Mario Kart 30 år - hur allting började

Mario Kart 30 år - hur allting började

Säg ”blått skal” till någon och du får snart reda på om det är en Mario Kart-spelare. Få vapen i en spelserie har varit så älskat och hatat som det blåa skalet. Det är en del i utjämningsprocessen i spelet, där den som ligger längst bak kan få ett blått skal och skicka iväg den som en målsökande projektil, där den spränger den som må vara på första platsen för tillfället. Men historien om spelserien Mario Kart, där färgglada nintendofigurer kör gokarts på virvlande banor i Nintendoland, den började långt tidigare. 

Det första spelet i serien släpptes till Super Nintendo, 1992. Men från början var spelet inte alls tänkt att vara ett gokart-spel, det var inte heller tänkt att det skulle innehålla karaktärer som Mario Bros och Donkey Kong. 
Shigeru Miyamoto (skaparen av bland annat Mario, Zelda och Donkey Kong) hade siktet inställt på att skapa en 2-spelarvariant av Super Nintendo-spelet F-Zero som redan släppts till konsolen. 

F-Zero, ett framtids svävar racingspel med extrema hastigheter, använde sig av ett Super Nintendos inbyggda system för att skala och rotera en bakgrundsbild för att simulera ett 3D-djup, kallad Mode 7. Trots att bilden låg platt och helt saknade höjd, fungerade det och var ganska avancerat för en spelkonsol på den tiden. Mode 7 skulle också bli grunden för Mario Kart. 

Hösten 1990 sattes teamet ihop, men de stötte genast på patrull, för en bana i F-Zero sträckte sig över 100 skärmar för att ge känsla av höga hastigheter på långa raksträckor. Men när processorn i Super Nintendo skulle beräkna positionen för karaktärerna, rotera och skala banan, då räckte inte minnet till mer än 16 skärmar. 

De hårdvaru-begränsningarna blev den stora anledningen till att Mario Kart till slut skapades. Shigeru Miyamoto tog sig an rollen som producent för spelet, men han själv menar att huvudansvaret för skapandet av spelserien låg på de båda spelskaparna Hideki Konno och Tadashi Sugiyama, som regisserade spelet tillsammans. 

Konno har berättat i intervjuer att på grund av hårdvaru-begränsningarna blev banorna kortare, med många kurvor. Vad passade då bättre än att göra spelet till ett gokart-spel, ett fordon som är både långsammare och gjord för att köra på tajta, kurviga, banor. 

När teamet väl bestämt sig för att göra ett gokart-spel tog de en dag på Nemonusato gokartbana, för att bättre förstå hur fordonet beter sig och dess fysik. Då förstod teamet, enligt Konno, att om man pressar gokarten för hårt är det lätt att få spinn. En annan sak som de lärde sig var att drifta, att glida i kurvorna utan att förlora fart, något som blev en huvudgrej för alla Mario-Kart-spelare som vill förbättra sina bantider. 

Platt, men grymt! 1992

Teamet satsade på att spelet skulle vara roligt, snarare än 100% realistiskt. Det är också vad som gjort spelserien populärt under de 30 år serien funnits. Du kan ha lika roligt både som nybörjare, som veteranspelare. 

Från början hade spelet generiska gubbar i racingoveraller, men snart kom teamet på att de skulle ersättas med kända nintendofigurer som Mario, Peach, Donkey Kong, Bowser med flera. DK jr lades till för att det då var 10-årsjubileum sedan han figurerat i arkadspelet Donkey Kong Jr, 1982. 

Marios sprites från första Mario Kart spelet

Miyamoto föreslog att de skulle göra ett annorlunda racingspel nu när casten bestod av Mario och co. Att det skulle vara roligt att tävla oavsett vart i loppet du hamnade. Teamet lade då till myntsamlande som ökade hastigheten, möjligheten att hoppa (för det är alltid skulle vara med i ett Mario-spel enligt Miyamoto) och olika vapen och power ups. Men återigen gjorde hårdvarubegränsningarna sig påminda och de datorstyrda fordonen kunde bara använda ett specifikt vapen för respektive karaktär, lavabollar för Bowser och giftsvamp för Peach bland annat. Tadashi Sugiama berättade i senare intervjuer att han justerade chansen att få starkare vapen ju längre bak du hamnade i loppet, just på grund av hans egna bristfälliga kompetens i racingspel. 

Det leder oss åter till det blåa skalet, som har blivit symbolen för utjämningssytem i tv-spel. Det kom först i uppföljaren Super Mario Kart 64, som kom till Nintendo 64 några år senare. 

Idag säljer Switch-versionen av Mario Kart 8 fortfarande i drivor och är uppe i försäljningssiffror närmare 50 miljoner exemplar. Hela spelserien har sålt ungefär 168 miljoner exemplar under de här 30 åren. 

Tack Nintendo och Mario Kart för 30 år av glädje, panik, skratt, segerrus och vredesutbrott

Tack Nintendo och Mario Kart för 30 år av glädje, panik, skratt, segerrus och vredesutbrott. Nu hoppas vi på minst 30 år till.

Speltest: Ubongo

Speltest: Ubongo

Speltest: King of Tokyo

Speltest: King of Tokyo

0