Krönika: Bytet till Switch - från flopp till succé

Krönika: Bytet till Switch - från flopp till succé

Nintendos konsol Switch har nu sålt mer än 122 miljoner exemplar. Sedan den lanserades 2017 har den vuxit till att nå topp tre av de mest sålda konsolerna någonsin. Switch har passerat Playstation 4 (117 miljoner) och Nintendos egna Game Boy (118 miljoner). Framför sig har den  Nintendos egna bärbara system DS som sålt totalt 153 miljoner och tronen innehas av Playstation 2, som sålt mer än 155 miljoner sålda enheter. 


Switch är därmed den revansch de behövde från föregångaren Wii U. Nintendo förändrade spelvärlden när de släppte Wii, 2006. Många rynkade på ögonbrynen åt namnet, och avfärdade de rörelsekänsliga kontrollerna som en gimmick. Nintendo å sin sida ansåg att trenden som varat under många år att tv-spel bara skulle appellera till ungdomar och att kontrollerna behövde 20 olika knappar var fel väg att gå. Nintendo lyckades med de enkla rörelsekontrollerna att till och med få mormor att spela tv-spel. Det rapporterades till och med om att Wii köpts in på ålderdomshem för att pensionärerna skulle lira bowling. 



Switch är därmed den revansch de behövde från föregångaren Wii U.

Cheferna på Nintendo pratade om blue ocean (blå havet) strategin. Där de andra konsolerna kämpade om marknadsandelar i det röda havet, sökte sig Nintendo till ett annat, outforskat hav. 


Strategin lyckades och Wii sålde slut på någon månad. Det var nästintill omöjligt att få tag i en Wii under det första kvartalet 2007.  Totalt sålde de 101 miljoner och påverkade de andra konsoltillverkarna som också försökte göra spel med rörelsekontroller (Playstation Move) och kameror som filmade dina rörelser (Xbox Kinect). 

Många var det som väntade på en uppföljare till Wii. Men Wii 2 eller Wii HD uteblev. Istället dröjde det ännu ett tag tills Nintendo visade upp sin nya konsol, Wii U. Förvirringen var total. Var det ett tillbehör till Wii? Skulle man spela på den stora kontrollens skärm? Skulle man spela på teven? Svaren var att Wii U var en helt ny konsol som kopplades till teven och trådlöst skickade bild och ljud till den stora kontrollen som också var en skärm. Men den var inte helt bärbar, du måste spela inom räckhåll för huvudenheten. 


Satoru Iwata, 2011- Official GDC - Flickr: GDC 2011 3/2 (day 2) under Creative commons.

Nintendo lyckades inte kommunicera fördelarna eller vad som var kul med Wii U, och även om det kom hel del bra titlar svek köparna och Wii U blev en av Nintendos största floppar, tillsammans med Virtual Boy. Wii U sålde enbart i 13.5 miljoner exemplar. 

En stor del av Nintendos framgångar med Wii och DS stod vd Satoru Iwata för. Men nu hade de haft en svacka med Wii U och 3DS. Hur skulle Nintendo ta sig ur denna kris? Vad hade de på gång i utvecklar-labben? 

Satoru Iwata dog i cancer 2015 men han hade under de sista månaderna i livet varit med och utvecklat Switch. 


Switch lanserades 2017 med ett karaktäristiskt knäpp med fingrarna, som symboliserar hur de avtagbara kontrollerna klickas i på konsolens sidor. Här visade Nintendo något helt nytt (igen), en hybridkonsol som både var bärbar och stationär då den sattes i dockan. 

Switch fick en flygande start. Kommunikationen var rak, enkel och tydlig jämfört med föregångaren Wii U. Här kunde du ta med den i väskan, spela mot dina vänner ute vid en parkbänk, spela på flyget och sedan bara fortsätta där du var hemma i soffan framför teven. Perfekt anpassad till ett liv där du bara kunde lyfta upp konsolen och spela om sambon sedan ville titta på tv. 


Drivande i försäljningen var också stortitlar som Super Mario Odyssey, Marios nästa äventyr som hyllades av kritikerna och kittlade både den vuxnes nostalginerv och barnens upptäckarlust. Nintendo släppte även nästa Zelda på både Wii U och Switch. En titel som många anser förnyat open-world genren och fick toppbetyg av en enad kritikerkår. 

Inte nog med det återlanserade Nintendo många av de titlar som släppts på Wii U till Switch, nu till en mycket större publik. Donkey Kong Tropical Freeze och Mario Kart 8 för att bara nämna två av de bästa titlarna. Just Mario Kart 8 har sålt i mer än 60 miljoner exemplar. 

Under pandemin släppte Nintendo ett nytt spel i Animal Crossing serien, som funnits sedan Gamecubes dagar (00-talet). Då det bland annat förändras utifrån vilket klockslag du spelar det, passade det perfekt till folk som var instängda i sina hem i USA och England, och kunde spela dygnet runt. 


Nu fyller Switch snart 6 år. Men Nintendos vd Shuntaro Furukawa menar att den fortfarande har en hel del kvar att ge. Självklart kan han inte säga något annat. Nintendo står nu inför ett nytt vägskäl där de antingen måste släppa något nytt för att blidka kritikerna som hävdar att Switch är för svag för att vara relevant 2023 eller fortsätta släppa spel till en konsol vars hårdvara var gammal rent prestandamässigt  redan 2017, två år efter det att dess systemkrets lanserades. 


Just nu verkar det som att Nintendo fortsätter hålla liv i konsolen och i maj släpps uppföljaren till Zelda, Zelda Tears of the Kingdom, som antagligen kommer göra att Switch säljer ytterligare några miljoner. 

Promobild från Nintendo - Zelda: Tears of the Kingdom, som ska släppas i maj 2023.

Det spekuleras nu vilt i forumtrådar och bland spelare om vad Nintendo kan ha för ny konsol på gång. Länge har det ryktas om en Switch 4K, men istället släppte Nintendo en uppdaterad Switch med OLED-skärm, men som i övrigt inte var mer kraftfull. 


Själv har jag ägt alla Nintendos konsoler, från det jag var 7 år till idag. Det är alltid lika spännande att se vad de kommer släppa härnäst. En sak är säker, det är alltid något helt annat än vad det spekuleras om.


Senaste nytt på Kuxa.se/spel

Tetris - ett tidlöst spel (och en liten recension av filmen)

Tetris - ett tidlöst spel (och en liten recension av filmen)

Speltest: Bezzerwizzer

Speltest: Bezzerwizzer

0