Speltest: Ubongo

Speltest: Ubongo

Ubongo är ett svenskt brädspel som vann årets spel redan 2003, men fortfarande är populärt och finns att köpa hos vår samarbetspartner spelexperten.com i Gävle. Spelet är ett enkelt pusselspel som utförs under stress, på så kort tid som möjligt ska spelarna passa in sina delar på sina unika spelplaner.

Ubongo är ett spel för två-fyra spelare från 8 år. Alla tilldelas tolv unika färgglada former, som påminner om klassiska tetrisbitar till formen. Därefter får spelarna även en unik spelbricka – det går alltså inte att tjuvkika på grannen hur man ska placera sina bitar. Den yngste spelaren börjar och rullar tärningen samt vänder timglaset, som rinner igenom på 45 sekunder. Vid den ikon som tärningen visar finns på spelbrickan de figurer du ska placera in på din bricka. Snabbt letar spelarna fram sina figurer och börjar pussla in dem på spelbrickan. När spelaren blir klar utropar den ”Ubongo”, de övriga spelarna fortsätter processen och ropar även de ”Ubongo” då de är klara.

Odd, 8 år, testar Ubongo. Vi spelade tillsammans utan att använda timglaset. Han använde sidan av brickan för tre pusselbitar och jag den med fyra, vi var ganska jämspelta på det viset.

Ubongo spelas i tio omgångar. Den som blir färdig först får en blå ädelsten, värd tre poäng, den som kommer tvåa får en gul ädelsten, värd ett poäng. Sedan får samtliga spelare som hann bli färdiga med sitt pussel innan tiden runnit ut dra en slumpmässig ädelsten ur en påse. Värden på ädelstenarna i påsen varierar mellan 1-4 poäng. Efter omgången är avslutad drar alla en ny spelbricka och tärningen rullas på nytt. Efter de tio omgångarna är spelade räknar alla ihop sina poäng och en vinnare utses. Är det oavgjort spelar de spelarna som har samma poäng en sista utslagsomgång.

Vi speltestade även med en åttaåring. Spelbrickorna har två sidor, varav den ena är enklare där tre figurer som ska placeras. På den svårare sidan av brickan är det fyra figurer som ska placeras in. I spelomgångar där vuxna och barn deltar samtidigt fann vi det lagom att barnen använder den enkla sidan medan de vuxna spelar med den svårare. 

Svårigheten med Ubongo är tidspressen. Generellt är det inte särskilt svårt att träffa in figurerna i ytan, men att hinna på 45 sekunder och dessutom försöka vara före sina motspelare leder ofta till härdsmälta i hjärnan. Ofta är lösningen så enkel att du ska vända en figur upp och ner – då faller plötsligt allt på plats. Ibland tar det bara en bråkdel av tiden att bli färdig medan det andra gånger skulle behövas dubbla tiden för att lösa problemet. Allt är slumpmässigt och det är lika för alla. 

Regeldiskussioner kan uppstå beträffande när någon är klar. Ubongo får inte sägas förrän alla figurerna ligger på brickan och helst ska de även ligga fint i den vita ytan - det är lätt hänt att någon under press ropar Ubongo innan sista biten lagts - eller lägger den medan figurerna ligger lite väl huller om buller. Diskutera innan bland spelarna hur noga detta ska vara, samt vad eventuell bestraffning ska vara om någon brytar mot de uppsatta riktlinjerna. 

När brickorna placerats in i fältet ropar spelaren “Ubongo”. Den som är först klar från två poäng, tvåan ett poäng. Alla som hinner färdigt drar därefter en dold ädelsten ur en påse. Den som vinner behöver nödvändigtvis inte få mest poäng. Ett system som gör tur en del av spelet.

Ubongo är hur som helst ett spel som är enkelt att komma in i och är roligt för stunden, men för stressnivåerna räcker det med en session eller två innan behovet känns mättat. Speltiden är kort, det står 30 minuter på lådan, men i våra tester har det gått snabbare än så. Det är enkelt att förlänga eller förkorta spelsessionerna genom att spelgruppen kommer överens om antalet omgångar som ska spelas. Ubongo är enkelt att plocka fram och spela egentligen med vem som helst, vilket ger en bra bredd i spelutbudet i hemmet. 

Stardew valley - Indiespelet som tog världen med… lugn

Stardew valley - Indiespelet som tog världen med… lugn

Mario Kart 30 år - hur allting började

Mario Kart 30 år - hur allting började

0