– Jag har förstått att de skickar det mesta för sortering i Litauen. Men jag tycker inte att det känns bra att andra länder ska ta hand om vårt avfall, säger hon.
Ingen efterfrågan
Anna-Karin Jakobsson är förbundsdirektör på Gästrike Återvinnare. Inte heller hon är nöjd med utvecklingen, men de har en lag att följa.
– Det stora problemet är bristen på infrastruktur liksom teknik och kapacitet för återvinning av uttjänta textilfibrer. Medan det finns en tydlig efterfrågan på begagnade kläder som kan återanvändas så saknas det helt efterfrågan på återvunna textilier. Det är bland annat därför som det växer upp berg av textilavfall, säger hon.
Hon pekar på att det saknas producentansvar för textilier som innebär att den som satt textil på marknaden ska betala för insamling, sortering och återvinning. Sådant producentansvar finns idag för exempelvis förpackningar. EU har dock förberett ett producentansvar för textilier som väntas komma 2028.
– Det känns väldigt långt borta tycker jag, säger Anna-Karin Jakobsson.
I väntan på det och bättre tider har varken hon eller Gästrike Återvinnare något bättre förslag till lösning än att be människor att låta bli att lämna textilavfall tills situationen har förbättrats. Annars finns risken att mer textilier måste skickas till förbränning, något som Anna-Karin Jakobsson säger sig vilja undvika.
– Hela och rena kläder kan gärna lämnas till secondhandbutiker, kyrkor eller andra mottagare. Sådant behöver verkligen inte gå via oss, säger hon.
Kuxabladet har sökt Human Bridge för en kommentar men de har inte tid att svara i telefon. De har däremot slagit larm i andra media om att det saknas tillräcklig kapacitet i Europa för att hantera den stora mängd textilier som har strömmat in. Human Bridge har också varslat om att de kan komma behöva ta betalt framöver för att ta sköta kommunernas ansvar för avfallet.