Stardew valley - Indiespelet som tog världen med… lugn

Stardew valley - Indiespelet som tog världen med… lugn

Stardew Valley är ett av världens mest populära spel inom farmingsim genren, med över 20 miljoner sålda kopior. Vad är det som gör spelet så bra? Varför har jag spelat uppemot 200 timmar och jag vill fortfarande spela mer? Det ska jag berätta nu.

Stardew valley är ett indiespel gjord av Eric Barone även känd för sitt internetalibi ConcerndApe, det släpptes till Windows 2016. Han spenderade fyra år på att skapa Stardew Valley, han gjorde allt själv från kodningen till musiken. Det är hittills hans enda spel men han jobbar på ett nytt spel som inte än har något datum som det kommer släppas.

Stardew Valley finns på Android och iOS, Switch, Xbox, Playstation och Steam (PC). 

Stardew, som jag kallar det, är fantastiskt som ett första farming-simulatorspel att prova på, just på grund av den perfekta blandningen mellan ett simulatorspel och ett RPG-spel.*

Spelet har en lugnande effekt, det finns inte några farliga varelser utanför grottorna, och sysslorna du utför i spelet ger någon slags trygghet. Men på grund av det här lugnet passar det inte alltid alla, men det är definitivt ett spel värt att prova. Det liknar även känslan man får av spel som Minecraft eller Animal Crossing vilket nog också förklarar dess popularitet. 

Jag personligen gillar spelet på grund av den sagan som berättas under spelets gång. Det börjar med att du ärver din morfars gamla farm som ligger strax utanför Pelican Town. Där finns ett antal olika karaktärer som man med tiden bygger upp både platoniska och romantiska relationer med. Det finns flera olika sätt som du kan förändra historien på, det finns även många mysterier som är upptill dig att hitta och lista ut. Hur länge man än spelar så hittar man alltid något nytt, tillexempel när man hjälper bygga upp det övergivna stadshuset med hjälp av skogens själar, Junimo.

Tack Wanja Drakhufvud för din praktikvecka hos oss! Foto: Henrik Westberg

Stardew valley är ett spel som jag alltid kommer tillbaka till hur länge jag än har spelat, och jag skulle definitivt rekommendera det till dig som vill pröva något nytt.

* RPG står för role playing game, vilket är när spelaren ska gå in i rollen av karaktären och utforskar en fantasivärld

Betyg 5 av 5

Text: Wanja Drakhufvud

Speltest: Azul

Speltest: Azul

Speltest: Ubongo

Speltest: Ubongo

0